Hyppää sisältöön

Tällaisia vaikutuksia Olkiluoto 3:n myöhästymisellä on sähkön hintaan ja sähköpulaan

Suomalaiset säästävät sähköä jo niin tehokkaasti, että samalla tavalla jatkettaessa se kattaa kohta koko Olkiluoto 3:n tuotannon.

Olkiluoto kolmosen säännöllisen sähköntuotannon aloitus siirtyy tammikuun loppuun. Koekäyttö jatkuu 11.12. Kuva: Lucas Ekblad / Yle

Teollisuuden Voima kertoi maanantaina, että Olkiluoto 3:n syöttövesipumppujen vaurioiden selvitystyöt kestävät vielä viikkoja. Voimalan saaminen täyteen käyttöön viivästyy taas. Kysyimme asiantuntijoilta, tuleeko sähköpulasta entistä todennäköisempää, jos uuden kolmosvoimalan varaan ei voida paljoa laskea.

1. Mikä on Olkiluoto 3:n merkitys Suomen sähköntuotannolle?

Johtaja Tuomas Rauhala kantaverkkoyhtiö Fingridistä pitää valitettavana, että Olkiluoto kolmosen säännöllisen sähköntuotannon aloitus siirtyy aikaisintaan tammikuun lopulle.

– Hyvä uutinen on kuitenkin se, että sähköntuotannon koekäyttö jatkuisi 11. joulukuuta. Tällöin kaikki sähkö mitä uusi voimala tuottaa, parantaa tilannetta.

Näin ollen sähköntuotanto ei välttämätta olekaan tammikuussa odotettua heikompaa. Esimerkiksi syyskuussa Olkiluoto kolmonen saavutti koekäytössä täystehon ja tuotti sillä hetkellä peräti 19 prosenttia sähköntarpeesta.

Sähköteho on Suomessa huipussaan 14 000–15 000 megawattia. Olkiluoto kolmosen teho on täydessä käynnissä 1600 megawattia eli uusi voimala tuottaisi yli 10 prosenttia sähkön enimmäistarpeesta.

2. Ovatko sähköpula ja sähkökatkot talvella entistä todennäköisempiä?

Rauhalan mukaan on mahdotonta ennakoida, tuleeko sähköstä pulaa niin, että Suomessa joudutaan katkaisemaan sähköjä.

– Toki koekäyttöjakson kestäminen joulukuulta tammikuun loppuun kasvattaa epävarmuuksia. Koekäyttöjakson aikana kuitenkin häiriöt ja viat ovat todennäköisempiä kuin sen päätyttyä.

Sähkön riittävyyteen vaikuttavat kotimaisen sähköntuotannon lisäksi talven sää ja sähkön saatavuus ennen kaikkea Etelä-Ruotsista ja Keski-Euroopasta.

Energiateollisuuden toimitusjohtaja Jukka Leskelä sanoi Radio Suomen Päivä -ohjelmassa, että sähköntuotanto on Pohjoismaissa parantunut syksystä. Vesivarastot ovat täyttyneet hyvin. Toisaalta esimerkiksi Ruotsissa sähkön tarve voi lisääntyä sään takia samaan aikaan kuin Suomessa.

3. Millä korvataan puuttuva uusi ydinvoima?

Syksyn aikana energiansäästötoimet ovat tuoneet noin kahdeksan prosentin sähkön säästön.

– Jos tällä uralla jatketaan, voidaan sähkön säästön ja käytön ajoittamisen toimenpiteillä päästä vastaaviin tehoihin, mitä Olkiluoto 3:n tuotanto kokonaisuudessaan on, sanoo Fingridin Tuomas Rauhala.

Säästöt voisivat siis vähentää sähkön tarvetta koko Olkiluoto kolmosen huippukulutuksen verran. Tähän tarvitaan muutamia prosenttiyksiköitä lisää säästämistä.

Sähköpulan varalta on myös varauduttu ottamaan käyttöön sukan varressa olevaa tuotantokapasiteettia. Esimerkiksi suuret teollisuuslaitokset tarjoaisivat varavoimaansa yleiseen käyttöön sähköpulan uhatessa. Tämä tarkoittaa esimerkiksi generaattoreita, joita niillä on sähkökatkojen varalta.

Yrityksille ja julkiselle sektorille suunnattu sähköjärjestelmän tukimalli perustuu vapaaehtoisuuteen. Mukana voi olla tarjoamalla varavoimaa tai kysyntäjoustoa.

Rauhalan mukaan järjestelyyn on jo saatu useita satoja megawatteja markkinoiden ulkopuolelle jäänyttä kysynnän joustoa ja varavoimaa.

4. Mitä Olkiluoto 3:n viivästyminen tarkoittaa sähkön hinnoille?

Energiateollisuuden Leskelän mukaan sähkön hinta pysyy keskimäärin korkeana. Edullisempaa voi olla tuulisina päivinä ja leutoina aikoina. Kireän pakkasen aikaan hinnat todennäköisesti nousevat korkeiksi.

Fingridin Rauhala arvelee, että keskihinta todennäköisesti nousee, kun merkittävä määrä kotimasta tuotantoa puuttuu.

Olkiluoto kolmonenkaan ei tee ihmeitä hinnoille. Sähkön hinta ei välttämättä laske, vaikka Olkiluoto kolmonen pyörisi täydellä teholla. Hintoja heiluttaa esimerkiksi tuulisuus.

5. Miksi korjaustyö kestää näin kauan?

Energiateollisuuden Jukka Leskelä sanoo, että vika on löytynyt, säröjä on kaikkien neljän syöttyvesipumpun juoksupyörissä.

– Ihmetys on, mistä ne ovat syntyneet. Onko kyseessä materiaalivika vai jokin muun ongelma. Tätä parhaillaan selvitetään.

Olkiluoto kolmonen on laitostoimittajien hallussa vielä ennen kaupallista käyttöä.

– Tärkeää on, että ei vain vaihdeta osia, vaan selvitetään syitä, Leskelä sanoo.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit keskustella aiheesta 23.11. kello 23:een saakka.

Lue myös:

Olkiluoto 3 viivästyy taas – käyttöön aikaisintaan tammikuun lopulla

Energiateollisuus Olkiluoto 3:n uudesta viivästyksestä: Epävarmuus jatkuu edelleen, vian selvittäminen osoittautunut haastavaksi

Kello 22.45 korjattu sähkötehon olevan Suomessa huipussaan 14 000–15 000 megawattia. Aiemmin jutussa luki sähkön kulutuksen olevan 14 000–15 000 megavattia vuorokaudessa, mikä on väärin.

Suosittelemme sinulle