Hyppää sisältöön

Senioreita opetetaan pian tunnistamaan verkossa leviävää väärää tietoa – Lapin yliopisto tekee oppaan seitsemällä kielellä

Koulutuksessa on mukana osallistujia myös Espanjasta ja Italiasta. Lapin yliopiston rahallinen panostus hankkeeseen on reilut 100 000 euroa.

Lapin yliopiston rahoittama hanke opettaa senioreita tunnistamaan väärää tietoa. Teossa on opas, joka on suunnattu senioreita kouluttaville. Kuva: Mia Sivula

Lapin yliopisto on saanut kansainvälistä rahoitusta senioreiden kriittisten medialukutaitojen kehittämiseen.

Kyseessä on Euroopan komission Luova Eurooppa -ohjelman hanke, jossa on osallistujia myös Espanjasta ja Italiasta.

Kriittisen medialukutaidon koulutuksella on tarkoitus auttaa senioreita muun muassa tunnistamaan verkossa leviävää disinformaatiota. Se tarkoittaa tahallisesti jaettua väärää tietoa, jonka tarkoituksena on johtaa mediankäyttäjää harhaan. Misinformaatiolla taas tarkoitetaan väärää tai puutteellista tietoa, joka leviää verkossa ilman, että sen oikeellisuudesta on varmuutta.

Hankkeessa mukana olevan Lapin yliopiston professori Päivi Rasi-Heikkisen mukaan senioreiden teknisiä taitoja on jo tuettu monin tavoin, medialukutaitoa ei samoissa määrin.

– Yksi ajankohtaisista haasteista on tunnistaa verkossa leviävää mis- ja disinformaatiota.

Lapin yliopisto rahoittaa hanketta reilulla 100 000 eurolla. Hankkeen lopputuotteena tehdään opas, joka on suunnattu senioreita kouluttaville. Opas julkaistaan seitsemällä kielellä.

Lue lisää Lapin uutisia. Kuuntele ja katsele sisältöjämme Yle Areenassa.

Suosittelemme sinulle