Hyppää sisältöön
Mario Götze kuvassa.

Ihmepojan paluu – terveysmurheet selättänyt ja median paineista kärsinyt Mario Götze pelaa MM-kisoissa kahdeksan vuoden tauon jälkeen

Menetetyksi lupaukseksi tuomitun ja vuoden 2014 MM-kullan ratkaisseen Götzen peli alkoi taas kulkea, kun hän siirtyi kymmenen vuotta Bundesliigassa tahkottuaan Hollantiin.

Paavo Forsberg

– Jos voisin kirjoittaa historian uusiksi, tekisin MM-kisojen voittomaalin, kun olen 35-vuotias ja lopettaisin sitten pelaamisen.

Yksi hetki on seurannut Mario Götzeä, 30, koko hänen pelaajauransa ajan.

Nuori keskikenttäpelaaja tuli vaihdosta kentälle vuoden 2014 MM-finaalin loppuhetkillä, kun Saksa ja Argentiina väänsivät mestaruudesta täpötäydellä Brasilian Maracana-stadionilla.

– Näytä maailmalle, että olet parempi kuin Messi, Saksan päävalmentaja Joachim Löw kuiskasi lähettäessään Götzen kentälle.

Ja tuona iltana Götze oli. Jatko-ottelun 113. minuutilla André Schürrle nousi vasenta laitaa ja lähetti keskityksen maalin edustalle. Götze otti pallon rinnallaan haltuun ja potkaisi pelivälineen suoraan ilmasta maaliin. Stadion räjähti. Saksa voitti maailmanmestaruuden.

Götze oli pelannut itsensä historiaan vain 22-vuotiaana.

Tyskland vann VM-guld 2014.
Saksa juhlii vuoden 2014 maailmanmestaruutta Götzen johdolla. Kuva: EPA/MARCUS BRANDT

Sen koommin saksalaista ei ole MM-areenoilla nähty. Maajoukkueessa hän esiintyi viimeksi vuonna 2017. Kunnes marraskuussa Saksan päävalmentaja Hansi Flick nimesi joukkueensa Qatarin kisoihin. Götze oli jälleen mukana.

Liian paljon liian nopeasti

Vain muutama vuosi MM-huuman jälkeen Götzen ura huipulla näytti olevan ohi.

Maalimäärät ja peliaika olivat laskussa. Bayern Müncheniä edustanut Götze tunsi itsensä oudon väsyneeksi, ei palautunut kunnolla ja kärsi loukkaantumisista, kuten reiden lähentäjälihaksen repeämästä kaudella 2015–2016.

Jokaisen kehnosti menneen suorituksen jälkeen häntä verrattiin huippukauteen 2014. Götze olikin vain tavallinen kuolevainen, ei Lionel Messin tai Neymarin kaltainen otteluja itsekseen ratkova virtuoosi.

Muun muassa Bayern Münchenin kunniapuheenjohtaja Franz Beckenbauer ihmetteli nuorukaisen vaisuja otteita.

– Tällainen käytös ei sovi Bayerniin. Hänen on aika kasvaa aikuiseksi. Hän on näyttänyt Dortmundissa, mihin pystyy, ja tiedämme, että hän on suuri lahjakkuus. Mutta jotain puuttuu, Beckenbauer jyrisi.

Mario Götze kuvassa.
Götze siirtyi kohun saattelemana Dortmundista Bayerniin vuonna 2013. Hän saavutti Münchenissä kolme Saksan mestaruutta. Kuva: Boris Streubel / Getty Images

Götze oli saavuttanut nuorella iällä paljon, mikä ruokki odotuksia etenkin Saksassa. Hyökkäävä keskikenttä debytoi vuonna 2009 Jürgen Kloppin luotsaaman Bundesliiga-joukkueen Dortundin paidassa 17-vuotiaana ja voitti seuran riveissä kaksi mestaruutta kausina 2010–12. Götze sai kutsun maajoukkueeseen vuonna 2010 nuorimpana pelaajana sitten Uwe Seelerin.

”Ihmepojaksi” ristittyä Götzeä kuvailtiin saksalaismediassa 2010-luvun alkupuolella yhdeksi kaikkien aikojen lahjakkuuksista ja maan parhaaksi hyökkääväksi pelaajaksi.

Vuonna 2013 superlupaus siirtyi Bayern Müncheniin muhkealla 37 miljoonan euron summalla.

Taantuneiden otteiden vuoksi Götze kuitenkin palasi Dortmundiin kaudeksi 2016–17.

Alkuvuodesta 2017 Götzellä diagnosoitiin harvinainen myopatia eli lihassairaus, joka aiheuttaa kroonista väsymystä ja painon nousua. Saksalaisen loppukausi jäi kesken.

Mario Götze kuvassa.
Götzen toinen yritys Dortmundissa ei ollut yhtä menestyksekäs kuin ensimmäinen. Kuva: Getty Images

Götze sai sairauden kuriin lääkityksellä ja ennen kaikkea treenitottumuksiaan muuttamalla sekä kuormitusta keventämällä. Saksalainen oli tottunut kovaan rääkkiin ja pyrkinyt painamaan täysillä väsyneenäkin.

