Hyppää sisältöön

Uudessa opetustilassa seinät ja lattia reagoivat kosketukseen – nuoret haluavat käyttää tilaa tanssimiseen

Suomen ensimmäinen immersiivinen opetustila auttaa kohtaamaan jännittävätkin asiat kaikilla aisteilla.

Opiskelija Ville Voutilainen koskettaa seinää ja ohjaa peliä uudessa opetustilassa.

Savon ammattiopiston Toivalan kampuksella on otettu tänä syksynä käyttöön uusi virtuaalinen oppimisympäristö.

Kyseessä on kokonainen huone, jonka kaikki seinät ja lattia näyttävät videokuvaa ja reagoivat tarvittaessa kosketukseen.

Opetustilassa on liikkuvien kuvien ja äänten lisäksi mahdollista käyttää tuoksulaitetta.

Immersiivinen opetustila on ensimmäinen Suomessa. Sitä voi käyttää monin eri tavoin.

– Me harjoittelemme täällä ihan arjen taitoja, mutta myös pelottavia ja jännittäviä arjen tilanteita, kertoo erityisopettaja Tarja Tolonen.

Uusi oppimisympäristö on hankittu Telma-koulutuksen, eli työhön ja itsenäiseen elämään valmentavan koulutuksen käyttöön, mutta se on tarvittaessa kaikkien Savon ammattiopiston alojen hyödynnettävissä.

Kiinnostus uuteen tilaan on herännyt myös muissa oppilaitoksissa ympäri Suomen. Tilaa esitellään niille vuodenvaihteen jälkeen.

Jännittäviä tilanteita on turvallista harjoitella yhdessä

Uusi oppimisympäristö tarjoaa opiskelijoille turvallisen paikan kokea uusia asioita. Tilan käyttö ei vaadi virtuaalilaseja ja sinne on esteetön pääsy.

Jännittävätkin asiat on helpompi käydä läpi yhdessä oman ryhmän ja tuttujen aikuisten kanssa.

Sellaisia voivat olla esimerkiksi juna- tai metromatkat. Telma-koulutuksessa olevat nuoret käyttävät opetustilaa myös lääkärikäyntien harjoitteluun, ja erilaisiin elämyksiin, kuten matkakohteisiin tutustumiseen.

– On niin hienot vehkeet ja kaikki ohjelmat, sanoo opiskelija Ville Voutilainen.

Opiskelija Tico Tähkäpää nyökyttelee vieressä.

– Saa oppia arjen taitoja ja itsenäisyyttäkin, hän sanoo.

Nuoret toivoivat tilaan musiikkia ja tanssia. Oppimisympäristö muuttuu muutamalla napinpainalluksella yökerhoksi. Kuva: Sami Takkinen / Yle

Nuorille halutaan tarjota uusinta uutta

Oppimisympäristössä on runsaasti valmista sisältöä. Savon ammattiopisto voi täydentää luokkatilaa omien tarpeiden mukaan.

Uutta tilaa voivat käyttää opetuksessa esimerkiksi metsäalan opiskelijat, jotka voivat katsella erilaisia metsäkohteita. Teollisuuden opiskelijat voivat puolestaan tutustua tehtaisiin.

Käyttökohteita rajoittaa vain mielikuvitus.

Savon ammattiopiston koulutuspäällikkö Marja Rissanen kertoo, että kyseessä on ollut iso, mutta tarpeellinen investointi.

– Digitaalinen oppimisympäristö on Savon koulutuskuntayhtymässä yksi painopistealue, eli tämä on sitä uusinta uutta. Haluttiin olla kehityksen kärjessä, Rissanen sanoo.

Savon ammattiopiston erityisopettaja Tarja Tolonen ohjaa opetustilaa näppäimistön avulla. Kuva: Sami Takkinen / Yle

Uusi oppimisympäristö tarjoaa nuorille opin lisäksi myös elämyksiä. Erityisopiskelijoilla oli tilaa varten tärkeä toive.

– Opiskelijat olivat toivoneet, että pitäisi päästä harjoittelemaan baarissa oloa, kun 18-vuotisikä lähestyy, kertoo erityisopettaja Tarja Tolonen.

Niimpä huoneessa voi tanssia ja laulaa karaokea, turvallisesti ja yhdessä omien ystävien seurassa.

Suosittelemme sinulle