Hyppää sisältöön

Entinen huippuerotuomari kutsuu Fifan sateenkaarinauhauhkailua hölynpölyksi – Saksan jalkapalloliitto selvittää, oliko ukaasi laillinen

Tanskan entinen pääministeri Helle Thorning-Schmidt saapui MM-otteluun asussa, jonka hihoja koristivat sateenkaaren värit. Tällä kertaa myös Fifa jakoi sivuillaan kuvia, kun Thorning-Schmidt tapasi asussaan Gianni Infantinon.

Harry Kane käytti MM-kisojen Englannin avausottelussa Irania vastaan kädessään kapteeninnauha, jossa lukee "no discrimination" (ei syrjintää). Se on osa Fifan kampanjaa, jonka se lanseerasi viime hetkillä. Kuva: Visionhaus / Getty Images

Jalkapallon MM-kisojen ensimmäisinä päivinä nousi valtava kohu kapteeninnauhoista. Monet kisamaat olivat suunnitelleet käyttävänsä sateenkaarilogolla varustettua OneLove-kapteeninnauhaa.

Tiedossa on, että Qatarin hallinto loukkaa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia järjestelmällisesti. Qatarin laissa homoseksuaalisuus on rikos.

Fifa päätti kieltää nauhat ja uhata, että niiden pitämisestä pelaaja saa varoituksen.

”Hölynpölyä”, sanoi ruotsalaisasiantuntija

Entinen Fifan huippuerotuomari, MM-kisoja ja Mestarien liigaa tuomaroinut Jonas Eriksson linjasi SVT:lle (siirryt toiseen palveluun), että Fifan päätös on ”puhdasta hölynpölyä”. Hän sanoi, etteivät erotuomarit voi antaa tuollaisesta varoitusta.

Eriksson kritisoi Fifaa ”löyhistä uhkauksista”. Ruotsalaisasiantuntija oli sitä mieltä, että esimerkiksi kielletyistä poliittisista viesteistä voidaan jakaa sanktioita, jotka ovat yleensä sakkoja.

– Sen tekee Fifa jälkeenpäin, eikä sillä ole mitään tekemistä erotuomarin kanssa, Eriksson kommentoi.

Walesin kapteeni Gareth Bale käytti vielä syyskuun Kansojen liigassa OneLove-kapteeninnauhaa. Kuva: PA Images / Getty Images

Yle Urheilu tavoitti suomalaisia erotuomariasiantuntijoita, jotka asemansa vuoksi antoivat näkemyksensä nimettöminä. He olivat samaa mieltä Erikssonin kanssa. Heidän mielestään päätös on osa painetta, jota Fifa ja Qatar ovat saaneet isäntämaan ihmisoikeustilanteesta ja muista epäkohdista.

Esimerkiksi Ylen ulkomaantoimittaja Sampo Vaarakallio kirjoitti Qatarista, että Fifa pelkää Qatarin hallitusta, ja OneLove-nauhan kielto on hämmentävä teko.

– Qatar määrittää mielipiteiden ilmaisemisen tavat, eikä Fifan puheenjohtajalla Gianni Infantinolla ole asiassa omaa tahtoa.

Ei perustetta sääntökirjasta

Jalkapallon sääntökirjan sääntö 4 käsittelee pelaajien varusteita. Säännön 4 kohdassa 5 sanotaan:

– Varusteissa ei saa olla minkäänlaisia poliittisia, uskonnollisia tai henkilökohtaisia viestejä, iskulauseita tai kuvia. Pelaajat eivät saa paljastaa alusasuja, joissa on poliittisia, uskonnollisia tai henkilökohtaisia viestejä, iskulauseita tai kuvia, eikä myöskään muuta mainontaa kuin valmistajan logo. Kaikista sääntörikkomuksista pelaajaa ja/tai seuraa rankaisee kilpailun järjestäjä, kansallinen jalkapalloliitto tai Fifa.

Suomalaisten erotuomariasiantuntijoiden mukaan säännöt sanovat, ettei peliasuissa saa olla poliittisia viestejä, mutta sellainen OneLove-kapteeninnauha ei ole. Asiantuntijoiden näkemys on, ettei kyseiselle kapteeninnauhalle pitäisi olla mitään estettä.

