Hyppää sisältöön

Helsinki ohjeistaa koululaisia ja opettajia ulostamaan muovipussiin, jos hätä iskee sähkökatkoksen aikana

Helsingin kaupungin antamaa ohjeistusta päivitetään parhaillaan, kertoo kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja Satu Järvenkallas.

Wc-paperia voi käyttää kuivikkeena tarpeiden toimituksessa. Kuva: Eleni Paspatis / Yle
Don Lehtinen

Helsingin kaupunki on jakanut koulujen ja päiväkotien esihenkilöille ohjeistuksen, jossa muun muassa opastetaan tarpeiden oikeanlaiseen tekemiseen ja ulosteiden hävittämiseen talven mahdollisten sähkökatkosten aikana.

Koululaisia ja opettajia ohjeistetaan muun muassa ulostamaan muovipussiin ja laittamaan jätökset pussissa erilliseen astiaan. Ohjeistuksen mukaan tilanteessa, jossa vessoja ei voi vetää, istuin vuorataan muovipussilla, johon tarpeet toimitetaan. Muovipussiin tulee laittaa lisäksi ”reilusti kuiviketta”, esimerkiksi wc-paperia.

Ohjeistus on tehty puolustusministeriön marraskuun alussa antaman ohjeistuksen pohjalta. Sähkökatkoksen aikana vessoja ei voi välttämättä vetää kuin kerran, sillä sen aikana vesikin voi katketa eikä wc-istuimen vesisäiliö tuolloin täyty.

Kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja Satu Järvenkallas kertoo, että sähkökatkosohjeistus jaettiin marraskuun alkupuolella koulujen ja päiväkotien esihenkilöille. Tämän jälkeen esihenkilöt kutsuttiin tällä viikolla pidettyihin webinaareihin, joissa he voivat antaa palautetta ja esittää kysymyksiä.

– Nyt käymme asiasta keskustelua. Tänään lähetetyssä ohjeessa sanotaan, että ohjeistusta tullaan täydentämään päivittämään sen perusteella, Järvenkallas sanoo.

Järvenkallaksen mukaan wc-käyntiin liittyvät asiat herättivät webinaareissa eniten keskustelua.

Tarkoituksena on ainakin päivittää ohjeistusta siltä osin, miten siivousjärjestelyt hoidetaan ja ketkä ne hoitavat. Esimerkiksi siivoushenkilöstö voidaan ohjeistaa kuljettamaan jätteet jätehuoneeseen kasvatushenkilökunnan sijasta.

Talven mahdolliset sähkökatkokset tuskin ovat kovin pitkiä, joten Järvenkallaksen mukaan vanhempien lasten kanssa niihin pystytään varautumaan ennakolta. Järvenkallas muistuttaa, että ohjeistus on hyvä olla olemassa, vaikka sähkökatkokset eivät pitkiä olisikaan.

Voit keskustella aiheesta keskiviikkoon 23.11.2022 kello 23:een saakka.

Enemmän aiheesta:

Näin varaudut pitkään sähkökatkoon ja toimit katkon alettua

Veden tulo sähkökatkon aikana herättää kysymyksiä – kerrostalon ylimmät kerrokset voivat jäädä ilman

Hissiin voi jäädä ja vessassa voi käydä vain kerran – kerrostaloasukkaille satelee jo ohjeita sähkökatkon varalle

Suosittelemme sinulle