Hyppää sisältöön

Ravivalmennus siirtynee Hämeenkyröön, Teivoon suunnitellaan tapahtumakeskusta – toimitusjohtaja: ”Haluamme tuoda hevosen lähelle ihmisiä”

Tampereen ravirata, Hämeenkyrön kunta ja koulutuskuntayhtymä Sasky selvittävät, voisiko ravivalmennustoiminnan siirtää Hämeenkyröön. Teivoon voisi rakentua uusi liike- ja tapahtumakeskus.

Tiedotustilaisuudessa käytiin läpi eri vaihtoehtoja Teivon raviradan kohtalosta. Toimittajana Oskari Räisänen, kuvaajana Marko Melto / Yle

Ravivalmennus saattaa siirtyä Teivon ravikeskuksesta Hämeenkyröön.

Tampereen ravirata, Hämeenkyrön kunta ja koulutuskuntayhtymä Sasky alkavat selvittää, voisiko Hämeenkyröön perustaa ravivalmennuskeskuksen. Osapuolten mielestä sopiva paikka voisi olla Saskyn Osaran maaseutuopetusyksikkö (siirryt toiseen palveluun).

Ennen lopullista päätöstä tarvitaan lisäselvityksiä. Tampereen raviradan hallitus päätti selvitystyön aloittamisesta kaksi viikkoa sitten ja Saskyn yhtymähallitus eilen torstaina.

Hämeenkyrön kunta on kertonut olevansa valmis etsimään omilta mailtaan sopivaa paikkaa ravivalmennuskeskukselle.

Osaran maaseutuopetusyksikkö on osa Saskyn ammatti-instituutti Iisakkia. Osaralla voi opiskella luonto- ja ympäristöalaa sekä maatalousalaa. Maatalousalalla voi erikoistua joko hevostalouteen, tuotantoeläimiin tai maatalouden teknologiaan.

Yksikkö sijaitsee kolmostien varressa, vajaan 50 kilometrin päässä Tampereelta.

Teivon ravirata valmistui vuonna 1976. Kilpailupäivien määrän perusteella se on Suomen toiseksi suurin ravirata Espoon Vermon jälkeen. Kuva: Marjut Suomi / Yle

”Radasta voisi tulla tapahtuma-alue”

Tampereen raviradan ja Ylöjärven kaupungin aiemmissa neuvotteluissa selvisi, ettei Ylöjärveltä löydy paikkaa valmennustoiminnalle.

Ravivalmennus loppuu Teivossa viimeistään nykyisen vuokrasopimuksen päättyessä tai mahdollisesti jo aiemmin sopimusta uudistettaessa.

Teivon ravikeskus sijaitsee Ylöjärvellä Tampereen rajan tuntumassa. Keskuksen vuokrasopimus jatkuu vuoteen 2035.

Tampereen raviradan toimitusjohtaja Päivi Lehtonen sanoo, että yhtiö haluaisi solmia uuden, vuoteen 2055 ulottuvan vuokrasopimuksen. Hän toivoo, että ravikilpailut Teivossa jatkuvat, vaikka valmennus siirtyy muualle ja ravitoiminnan käyttämä alue supistuu.

Koska valmennus poistuu alueelta, rata voisi tulevaisuudessa olla nykyistä useammin muussa kuin ravikäytössä.

– Radasta voisi tulla monipuolinen tapahtuma-alue, koska ravikilpailuja on vain noin 40 päivänä vuodessa, Lehtonen sanoo.

Osayleiskaavassa kaksi vaihtoehtoa

Ylöjärvi laatii parhaillaan osayleiskaavaa (siirryt toiseen palveluun), johon myös ravikeskuksen alue kuuluu. Kaavan tavoitteena on uusi, usean tuhannen asukkaan asuinalue ja jopa tuhannen uuden työpaikan yritysalue.

Ylöjärvi on julkaissut alueesta kaksi luonnosvaihtoehtoa.

