Hyppää sisältöön

Artti Teurin kotipihassa on viitisenkymmentä aurinkopaneelia ja tuulimylly tulossa: ”Kesäisin olen lähes täysin sähköomavarainen”

Rantasalmelainen Artti Teuri hankki ensimmäiset aurinkopaneelit seitsemän vuotta sitten, ja nyt niitä on lähes viisikymmentä.

Rantasalmelaisella Artti Teurilla on katto täynnä aurinkopaneeleita. Kuva: Kati Rantala / Yle

Rantasalmelaisen maaseututien varrella ei voi olla huomaamatta Artti Teurin kotia. Talon katto on täynnä aurinkopaneeleita ja niiden joukossa on myös useampia antenneja. Antennit liittyvät Teurin radioamatööriharrastukseen.

Energian hinta ja riittävyys huolettavat tällä hetkellä monia. Osa suomalaisista on kehittänyt ratkaisuja hillitä energiakustannuksiaan ja toisaalta turvata lämmön ja sähkön saantiaan.

Artti Teuri on lähes sähköomavarainen. Hän hankki ensimmäiset aurinkopaneelit seitsemän vuotta sitten, ja nyt niitä on lähes viisikymmentä. Pyrkimys sähköomavaraisuuteen riippuu vuodenajasta.

– Kesällä olen lähes täysin sähköomavarainen lukuun ottamatta hellaa, mutta talvella omavaraisuusaste on 7–10 prosenttia, Teuri arvioi.

Teurin kodin valaistus ja elektroniikka toimivat aurinkoenergialla ja sitä varaavilla akuilla. Hän kertoo hyödyntävänsä aurinkopaneelien tuottamaa sähköä myös esimerkiksi veden lämmitykseen, lattialämmitykseen ja joskus patterienkin lämmitykseen.

Talvella aurinkopaneelit eivät pimeällä tuota sähköä, mutta akut pysyvät valmiudessa verkkovirran avulla. Ne toimivat varajärjestelmänä sähkökatkon varalle.

Sähkökatkon sattuessa Teurin aurinkopaneelijärjestelmä irtoaa automaattisesti verkosta ja jää akkujen varaan ainakin pariksi kolmeksi tunniksi – kodin elektroniikka, valaistus ja ilmalämpöpumppukin toimivat sähkökatkosta huolimatta. Sen sijaan hella ja sähkösauna toimivat valtakunnan sähköverkon varassa.

– Ne ovat suoraan valtakunnan verkossa, koska tätä järjestelmää ei voi kuormittaa niiden tehoilla.

Artti Teurin ulkomailta tilaamalle tuulimyllylle on jo paikka valmiina piharakennuksen katolla aurinkopaneelien vieressä. Kuva: Kati Rantala / Yle

Teuri arvioi aurinkopaneeliensa materiaalikuluihin menneen kaiken kaikkiaan viitisen tuhatta euroa.

– Olen itse asentanut ne ja tehnyt aurinkopaneelijärjestelmän eli siinä ei ole oman työn hintaa mukana.

Aurinkopaneelien lisäksi Teuri on hankkinut myös tuulimyllyn, jonka hän on tilannut Espanjasta. Tuulimyllyn Teuri aikoo asentaa piharakennuksen katolle aurinkopaneelien viereen.

– Tarkoitus on, että pimeinä aikoina ja mahdollisesti yölläkin tulisi sähköä sen verran, että se pitäisi akut valmiudessa sähkökatkoksiin.

Teuri kertoo tuulimyllyn maksaneen 800–900 euroa. Käyttäjältä se vaatii huolellisen asentamisen.

– Sen pitää olla omassa tolpassa tukevasti kiinni niin, että se pysyy siellä myöskin tuulella.

Artti Teurilla on kotonaan radioamatööriharrastusta varten oma radiohuone. Kuva: Kati Rantala / Yle

Artti Teuri kertoo olevansa tyytyväinen aurinkosähkön käyttäjä. Paneelien asennus on kannattanut ja itsetehdyn järjestelmän tekniikka on toiminut.

Useampikin rantasalmelainen ja muutama mökkiläinenkin on pyörähtänyt Teurin kotipihassa tutustumassa aurinkopaneeleihin ja kyselemässä vinkkejä. Teuri sanoo suosittelevansa aurinkopaneeleita maaseudulla asuville, jos katto on vapaana ja sijaitsee aurinkoon päin.

Teuri sanoo aurinkopaneelien maksaneen itsensä takaisin.

– Viime vuonna jouduin ostamaan sähköä 7000 kilowattitunnin edestä ja loput tuli auringosta. Tällainen sähkölämmitteinen talo veisi sähköä normaalisti 18 000–19 000 kWh.

Voit keskustella aiheesta keskiviikkoon 23.11. klo 23 saakka.

Suosittelemme sinulle