Hyppää sisältöön

Olkiluoto 3:n osakkaat joutuvat edelleen odottamaan myyntitulojaan

Olkiluodon kolmannen reaktorin käyttöönoton viivästyminen lisää sähköpulan riskiä talvella. Samaan aikaan ydinvoimalan omistajat harmittelevat saamatta jääviä sähkönmyyntituloja.

Olkiluodon ydinvoimalan kolmas reaktorirakennus. Kuva: Esa Syväkuru / Yle

Kankaanpääläinen sähköverkkoyhtiö Vatajankoski omistaa pienen osan koekäyttövaiheessa olevaa Olkiluodon kolmatta ydinvoimalaa. Täydellä teholla toimiessaan uusi ydinvoimala puskee Vatajankosken käyttöön kaksi megawattia.

Vatajankoski myy Olkiluodosta tulevan sähkön suoraan sähköpörssiin. Vaikka yhtiön osuus OL3:n tulevasta tuotannosta on suhteellisen pieni, nykyisillä sähkönhinnoilla tulonmenetykset kipuavat ylös.

– Vaikutus on kuitenkin useampi satatuhatta euroa kuukaudessa, mitä menetämme sähkönmyyntituloja hankkeen viivästyessä.

Saamatta jäävät myyntitulot saattavat vaikuttaa välillisesti Vatajankosken laskuttamiin sähkösiirtohintoihin. Korotuspaineet pysyisivät matalammalla, jos OL3 jo tuottaisi Vatajankoskelle sähköä myyntiin.

– Me olemme suurelta osin kuntaomisteinen yhtiö. Kyllä se käytännössä menee sillä tavalla, että jos yhtiöllä menee hyvin, niin hintojen nostoa lykätään.

”Oleellisinta on laitoksen käynnistyminen”

Rauman Energia omistaa niin ikään osuuden OL3:n tuotannosta. Raumalla tiedostetaan, että sähköntuotantoon liittyvät huolet ovat suurempia yksityisillä ihmisillä kuin sähköverkkoyhtiöillä.

– Eihän viivästykset ole hyviä asioita Rauma Energialle. Suurempi huoli on kuitenkin ihmisistä ja sähkömarkkinasta kokonaisuudessaan, kertoo Rauma Energian toimitusjohtaja Marko Haapala.

Hänen mukaansa oleellisempaa on se, että laitos saadaan käyntiin vielä talven aikana kuin kaupallisen käyttöönoton päivämäärä.

Vatajankosken toimitusjohtaja Pekka Passi on samoilla linjoilla kollegansa kanssa.

– Kyllä me tulonmenetyksistä aina selvitään. Jos ensi vuoden hintanäkymät pitävät paikkansa, niin ihan hyvä vuosi on meille tulossa. Sähkökatkoista koituisi paljon isompia yhteiskunnallisia murheita.

Lisää aiheesta:

Tällaisia vaikutuksia Olkiluoto 3:n myöhästymisellä on sähkön hintaan ja sähköpulaan

Elinkeinoministeri Mika Lintilä: Uskon siihen, että Olkiluoto kolmonen saadaan talvella käyttöön

Olkiluoto 3 viivästyy taas – käyttöön aikaisintaan tammikuun lopulla

Suosittelemme sinulle