Hyppää sisältöön

Miksi MM-kisoissa on nähty tolkuttomasti lisäaikaa? Erotuomarilegenda Pierluigi Collina selitti merkittävän muutoksen jo ennen kisoja

MM-kisojen muhkeat lisäaikamäärät ovat kummastuttaneet kisoja seuranneita. Fifan erotuomarikomitean puheenjohtaja Pierluigi Collina kertoi jo ennen kisoja muutoksesta, jolla pyritään lisäämään aktiivista peliaikaa otteluissa.

Englannin ja Iranin ottelussa annettiin avauspuoliajalla 14 minuutin lisäaika Ali Beiranvandin loukkaannuttua. Kuva: PA Images via Getty Images

Juuri käynnistyneissä jalkapallon miesten MM-kisoissa on nähty poikkeuksellisen pitkiä lisäaikoja verrattuna aiempiin kisoihin.

Kisoja seuraavat saivat ihmeteltävää, kun heti kisojen avauskamppailussa Qatarin ja Ecuadorin välillä nähtiin yhteensä 10 minuuttia lisäaikaa. Tämä ei kuitenkaan ollut lopulta mitään ensimmäisen täyden pelipäivän otteluiden lisäaikojen tullessa.

Englanti–Iran-ottelun avauspuoliajalle annettiin Iranin maalivahdin Ali Beiranvandin rujon loukkaantumisen myötä 14 minuuttia lisäaikaa. Toisella puoliajalla kello kulki yhteensä 13 minuuttia lisää varsinaisen peliajan päälle.

Jos otetaan inhottavien loukkaantumisten värittämät Englanti–Iran ja Argentiina–Saudi-Arabiakin pois laskuista, on lisäaikaa nähty silti turnauksen avauspäivinä runsaasti.

Alla olevasta taulukosta näet tiistai-iltaan mennessä pelattujen otteluiden 1. ja 2. puoliaikojen yhteenlasketut lisäaikaminuutit.

OtteluOttelussa pelatut lisäaikaminuutit (min, s)
Qatar–Ecuador10.08
Englanti–Iran27.16
Hollanti–Senegal12.49
Yhdysvallat–Wales14.34
Argentiina–Saudi-Arabia20.08
Tanska–Tunisia12.10
Puola–Meksiko9.26
Ranska–Australia13.20

Tähän mennessä pelattujen alkulohko-ottelujen lisäajan keskiarvoksi tulee siis hieman alle 15 minuuttia per ottelu. Esimerkiksi vuonna 2018 Venäjällä pelatuissa kisoissa vain yhteensä neljässä alkulohkon ottelussa pelattiin enemmän kuin kahdeksan minuuttia lisäaikaa.

Lisäaikojen selkeän kasvun taustalla on Fifan tekemä linjaus, jossa halutaan taata peliminuuttien korvaantuminen tilanteista, jolloin pallo ei ole pelissä. Näihin tilanteisiin lasketaan Fifan erotuomarikomitean puheenjohtajan Pierluigi Collinan mukaan VAR-tarkastukset, loukkaantumiset ja niiden hoitotilanteet, vaihtotapahtumat, rangaistus- ja vapaapotkutilanteet sekä punaiset kortit.

Collina on kertonut, että hän haluaisi myös selvittää ja lisätä listalle selvät ajanpeluutilanteet.

Kasvaako pelien aktiivinen aika?

Omana erotuomariaikanaan liki legendaariseen asemaan kohonnut Collina avasi Fifan suunnitelmia ennen kisoja pidetyssä lehdistötilaisuudessa.

– Kun puhumme otteluissa hukatusta ajasta, yritämme erottaa siinä pelitapahtumiin kuluvan ajan ja pelaajien haaskaaman ajan. Suurin osa katoaa pelitapahtumissa. Laskelmiemme mukaan ottelussa hukataan keskiarvollisesti noin yhdeksän minuuttia per ottelu rajaheittoihin sekä melkein saman verran maalipotkuihin. Ne ovat osa peliä ja vaikka pelaajat nopeuttaisivat näiden antamista, aikaa menisi silti hukkaan, Collina kuvaili.

Hänen mukaansa lisäajan tarkempi laskeminen MM-kisoissa aloitettiin jo vuoden 2018 kisoissa. Nyt sitä on tarkennettu entisestään. Videoerotuomari laskee VAR-tarkastuksiin kuluvan ajan, neljäs erotuomari tekee ottelun erotuomarille ehdotuksen lopullisesta lisäajasta.

– Kerroimme joukkueille ennen turnauksen alkua, ettei heidän tulisi olla yllättyneitä siitä, kun neljäs erotuomari näyttää suurta määrää lisäminuutteja. Kuudesta kahdeksaan minuuttiakin, Fifan erotuomaripomo jatkoi.

Pohjatarkoituksena Fifalla on tarkemmalla ajankulutuksen seuraamisella parantaa pelien aktiivisen ajan määrää. Tällä tarkoitetaan aikaa, jolloin pallo on pelissä. Collina kertoi, että Fifa ei halua otteluiden aktiivisen ajan jäävän 45 minuutin nurkille.

– Jos haluamme lisää aktiivista aikaa, meidän on oltava valmiita siihen, että lisäajat kasvavat tällä tavalla, hän totesi.

Sveitsiläisen Kansainvälisen urheilututkimuksen keskuksen Football Observatory -tutkimusryhmä tilastoi aktiivista peliaikaa verkkosivuillaan. Sen mukaan esimerkiksi Suomen Veikkausliigassa pallo on ollut pelissä (vuodesta 2019 saakka laskettuna) keskimäärin 61 minuuttia ja kolme sekuntia per peli. Saman tilaston mukaan Englannin Valioliigassa aktiivista peliaikaa on ollut keskimäärin 60 minuuttia ja 59 sekuntia.

Ottelukohtaisen aktiivisen peliajan määrä on ollut kuitenkin viime vuosina laskeva myös Euroopan huippusarjoissa. Pallo on ollut pelissä Valioliigassa tilastopalvelu Optan mukaan keskimäärin 55 minuuttia ja 45 sekuntia.

Suosittelemme sinulle