Hyppää sisältöön

Kaksi virolaista pidätettiin Tallinnassa yli puolen miljardin euron kryptovaluuttahuijauksesta – uhreja epäillään olevan satoja tuhansia

Miesten epäillään höynäyttäneen sijoittajia pyramidihuijauksella. Uhreille on luvattu tuottoa kryptovaluutan louhinnasta, mutta todellisuudessa mitään toimintaa ei ole ollut.

Viron poliisi julkaisi tapauksen kotietsinnän aikana kuvatun videon.

TALLINNA 37-vuotiaat miehet pidätettiin sunnuntaina FBI:n ja Viron keskusrikospoliisin yhteisoperaatiossa. Miehiä epäillään törkeästä petoksesta ja rahanpesusta vuosina 2015–2019.

Viron keskusrikospoliisin mukaan kaksikko on houkutellut sijoituksia näennäisesti kryptovaluutan louhintaa (siirryt toiseen palveluun) harjoittaneeseen Hash Flare -kryptokaivokseen. Lisäksi miehet ovat perustaneet kryptovaluuttaa varten Polybius-pankin, jolla ei kuitenkaan ole missään vaiheessa ollut pankkitoimintaa.

Miesten epäillään houkutelleen sijoittajia niin sanotulla Ponzi-järjestelmällä, joka on pyramidihuijauksen muoto.

– Kun sijoittajille on maksettu osinkoa, niin se on tullut heidän omista sijoituksistaan. Todellisuudessa mitään tuottoa ei ole ollut, Viron keskusrikospoliisin kyberrikollisuusosaston päällikkö Oskar Gross kertoo Viron yleisradioyhtiön ERR:n haastattelussa (siirryt toiseen palveluun).

Rahanpesuepäily liittyy puolestaan siihen, että kaksikko sijoitti huijaamiaan varoja Virosta hankittuihin kiinteistöihin, ökyautoihin, kryptovaluuttalompakoihin sekä tuhansiin kryptovaluuttaa louhiviin laitteisiin.

575 miljoonan dollarin puhallus

Yhdysvaltain oikeusministeriö epäilee (siirryt toiseen palveluun), että virolaiskaksikon uhrien määrä yltää satoihin tuhansiin. Iso osa heistä on yhdysvaltalaisia.

Huijatuksi tulleilta on viety yhteensä noin 575 miljoonaa dollaria. Hash Flare ajettiin alas vuonna 2019.

Oskar Grossin mukaan kyseessä on Viron historian suurin huijaus, jota on tutkittu useamman vuoden ajan FBI:n ja Viron keskusrikospoliisin yhteistyönä.

Viron valtakunnansyyttäjän Vahur Verten mukaan (siirryt toiseen palveluun) huijauksen uhreille pyritään palauttamaan menettämänsä rahat.

Yhdysvaltain viranomaiset aikovat vaatia epäiltyjen vangitsemista esitutkinnan ajaksi sekä heidän luovuttamista Yhdysvaltoihin.

Datakeskus ja jalkapallon sponsorointia

Rikoksista epäilty vuonna 1985 syntynyt kaksikko on kotoisin Koillis-Virosta. He ovat kotiseudullaan tunnettuja yrittäjiä.

Miesten nykyinen yritys on muun muassa rakennuttanut Narvan voimalaitoksen alueelle 10 miljoonaa euroa maksaneen datakeskuksen, kirjoittaa (siirryt toiseen palveluun) Põhjarannik-paikallislehti.

Miehet ovat myös sponsoroineet paikallista jalkapallojoukkuetta.

Suosittelemme sinulle