Hyppää sisältöön

Satakunnan hyvinvointialue synkkänä ensi vuodesta: Budjetti ylittyy 59 miljoonalla eurolla, valtio arvioinut kulut alakanttiin

Ensi vuonna sosiaali- ja terveyspalvelut siirtyvät kuntien ja sairaanhoitopiirien vastuulta hyvinvointialueille. Jo nyt on selvää, että rahat eivät riitä palvelujen tuottamiseen.

Kirsi Varhila johtaa Satakunnan hyvinvointialuetta. Kuva: Jari Pelkonen / Yle

Satakunnan hyvinvointialue ilmoittaa, että sen talousarvio ensi vuodelle ylittyy noin 59 miljoonalla. Hyvinvointialue on laskenut, että valtion viime viikolla päivittämä rahoituskehys on riittämätön.

Sosiaali- ja terveyspalvelut siirtyvät vuodenvaihteessa kuntien vastuulta hyvinvointialueiden järjestettäviksi. Rahoitus palveluihin tulee valtiolta.

Hyvinvointialueen johtajan Kirsi Varhilan ja aluehallituksen puheenjohtajan Harri Lehtosen (sd.) lähettämässä tiedotteessa todetaan, että kuluja nostavat julkisen sektorin palkkaratkaisut, kohoavat kiinteistökustannukset ja yksityisten palveluntuottajien ostopalveluiden hinnankorotukset.

Henkilöstökulut muodostavat yli puolet Satakunnan hyvinvointialueen menoista.

Alibudjetointia valtiolta?

Satakunnan hyvinvointialue pyrkii saamaan talousarvion tasapainoon vuoden 2025 syksyyn mennessä. Hyvinvointialueen johto arvioi, että valtio on laskenut hyvinvointialueiden rahoituksen alakanttiin eli ottamatta huomioon kuntien sote-menojen ylityksiä ja lisätalousarvioita.

Talousarvion ylityksen kattamiseksi taloussuunnitelma on laadittava siten, että se on tasapainossa viimeistään kolmannen talousvuoden 2025 päättyessä.

Aluehallituksen puheenjohtaja Harri Lehtonen (sd.) Kuva: Jere Sanaksenaho / Yle

– Isoja päätöksiä tehdään seuraavan vuoden kuluessa, ensi syksynä. Mietimme esimerkiksi, mikä on palvelurakenteen taso ja mitä palveluja järjestetään missäkin, Lehtonen sanoo.

Puheenjohtaja Harri Lehtonen pitää selvänä, että myös valtiolta on tulossa lisärahoitusta.

– Kyllä valtio reagoi. Se on valtion velvollisuus.

Hyvinvointialue ei kuitenkaan aio tinkiä henkilöstöeduista tiukan taloustilanteen takia. Tiedotteessa kerrotaan, että henkilöstölle hankitaan liikunta- ja kulttuuripalveluseteleitä 200 eurolla vuodessa. Lisäksi henkilöstöä muistetaan eläkkeelle jäämisen yhteydessä, 50- ja 60-syntymäpäivinä sekä koko henkilöstöä vuosittain joululahjoilla.

Aiheesta enemmän:

Ylen selvitys: Hyvinvointialueet kertovat tarvitsevansa jopa 1,5 miljardia lisää rahaa ensi vuodelle

Kuntaliitto: Hyvinvointialueiden rahoitus ei riitä – pelkona leikkaukset kuntien palveluista

Suosittelemme sinulle