Toisessa vaihtoehdossa ravitoiminta säilyy Teivossa, mutta se jatkuu nykyistä pienemmällä alueella raviradan välittömässä läheisyydessä. Nyt käytössä on noin 30 hehtaarin alue, joka supistuisi Ylöjärven puoleisesta päästä noin 18,5 hehtaariin.

Kuva: Marjut Suomi / Yle

Tässä vaihtoehdossa uusia asukkaita tulisi noin 7 500. Ravivalmennukselle pitää etsiä uusi paikka myös tässä vaihtoehdossa.

Päivi Lehtonen kertoo, että tässä vaihtoehdossa suunnitelmissa olisi kehittää alueelle raviradan yhteydessä toimiva tapahtuma- ja liikekeskus.

– Jotta ravit tulevaisuudessa säilyvät, meidän täytyy päästä nykyaikaisiin tiloihin, joissa ravit ovat yksi osa tapahtumakeskusta. Sen lisäksi siellä olisi paljon kaikkea muuta tapahtumaa kaupunkilaisille.

Alustavan suunnitelman mukaan 6 000–10 000 kerrosneliömetriä kattavaan liikekeskukseen sijoitettaisiin ravintoloita, hotelli sekä liike- ja toimistotilaa. Investoinnin kokonaisarvio on noin 30–40 miljoonaa euroa.

Tapahtumakeskus toisi hevoset lähelle ihmisiä

Jos valmennustoiminta siirtyisi Hämeenkyröön, Teivoon jäisivät ainoastaan kilpatallit. Tilat olisivat kilpailujen aikaan ainoastaan kilpailijoiden käytössä, mutta muuten niitä voisivat hyödyntää muutkin.

– Yhdistämällä toimintoja tulee alue tehokkaasti käyttöön, Päivi Lehtonen miettii.

Hän toivoo uusien suunnitelmien tuovan hevoskulttuurin sujuvasti mukaan alueen ihmisten arkeen.

– Haluamme tuoda hevosen lähelle ihmisiä. Olemme valitettavan paljon vieraantuneet luonnosta, ja valitettavan paljon on ihmisiä, jotka eivät ole päässeet edes lähelle hevosta.

Mahdollinen valmennustoiminnan siirtyminen Hämeenkyröön on Lehtosen mielestä hyvä idea. Osara ja Tampereen ravirata voisivat viedä asioita eteenpäin aivan uudella, nykyaikaisella tavalla, hän kuvailee.

– Tämä olisi koko meidän hevostaloudelle ihan huikea uudistus ja parannus. Emme me näillä vanhoilla tavoilla päästä eteenpäin. Haluamme, että oppilaille opetetaan uudet tavat tehdä töitä.

Ravitoiminta voi myös loppua Teivossa kokonaan

Toisessa luonnosvaihtoehdossa ravitoiminta siirtyy tulevaisuudessa kokonaan pois alueelta.

Tässä tapauksessa myös raviradan alueelle tulisi uusia asuntoja. Tämä vaihtoehto toisi uusia asukkaita alueelle yhteensä noin 8 800.

Entisen raviradan alueen keskiosa muuttuisi asuinalueen keskuspuistoksi.

Monelle raviurheilun jatko Teivossa on tärkeää. Jatkon puolesta laaditun adressin (siirryt toiseen palveluun) on allekirjoittanut yli 2 600 ihmistä.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit keskustella aiheesta lauantaihin 26.11. kello 23:een saakka.

Enemmän aiheesta:

Ylöjärven ja Tampereen rajalle kaavaillun uuden asuinalueen suunnitelmat tulivat yleisön nähtäville – Teivon raviradan kohtalo vielä auki

Teivon raviradan puolesta kerätään adressia – muutto muualle asutuksen tieltä uhkaa vuonna 2035

Luonnonsuojeluliitto: Teivon raviradan pitäminen nykyisellä paikalla olisi ympäristöteko

Suosittelemme sinulle