Hyppää sisältöön

Siirtohintoja kohtuullistava laki vaikuttaa: Haminan Sähköverkko alensi jo hintojaan – Rovaniemen Verkkokin ryhtyi samaan jo aiemmin

Haminan Sähköverkko joutui alentamaan hintojaan muuttuneen sääntelyn vuoksi. Yhtiö ei ollut ilmoittanut toimistaan valvojalle.

Haminan Sähköverkko laski siirtohintojaan marraskuun alussa. Kuvituskuva. Kuva: Matias Väänänen / Yle

Haminan Sähköverkko oy:n toimitusjohtaja Kalevi Mattila sanoo, että Haminan Sähköverkko on jo aloittanut toimet yhtiön ylijäämän saamiseksi nollille.

Sunnuntaisessa Ylen uutisessa Energiaviraston verkkovalvonnan johtaja Veli-Pekka Saajo kertoi, että Energiavirastolle ei ole kantautunut tietoa siitä, mitä yhtiö aikoo tehdä ylituoton korjaamiseksi.

Lue myös: Katso, miten sähkönsiirtoyhtiöt ovat muuttaneet hintojaan – kaksi yhtiötä tehnyt niin paljon ylituottoa, että kohta hintaa on pakko alentaa

Suomessa toimivien sähkösiirtoyhtiöiden tuottoja säädellään erillisillä laeilla. Tänä vuonna siirtoyhtiöiden lain mukaan korkein sallittu tuotto laski 4 prosenttiin. Jos siirtoyhtiölle kertyy tätä suurempia tuottoja toiminnastaan, niiden täytyy alentaa sähkön siirtohintaa tai palauttaa laskutettuja maksuja asiakkailleen.

Sähkönsiirtoa koskevan lain tavoitteena on pitää siirtohinnat kuluttajan kannalta kohtuullisina.

Kohtuullista tuottoa valvotaan Energiavirastossa neljän vuoden jaksoissa. Nyt käynnissä on jakso, joka päättyy vuoden 2023 lopussa.

Haminan Sähköverkko: Maksuja jo alennettu

Haminan Sähköverkon Kalevi Mattila kertoo Ylelle, että yhtiö on lähettänyt asiakkailleen jo lähes kaksi kuukautta sitten tiedon hinnaston muutoksista. Nettisivuilla on näkyvissä uudet hinnastot, jotka ovat olleet voimassa marraskuun alusta alkaen.

Yhtiön laskuttamat sähkön energiamaksut laskevat noin kymmenen prosenttia marraskuusta huhtikuuhun. Lisäksi perusmaksut jätetään perimättä kyseiseltä ajanjaksolta.

– Tällä hinnaston muutoksella pyritään tietenkin siihen, että ylijäämää ei muodostu, Mattila sanoo.

Energiavirastolle yhtiö ei ole ilmoittanut muutoksesta hinnoittelussaan.

Myös Rovaniemen Verkko oli jo aiemmin ryhtynyt toimiin ylijäämän maksamiseksi. Yle uutisoi syyskuussa, ettei yhtiö peri sähkönsiirron perusmaksua liki puoleentoista vuoteen.

Energiavirasto: Tietoa ei ole tullut

Energiaviraston verkkovalvonnan johtaja Veli-Pekka Saajo toteaa, ettei virasto ollut saanut tietoa Haminan hinnanalennuksesta antaessaan haastattelua Ylen sunnuntaiseen uutiseen. Saajo oli tuolloin huolestunut etenkin Haminan Sähköverkon ja Rovaniemen Verkon ylijäämistä.

Virastolla on käytössään järjestelmä, johon verkkoyhtiöt syöttävät itse hintamuutostietoja. Sillä seurataan, etteivät sähkön siirtohinnat nouse enempää kuin on sallittua.

Saajo uskoo, että yhtiöt laskevat tarkkaan hintansa ja ryhtyvät toimenpiteisiin tarvittaessa.

Energiaviraston siirtohintojen tarkkailu on jälkikäteistä. Tiedot tästä ja ensi vuodesta selviävät myöhemmin.

Lakimuutos ajoi siirtoyhtiöt ja Energiaviraston vastakkain

Viime vuonna eduskunta muutti asiaa koskevaa lainsäädäntöä (siirryt toiseen palveluun) ja tämän vuoden alusta muuttuivat valvontamenetelmät (siirryt toiseen palveluun).

Haminan Sähköverkon Mattila kommentoi, että yhtiöllä on ollut aiemmin selvä suunnitelma ylituoton purkamiseksi. Viime vuonna korkeinta sallittua tuottoa päätettiin kuitenkin laskea kesken valvontajakson, mikä johti tarpeeseen alentaa hintoja edelleen.

Valtaosa Suomen sähkönsiirtoyhtiöistä osallistui viime tammikuussa (siirryt toiseen palveluun) markkinaoikeudelle lähetettyyn valitukseen Energiaviraston uudesta valvontamenelmästä ja siihen liittyvästä pakotetusta hinnanalennuksesta.

Energiateollisuus ry:n mukaan muutoksen seurauksena sähköverkkoyhtiöiden sallittu liikevaihto laskee tänä vuonna 295 miljoonaa euroa, mikä vastaa noin kuudesosaa alan kokonaisliikevaihdosta.

Haminan Sähköverkko on Haminan Energian tytäryhtiö, joka omistaa Haminan alueella sähkön siirtoverkon ja tuottaa sähköä myös itse tuulivoimalla.

Sähkölasku koostuu sähköenergiasta, veroista ja siirtomaksuista. Katso A-studio 15.11.2022: Rahastavatko sähköyhtiöt asiakkaitaan?

Uutista täydennetty 22.11. kello 19.14. Lisätty tieto, että myös Rovaniemi oli aloittanut jo aiemmin ylijäämän palauttamisen.

Suosittelemme sinulle