Hyppää sisältöön

Ruotsin turvallisuuspoliisi pidätti kaksi epäiltyä vakoojaa – Mediat: Kyseessä on venäläispariskunta

Tukholmalaisella omakotialueella herättiin elokuvamaisiin näkymiin, kun Ruotsin turvallisuuspoliisi puolustusvoimien helikoptereiden avustamana otti kiinni kaksi henkilöä.

Ruotsin poliisi kertoo vakoilusta epäiltyjen kiinniotosta

Ruotsin turvallisuuspoliisi Säpo otti tiistaina kiinni kaksi henkilöä, joita epäillään vakoilusta.

Gabriel Wernstedt Säpon tiedotuksesta vahvistaa Ruotsin radiolle (siirryt toiseen palveluun) vain sen, että aamuinen operaatio on tehty ja turvallisuuspoliisi epäilee kiinniotettuja törkeästä laittomasta tiedustelutoiminnasta Ruotsia ja vierasta valtiota vastaan. Säpo ei kerro mistä toisesta valtiosta on kyse.

Wärnsted sanoo tietotoimisto TT:lle , että kyse on vakavista epäilyistä.

– Törkeä laiton tiedustelutoiminta on rikos, joka uhkaa Ruotsin turvallisuutta.

Epäily tiedustelutoiminnasta vierasta valtiota vastaan tarkoittaa Wernstedtin mukaan sitä, että tapaukseen kytkeytyy useampia maita.

Radiouutisten mukaan törkeä laiton tiedustelutoiminta voisi olla esimerkiksi luvatonta lennokkien käyttöä tai esimerkiksi puolustusvoimien harjoitusten vakoilua.

Syyttäjän Tukholman käräjäoikeuteen toimittamien asiakirjojen mukaan Ruotsiin kohdistuva rikos on jatkunut kesästä 2014 alkaen tähän päivään saakka. Vieraaseen valtioon kohdistuva rikos puolestaan alkoi tammikuussa 2013.

Poliisi eristi omakotialueen Tukholmassa tänään. Ruotsin turvallisuuspoliisi ei kerro pidätyksen yksityiskohtia tai sitä, mille maalle epäiltyjen uskotaan vakoilleen. Kuva: Fredrik Sandberg / AFP Kuva: Fredrik Sandberg / AFP

Operaatio Keihäs

Poliisin operatiivisen osaston (NOA) päällikkö Stefan Hector kertoi SVT:lle, että pidätyshanke oli nimetty operaatio Keihääksi. Poliisi, Säpo ja puolustusvoimat olivat suunnitelleet sitä pitkään.

Tiistaiaamuna poliisi teki ratsian Tukholman eteläpuolella sijaitsevaan huvilaan. Operaatio oli ohi hetkessä.

– Tekijät pidätettiin ja tilat turvattiin alle minuutissa. Ei voi jättää mahdollisuutta huuhdella jotain vessasta alas tai poistaa tiedostoja, sanoi Hector.

Ruotsalaiset iltapäivälehdet kuten Aftonbladet (siirryt toiseen palveluun) ja Expressen (siirryt toiseen palveluun) kertovat, että kysessä on venäläinen pariskunta, joka on muuttanut Ruotsiin vuosituhannen vaihteessa. Puolisoista toista pidetään päätekijänä, toista epäillään avunannosta.

Lehtien haastattelemien naapureiden mukaan kuusikymppinen pariskunta oli ystävällinen mutta pidättyväinen. Heillä oli elektroniikka-alan yritys.

Kiinniottojen yhteydessä tehtiin myös kotietsintä. Poliisin mukaan operaatio oli järeä, koska haluttiin estää esimerkiksi todistusaineiston hävittäminen.

Kiinniotto on jo toinen tässä kuussa. Vakoilusta epäiltyjen iranilaistaustaisten veljesten oikeudenkäynti alkaa torstaina.

Tapausten ei uskota liittyvän toisiinsa.

Suosittelemme sinulle