Asiantuntijat pohtivat, että yleensä tällaisia kieltoja voidaan ajatella perusteltavan provokatiivisten tai poliittisten sloganien, eleiden tai tekojen perusteella. Tällaisissa tilanteissa erotuomari voi antaa keltaisen kortin, ja yleensä kisajärjestäjä eli tässä tapauksessa Fifa jakaa teoista sakkoja.

Erotuomari voi antaa varoituksen esimerkiksi, jos pelaaja maalia juhliessaan nostaa pelipaidan ja näyttää jotain poliittista viestiä. Varoitukseen voivat johtaa myös muun muassa provosoivat eleet tai sormimerkit yleisön tai erotuomarin suuntaan. Kaikista näistä on nähty rutkasti esimerkkejä kansainvälisessä jalkapallossa.

Myös Tanskan maajoukkue käytti tiistaina Tunisiaa vastaan ”no discrimination” -kapteeninnauhaa. Simon Kjær antoi kapteeninnauhan Christian Eriksenille siirtyessään vaihtoon. Kuva: Getty Images

Muun muassa ESPN:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) Fifa perusteli uutta varustesääntöään artiklalla 13.8.1. Kyse on Fifan varustemääräyksistä. Artiklassa linjataan, että Fifan lopputurnauksissa jokaisen joukkueen kapteenin on käytettävä Fifan tarjoamaa kapteenin käsivarsinauhaa. Jos Fifa tarjoaa kapteenin käsivarsinauhat, kapteenin tulee käyttää sitä, joka erottuu selkeimmin hihan väristä, artikla jatkuu.

Kyse ei kuitenkaan ole varsinaisesta jalkapallon säännöistä, vaan erillisistä Fifan säädöksistä. Nyt erotuomarit on vedetty mukaan kiistaan, mikä on aiheuttanut erotuomareiden joukossa hämmästystä, kertoi Daily Mail (siirryt toiseen palveluun).

Wales-kapteeni Gareth Bale laukoi rangaistuspotkun ja loppulukemat 1–1 maanantaina USA:ta vastaan. Kuva: Getty Images

Saksan liitto selvittää Fifan toiminnan laillisuutta

Kun Fifa kertoi uudesta linjauksestaan, Englannin, Walesin, Belgian, Tanskan, Saksan, Hollannin ja Sveitsin jalkapalloliitot kertoivat pelaajiensa ja valmentajiensa olevan pettyneitä.

– Olemme todella pettyneitä Fifan päätökseen. Se on mielestämme ennennäkemätön. Kirjoitimme Fifalle syyskuussa ja informoimme heitä toiveestamme käyttää OneLove-nauhaa, jotta voimme aktiivisesti tukea monimuotoisuutta jalkapallossa. Emme saaneet vastauksia.

Liitot kuitenkin kehottivat pelaajiiaan, etteivät he käyttäisi OneLove-nauhaa, jottei urheilullista menestystä vaaranneta.

Ennen turnausta Qatar puhui myötäsukaisesti siitä, että kaikki ihmiset ovat kisoihin tervetulleita muun muassa sukupuoliseen suuntautumiseen, sukupuoleen ja uskontoon katsomatta. OneLove-kapteeninnauha ei olisi ollut uusi asia, sillä jo EM-kisoissa sellaisia nähtiin.

Nyt Saksan jalkapalloliitto on ilmoittanut selvittävänsä Fifan toiminnan laillisuutta kapteeninnauha-asiassa.

Saksan jalkapalloliitto halusi mediatietojen mukaan viedä tapauksen urheilun kansainväliseen välitystuomioistuimeen, CAS:iin. CAS totesi, että tapaus pitäisi viedä ensin Fifan valituslautakuntaan (appeal commission).

Sateenkaarikiistan käänteitä

Kisajärjestäjät ovat mediassa vakuutelleet olevansa suvaitsevaisia ja vieraanvaraisia.

