Hyppää sisältöön

Neljänsiä koronarokotteita annettu noin 500 Lapin sairaanhoitopiirin sote-väelle – infektiolääkäri: ”Vastaanotto ollut positiivinen”

Infektioylilääkäri Markku Broas toivoo, että Lapin sote-väki ottaisi ahkeraan myös influenssarokotteita, sillä influenssakaudesta saattaa tulla ärhäkkä. Yhdeksän kymmenestä Mehiläinen Länsi-Pohjan sote-työntekijästä on jo saanut influenssarokotteen.

Infektioylilääkäri Markku Broaksen mukaan Mehiläinen Länsi-Pohjassa lähes koko sote-väki on ottanut tänä syksynä influenssarokotteen. Kuva: Antti Ullakko / Yle

Lapin sairaanhoitopiirin sote-henkilöstöstä noin 500 on saanut koronan tehosterokotteen sen jälkeen, kun sairaanhoitopiiri kertoi alkavansa antaa rokotteita myös perusterveille 18–60-vuotiaille ensimmäisenä Suomessa.

Sairaanhoitopiiri poikkesi ilmoituksellaan THL:n suosituksesta. THL ei ole edelleenkään laajentanut suositustaan sote-henkilöstön rokottamiseksi neljänsillä koronarokotteilla.

Koko sote-henkilöstön rokotekattavuudesta Lapin sairaanhoitopiirin alueella ei ole tarkkaa tietoa, sanoo Lapin sairaanhoitopiirin ja Mehiläinen Länsi-Pohjan infektioylilääkäri Markku Broas. Syynä on se, että osa sote-henkilöstöstä on voinut saada neljännen rokotteen jo aiemmin. Osa on voinut sairastaa koronan kolmen kuukauden sisään, jolloin rokotetta ei anneta.

– 500 on kuitenkin ihan hyvä määrä, ja voi sanoa, että ihmiset ovat vastaanottaneet asian positiivisesti, hän sanoo.

Lapin sairaanhoitopiirin alueen kunnat ovat saaneet itse päättää, alkavatko ne antaa neljänsiä koronarokotteita sote-henkilöstölleen. Broaksella ei ole tietoa jokaisesta Lapin kunnasta, mutta hänen mukaansa valtaosassa alueen kunnista sote-henkilöstön rokottamiseen on suhtauduttu myönteisesti.

Neljänsien koronarokotusten laajentamista kaikille kansalaisille muidenkin kuin riskiryhmien osalta odotellaan edelleen. Tällä hetkellä neljänteen rokotukseen ovat perusterveiden osalta oikeutettuja 60–68-vuotiaat. Myös riskiryhmät ovat oikeutettuja neljänteen koronarokotukseen.

Mehiläinen Länsi-Pohjan sote-väki käynyt ahkeraan influenssapiikillä

Mitä tulee sote-henkilöstön influenssarokotuksiin, ne eivät ole kiinnostaneet Lapin sairaanhoitopiirin henkilökuntaa toivotulla tavalla, sanoo infektioylilääkäri Broas.

Influenssarokotekattavuus on Lapin sairaanhoitopiirin henkilökunnalla nyt noin 54 prosenttia (siirryt toiseen palveluun). Lääkäreistä 73 prosenttia on saanut influenssarokotteen, hoitajista 50 prosenttia.

– Tämän suhteen on valitettavasti vielä töitä tehtävänä. Toivoisin, että ihmiset kävisivät hakemassa influenssarokotteen, sillä voi olla, että influenssakaudesta tulee hyvinkin ärhäkkä, kun sitä ei ole pitkään aikaan ollut.

Mehiläinen Länsi-Pohjan sote-henkilöstöstä influenssarokotteen on ottanut liki 90 prosenttia.

– Esimerkillistä toimintaa, ja pitkälti osastojen aktiivisten esimiesten ansiota, Broas kiittelee.

Suosittelemme sinulle