Hyppää sisältöön

Saamelaiskäräjälain lähetekeskustelu jatkuu keskiviikkona – lappilaiset kansanedustajat äänessä täysistunnossa

Eduskunnan lähetekeskustelussa on ollut tänään hallituksen esitys saamelaiskäräjistä annetun lain muuttamisesta.

Lähetekeskustelu saamelaiskäräjälain uudistamisesta jatkuu tulevina päivinä. Kuva viime viikolla järjestetystä saamelaisnuorten mielenilmauksesta. Kuva: Tiina Jutila / Yle

Lähetekeskustelua saamelaiskäräjälain uudistamisesta ei saatu vielä tiistaina päätökseen. Eduskunnan päiväjärjestyksen (siirryt toiseen palveluun) mukaan keskustelu jatkuu heti seuraavassa eduskunnan täysistunnossa keskiviikkona.

Lappilaiset kansanedustajat osallistuivat lähetekeskusteluun tiistaina.

Heikki Autton (kok.) mukaan tärkeintä olisi pyrkiä laajaan sovintoon siten, että saamelaiskäräjillä nykyistä laajempi enemmistö hyväksyisi hallituksen esityksen. Hän toivoo myös laajempaa sopua saamelaisten kotiseutualueelle.

Katri Kulmunin (kesk.) mielestä esitys saamelaiskäräjälaista luo jännitteitä eikä pura niitä. Kulmunin mukaan todellista keskustelua kipupisteistä ei ole käyty.

– Arvoisa oikeusministeri, kuinka hyvänä pidätte lakiesitystä, joka luo jännitteitä, eikä pura niitä, Kulmuni kysyy.

Mikko Kärnän (kesk.) mielestä uusi lakiesitys kohtelee kaltoin juuri niitä saamelaisia, jotka on suomalaistettu kaikkein eniten.

Kärnän mielestä uusi saamelaiskäräjälaki voi johtaa jopa väkivaltaisuuksiin saamelaisalueella.

Myös perussuomalaisten Kaisa Juuso käytti puheenvuoron lakikeskustelun aikana.

– On hienoa, että meillä on EU:n ainoaa alkuperäiskansaa, mutta olen surullinen siitä, että kansa on niin jakautunut. Ja olen surullinen siitä, että oikeusministeri tuo näin ristiriitaisen lain meille tänne eduskuntaan päätettäväksi, Juuso sanoi.

Uudessa lakiesityksessä keskeisenä muutoksena ehdotetaan saamelaiskäräjien vaaliluettelokelpoisuuden uudistamista. Laista poistettaisiin niin kutsuttu lappalaispykälä, joka takaa pääsyn luetteloon vanhan maa-, veronkanto- tai henkikirjan merkinnän pohjalta.

Vastaisuudessa vaalikelpoisuus määritettäisiin kielen perusteella.

Juttua päivitetty 22.11. kello 18.35. Eduskunnan päiväjärjestyksen mukaan lähetekeskustelu jatkuu keskiviikkona.

Lue lisää Lapin uutisia. Kuuntele ja katsele sisältöjämme Yle Areenassa.

Suosittelemme sinulle