– Nuorena treenasin ennen treenejä ja niiden jälkeen. Jos meillä oli vapaapäivä, treenasin. Jos olin kolmen viikon lomalla, aloin juosta kolmen päivän kuluttua. Loppupeleissä se oli vain tyhmää, Götze muisteli The Athleticin haastattelussa marraskuussa.

Götze palasi Dortmundin pelaavaan kokoonpanoon seuraavana syksynä. Otteet olivat seuraavina kausina vaihtelevia ja saksalaismedia seurasi edelleen tarkasti entisen ihmepojan otteita. Maajoukkuekutsuja ei enää vuoden 2017 parin ystävyysottelun jälkeen tullut.

Dortmund vahvisti rivejään kaudella 2019–2020 muun muassa Erling Haalandilla, eikä Götzelle liiennyt pahemmin peliaikaa. Götze siirtyi ilmaiseksi Hollannin Eredivisiessä pelaavaan PSV:hen.

Peli-ilo löytyi PSV:ssä

Hollannissa Götze pääsi pelaamaan ilman saksalaismedian jatkuvaa huomiota. Päävalmentaja Roger Schmidtin alaisuudessa peliaikaa riitti ja itseluottamus parani kohisten. Kaudella 2021–2022 Götze teki PSV:ssä kaikki kilpailut mukaan lukien 12 maalia ja antoi 11 maalisyöttöä. PSV voitti kaudella 2021–22 Hollannin cupin ja supercupin.

Yi kymmenen vuoden Bundesliigassa tahkoamisen jälkeen uusi ympäristö teki Götzelle hyvää.

– Ensimmäistä kertaa olin jossain, missä en tuntenut kaikkia. Oli hyvin tärkeää saada erilainen kokemus. Se auttoi minua paljon monin tavoin, niin kentällä kuin sen ulkopuolellakin. Minun piti vain päästä pelaamaan päästäkseni takaisin rytmiin.

Mario Götze kuvassa.
PSV:ssä Götze löysi peli-ilonsa uudelleen. Kuva: Getty Images

Samalla entinen himotreenaaja perehtyi esimerkiksi joogaan ja taekwondoon. Götze alkoi lepäämään enemmän, kuuntelemaan kehoaan ja panostamaan ravintoon.

Myös lapsen syntymä kesällä 2020 on antanut perspektiiviä ja rentoutta saksalaisen tekemiseen.

– Kun saat lapsen, kaikki muuttuu. Ei ole tärkeää, tekeekö maalin, voittaako vai onko loukkaantunut. Täytyy nousta ylös ja ruokkia hänet. Ei ole valinnanvaraa.

Palkinto kovasta työstä

Kahden PSV-kauden jälkeen Götze, 30, palasi kolmen miljoonan siirtosummalla Bundesliigaan, Frankfurtin joukkueeseen. Götze on jatkanut hyviä otteitaan. 15 pelatun Bundesliigan ottelun jälkeen hänellä on kasassa kaksi maalia ja yksi maalisyöttö.

Götzen alkukauden pelitilanteiden maalisyöttöodottama on koko sarjan kolmanneksi paras. Maalisyöttöodottamalla kuvataan sitä, kuinka todennäköisesti yksittäinen syöttö johtaa maaliin.

Mainiot peliesitykset poikivat lopulta kutsun maajoukkueeseen viiden vuoden tauon jälkeen, kun ”Die Mannschaftin” päävalmentaja Flick nimesi entisen MM-sankarin Qatariin matkaavaan joukkueeseen.

– Hän on loistava pelaaja, joka säkenöi inspiraatiota. Mario on pelannut erittäin kovalla tasolla viimeiset viikot, Flick sanoi joukkueen julkistustilaisuudessa.

– Tuntuu, että paikka joukkueessa on palkinto kovasta työstäni. Se ei olisi mahdollinen ilman vaimoani, perhettäni, hienoja joukkuekavereita ja valmentajia, Götze tunnelmoi sosiaalisessa mediassa uutisen jälkeen.

Entinen MM-sankari palasi kahdeksan vuoden tauon jälkeen MM-areenoille Qatarissa, kun Götze tuli vaihdosta sisään Saksan ja Japanin välisessä ottelussa keskiviikkona.

Saksa hävisi ottelun 1–2. Joukkueella riittää haastetta, mikäli se mielii alkulohkosta jatkoon. Sunnuntai-iltana vastaan asettuu Espanja, joka murskasi avausottelussaan Costa Rican peräti 7–0.

Edellisissä MM-kisoissaan Götze johdatti Saksan päätyyn asti. Tulevat ottelut näyttävät, viekö ”ihmepoika” taas Mannschaftin menestykseen.

Lähteet: The Athletic, ESPN, The Guardian