Hyppää sisältöön

Näin ennakkosuosikki Argentiina lankesi Saudi-Arabian ansaan

Saudi-Arabia voitti Argentiinan miesten jalkapallon MM-turnauksessa maalein 2–1. Saudiarabialaisen pelaajan huolestuttava loukkaantuminen venytti ottelun lähes kaksituntiseksi.

Maalikooste: Argentiina–Saudi-Arabia 1–2.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Saudi-Arabia aloitti miesten jalkapallon MM-kisat yhdellä kilpailun historian kovimmista voitoista, kun se kaatoi Argentiinan 2–1.

Argentiinalaistähti Lionel Messi teki ottelun avausmaalin, mutta Saudi-Arabia nappasi kolme pistettä, kun Saleh Al-Shehri ja Salem Al-Dasrawi onnistuivat.

Asiantuntija Erkka V. Lehtolan mukaan Argentiina sai, mitä tilasi, kun tauolle mentiin 1–0-tilanteessa. Saudi-Arabia teki maalinsa ottelun 48. ja 53. minuutilla eli vajaassa kuudessa minuutissa.

– Mahtava taistelu Saudi-Arabialta – joukkuepelaamisen ja uhrautumisen voitto. Argentiinan olisi pitänyt ratkaista peli ensimmäisellä puoliajalla. Tämä on yksi MM-historian kovimpia paukkuja, vaikka näitä on käynyt ennenkin, Lehtola sanoi studiossa ottelun jälkeen.

MM-historia tuntee myös muita otteluita, joissa altavastaaja on yllättänyt suuren ennakkosuosikin. Esimerkiksi vuonna 2002 Senegal voitti puolustavan maailmanmestarin Ranskan kisojen avausottelussa 1–0.

Argentiinallakin on vastaava muistikuva vuodelta 1990, kun Kamerun yllätti Diego Maradonan tähdittämän joukkueen. Avaustappiosta huolimatta Argentiina eteni noissa kisoissa hopealle.

Argentiina epäonnistui hyökkäys- ja puolustuspelissä

Saudi-Arabiaa ei pidetty ennen ottelua varsinaisena heittopussina, muistutti Yle Urheilun asiantuntija Jarkko Wiss. Silti lopputulos oli shokki.

OptaJose kertoo (siirryt toiseen palveluun), että Argentiina on viimeksi vuonna 1930 hävinnyt MM-kisoissa ottelun, jota se on johtanut ensimmäisen puoliajan jälkeen.

– Täytyy nostaa hattua keskikentän kaksikolle, Abdulelah Al-MalkiMohamed Kanno, jolta tuli valtava työmäärä ja paljon iskuja puolin ja toisin, Wiss sanoi.

Yle Urheilun asiantuntija Jonne Kunnas sanoi, että Argentiinan hyökkäyspeli ei toiminut ottelussa. Saudi-Arabia kutsui ennakkosuosikin pelaamaan puolustuslinjansa taakse ja Argentiina vastasi siten, että se potki palloja selustaan. Saudiarabialaisten pelitaktiikka siis toimi.

– Saudi-Arabia sai kaksi laukausta maalia kohti ja maaliodottama (0,1) oli pieni. Tämä ottelu asettaa paljon kysymysmerkkejä Argentiinan puolustuspelaamiseen.

Argentiinan puolustukselle haasteita asetti etenkin se, että laitapuolustajien haluttiin pelaavan kentällä selvästi muuta puolustuslinjaa ylempänä. Se, miten joukkue puolustaa pallonmenetyksen jälkeen, pitää selvittää tulevia otteluita ajatellen, Kunnas arvioi.

Hän uskoo, että Argentiina ei muuta pelisuunnitelmaansa merkittävästi, mutta hienosäätöä tarvitaan. Argentiinan kannalta voi olla hyvä, että pelaamisen haasteet paljastuivat jo nyt, Kunnas sanoi.

– Turnausmuotoisessa jalkapallossa parhaiten pärjää se, joka onnistuu hienosäädössä. Jos puutteita ei saada korjattua nyt, tulevat vastustajat kyllä rankaisevat virheistä. Uskon edelleen, että Argentiina jatkaa lohkostaan.

Argentiina kohtaa alkulohkossa vielä Meksikon ja Puolan. Kaksi parasta etenee lohkosta jatkopeleihin.

– Ensinnäkin, vaikka tämä on sivuseikka, ennätysputken (38 tappiotonta ottelua) tavoittelu kaatui peliin, jota kaikki pitivät satavarmana voittona. Toiseksi, nyt paineet tulevat massiivisina kaikkien Argentiinan pelaajien niskaan, Lehtola sanoi.

”Arvokkaat pisteet Saudi-Arabialle”

Katso Yasser Al-Shahrani huolestuttava loukkaantuminen napauttamalla kuvaa.

Ottelun lisäajalla Saudi-Arabian puolustaja Yasser Al-Shahrani loukkaantui, kun hienon ottelun pelannut maalivahti Mohammed Al-Owais törmäsi polvi edellä joukkuekaverinsa päähän. Al-Shahrani oli iskun jälkeen onneksi tajuissaan ja liikutti sekä käsiään että jalkojaan luonnollisesti.

Myöhemmin Al-Shahranin tilanteesta saatiin uutta tietoa. Gulf Todayn mukaan (siirryt toiseen palveluun) Al-Shahrani on käynyt röntgenissä ja hänen kasvoistaan löydettiin leukamurtuma sekä murtuneita kasvojen luita. Pelaaja piti myös leikata nopeasti, sillä hänellä oli sisäistä verenvuotoa.

Aiemmin annettu kahdeksan minuutin lisäaika venyi jopa 14 minuuttiin, mutta Argentiina ei silti onnistunut tasoittamaan. Asiantuntija Kunnaksen mukaan yllätysvoitto varmasti tuo itseluottamusta Saudi-Arabialle.

– Arvokkaat pisteet ja varmasti tasaisia otteluita tulossa. Haasteita pelaamisessa on kuitenkin sen verran, että jatkopaikka ei tule ilmaiseksi. Pallolliseen pelaamiseen pitää tulla parannusta etenkin hitaissa pallonhallintahyökkäyksissä, Kunnas sanoi.

Päivitys 23.11. klo 12.12: Kerrottu lisätietoa puolustaja Al-Shahranin loukkaantumisesta.

Suosittelemme sinulle