Hyppää sisältöön

Eija Kiiski laittoi oppilaan sovittelemaan toisten riitaa ja huomasi, että se toimii: ”Lasten tekemät sopimukset pitävät oikeasti”

Vertaissovittelu toimi Eija Kiisken johdolla niin hyvin, että se laajennettiin kaikkiin Haminan kouluihin.

Tässä on pari Eija Kiiskin lohdutuspehmoa. Oppilas saa pehmon mukaankin, jos sitä tarvitsee lohtua antamaan. Kuva: Kiira Ikävalko / Yle
Jasmina Kauta,
Kiira Ikävalko

Koulukuraattori Eija Kiisken työhuone on yllättävän suuri. On suuret ikkunat, sohva, nojatuoleja ja jopa pehmoleluja. Ne ovat Kiisken mukaan kuraattorin tärkeimmät työkalut.

– Kun on vaikka surullinen olo, voi ottaa pehmolelun syliin ja itkeä siihen kaikki surut. Surullisena on tärkeää, että voi puristaa jotain. Se helpottaa oloa, Kiiski selittää.

Haminassa Vehkalahden koulussa työskentelevä Eija Kiiski palkittiin hiljattain Vuoden kasvatuskentän sovittelija 2022 -palkinnolla, jonka antoi Suomen sovittelufoorumi ry:n Verso-ohjelma.

Kiiski on ollut Kymenlaaksossa Haminassa suuressa roolissa ”verson” eli vertaissovittelun tuomisessa kouluihin.

– Me olemme kouluttaneet oppilaita, jotka tekevät vertaissovittelua täällä arjessa eli isommat oppilaat sovittelevat pienempien riitoja, Kiiski kertoo.

Vertaissovittelu on vastuun ottamista

Vertaissovittelu on monelle tuttu sana aikuisten maailmasta, mutta sitä voi hyödyntää jopa lastentarhassa, puhumattakaan koulusta.

Kiiski kertoo, että nuoret ymmärtävät paremmin tilanteita, jotka tapahtuvat suoraan heidän maailmassaan. Samalla sovittelussa voi harjoitella vuorovaikutustilanteita.

– He opettelevat selvittämään riitaa keskenään ja osaavat jatkossakin ottaa vastuuta omista tekemisistään. Konfliktitilanteilta ei voi välttyä aikuisenakaan, joten tämä on myös myönteisellä tavalla oppimiskokemus, Kiiski selittää.

Kouluympäristössä puuttumista vaativia tilanteita ovat muun muassa nimittely, ulkopuolelle jättäminen välituntipeleissä ja ihan selvät riitatilanteet.

– Yhtenä päivänä välitunnin pelitilanteessa oli tullut riitatilanne, ja me päätimme ottaa sovittelijan urheiluluokalta mukaan, koska hän ymmärtää näitä pelitilanteita paljon paremmin.

Verso-oppilaat eli sovittelijat ovat ihan tavallisia oppilaita, jotka on valittu tehtävään. Heiltä voi tilata sovittelun tarpeen mukaan. Sovittelu voi tapahtua jo samana päivänä tai seuraavana. Seuraava päivä on Kiisken mukaan hieman parempi, koska silloin tunteet ovat jo laantuneet.

Verso on nyt kaikissa Haminan kouluissa

Kiiski on ollut niin innostunut vertaissovittelusta, että tahtoi laajentaa toimintaa Vehkalahden koulun ulkopuolelle. Nyt koululaisten verso-toimintaa on Haminan kaikissa kouluissa.

Juuri tästä innostuksesta Kiiski sai Vuoden kasvatuskentän sovittelija 2022 -palkintonsakin.

– Ei tätä tehtäisi, jos hyviä kokemuksia ei olisi. Lasten tekemät sopimukset pitävät oikeasti, ihmissuhteita saadaan eheytettyä ja rauha saadaan palautettua. Tämä on myös parasta rauhantyötä.

Vuosikymmeniä nuorten parissa töitä tehnyt Kiiski on ollut koulun lisäksi töissä rikollisten nuorten parissa. Kuuntele Kiira Ikävalkon tekemä haastattelu tästä:

Suosittelemme sinulle