Hyppää sisältöön

Kiinteistöliitto: Taloyhtiöiden väestönsuojat ovat pääosin hyvässä kunnossa

Suomen Kiinteistöliiton kyselyn mukaan väestönsuojat ovat sen jäsentaloyhtiöissä hyvässä tai erittäin hyvässä kunnossa.

Väestönsuoja on Kiinteistöliiton selvityksen mukaan usein kerrostalossa ja on varsin hyvässä kunnossa. Kuva: Yrjö Hjelt / Yle

Suomen Kiinteistöliiton mielestä taloyhtiöiden väestönsuojat ovat hyvässä kunnossa.

Kiinteistöliiton kyselyssä vastaajista suurin osa ilmoitti, että väestönsuojista enemmistö on joko varsin hyvässä tai erittäin hyvässä kunnossa.

Erittäin hyväksi arvioituja suojia oli viidennes ja niitä myös ylläpidettiin säännöllisesti. Yli puolet vastanneista piti suojia varsin hyvinä ja sanoi, että väestönsuoja on myös otettavissa käyttöön 72 tunnissa.

Tyydyttäväksi väestönsuojan arvioi viidennes vastaajista ja välttäväksi noin yksi kymmenestä.

Kyselyn mukaan pelastussuunnitelma löytyy hyvin monelta: peräti 85 prosenttia vastanneista ilmoitti, että heidän taloyhtiössään on laadittu pelastussuunnitelma.

Pelastussuunnitelmaa myös päivitetään usein. Kolme neljästä pelastussuunnitelmasta on päivitetty alle kaksi vuotta sitten.

Suurin osa väestönsuojista kerrostaloissa

Kyselyn mukaan runsaalla puolella taloyhtiöistä on oma väestönsuoja. Kerrostaloissa suoja on 75 prosentilla, mutta rivitaloissa vain noin joka kuudennella. Oma suoja oli miltei aina oman taloyhtiön tiloissa.

Noin puolella taloyhtiöistä on myös yhtiön osakas nimettynä väestönsuojan vastaavaksi. Yhtä hyvin asiat eivät olleet lähes 40 prosentilla vastanneista, sillä heillä henkilö oli valitsematta.

Kyselyyn vastasivat jäsentaloyhtiöiden vastuuhenkilöt, suurelta osin hallituksen puheenjohtajat ja hallituksen muut jäsenet. Mielipidekysely toteutettiin sähköpostikutsun kautta nettikyselynä. Vastaajia oli lähes 5 000.

Voit keskustella aiheesta keskiviikkoon 23.11. kello 23:een saakka.

Lisää aiheesta:

Sisäministeriö selvittää väestönsuojien puutteita Suomessa – opinnäytetyössä väitetään vaasalaissuojien olevan käyttökelvottomassa kunnossa

Suosittelemme sinulle