– Kaikki ovat tervetulleita tänne ja kaikki tuntevat olonsa turvalliseksi täällä. Qatar on suvaitsevainen maa. Se on vieraanvarainen maa, luetteli kisaorganisaation johtaja Nasser Al Khater CNN:lle (siirryt toiseen palveluun).

Kun Fifa kielsi OneLove-kapteeninnauhat, Qatar ilmoitti CNN:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) päätöksen olevan Fifan ja joukkueiden välinen. Tiedottaja Fatma Al Nuaimi toisti, että ”kaikki ovat tervetulleita suuntauksesta riippumatta” ja linjasi, ettei Qatarilla ole asiaan kommentoitavaa, koska ”kaikki, mitä kentällä tapahtuu, on Fifan asia”.

Yhdysvaltalaistoimittaja Grant Wahl kertoi, että hänen pääsynsä stadionille USA–Wales-otteluun evättiin, koska hänen paidassaan oli sateenkaarisymboli. Wahl selitti The Guardianin mukaan, että hän oli pidätettynä 25 minuuttia ja häntä vaadittiin vaihtamaan paitansa, koska se oli järjestyksenvalvojien mukaan poliittinen.

25 minuutin kuluttua turvapäällikkö saapui paikalle ja pyysi anteeksi, Wahl raportoi. Hän lopulta pääsi paidassaan stadionille.

Walesin naisten maajoukkueen entinen pelaaja Laura McAllister oli puolestaan BBC:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) menossa stadionille sateenkaarihatussa. Myös tämän järjestyksenvalvojat olivat kieltäneet.

– Meille kerrottiin, että se oli sääntö – työskentelen jalkapallossa, työskentelen Uefan kanssa, joten tiedän säännöt – joten kysyin, mitä sääntöä se koskee, mutta meille ei kerrottu.

McAllister oli lopulta ottanut hattunsa päästään, mutta vienyt sen stadionille. Hän korosti, että Fifa oli sanonut sallivansa symbolin stadionilla.

– Tämä oli vastoin kaikkea, mitä meidän on annettu odottaa. Jos Fifa vaatii inklusiivisuutta, meidän on otettava kaikki mukaan. Olen tarpeeksi kokenut selviytymään, mutta jos se olisi ollut nuori ihminen, joka ei olisi ollut valmistautunut, se olisi ollut erittäin epämiellyttävä ja pelottava kokemus, McAllister kommentoi episodiaan.

Tiistaina saatiin myös uutinen, että vähittäistavarakauppaketju Rewe on päättänyt irtautua yhteistyöstään Saksan jalkapalloliiton kanssa. Päätös liittyy siihen, että liitot päättivät vetäytyä OneLove-kapteeninnauhoista.

– Olemme monimuotoisuuden puolella ja myös jalkapallo on monimuotoinen. Puolustamme sitä, Rewen toimitusjohtaja Lionel Souque kommentoi Reutersin mukaan.

– Fifan skandaalimaista asennetta on täysin mahdotonta hyväksyä.

Tanskan entinen pääministeri Helle Thorning-Schmidt saapui Tanskan ja Tunisian MM-otteluun asussa, jonka hihoja koristivat sateenkaaren värit. Tällä kertaa myös Fifa jakoi sivuillaan (siirryt toiseen palveluun) kuvia, joissa Fifan puheenjohtaja Gianni Infantino keskustelee tanskalaisen kanssa.

NRK:n asiantuntija Jan Petter Saltvedt kommentoi (siirryt toiseen palveluun) olevansa äärimmäisen turhautunut tilanteeseen.

– Tämä liittyy sarjaan outoja demonstraatioita, joihin järjestäjät Fifan tuella ovat päättäneet osallistua. MM-kisoista tulee eräänlainen vankila, johon voi mennä vain määrätyissä vankilan univormuissa. Edes täysin viattomat symbolit, joita pidämme ihmisoikeuksien perustana, eivät ole sallittuja, Saltvedt ihmetteli.

Juttua päivitetty 23.11. kello 15.50. Täsmennetty, miksi suomalaisasiantuntijat kommentoivat tapausta nimettöminä.

Suosittelemme sinulle