Hyppää sisältöön

Amnestyn Johansson haastoi Palloliiton Lahden A-studiossa: ”En ole varma, onko sinun pakko mennä takaisin finaaliin”

MM-kisojen katsomatta jättämiseen ei ole kummankaan mielestä perusteita, koska silmien sulkeminen ei edistä asiaa eikä se paranna siirtotyöläisten asemaa.

Tiistai-illan A-studiossa käsiteltiin ihmisoikeusloukkausten ryvettämien jalkapallon MM-kisojen boikotointia. Ohjelmassa nähtiin, kun Amnesty Internationalin Suomen-osaston toiminnanjohtaja Frank Johansson kyseenalaisti Suomen Palloliiton puheenjohtajan Ari Lahden matkan Qatariin.

Lahti ehti jo käydä yhden kierroksen Qatarin kisoissa. Hän aikoo palata Dohaan vielä toistamiseen kisojen finaaliin.

– En ole varma, onko sinun enää pakko mennä sinne takaisin finaaliin. Onko se Palloliitolle imagollisesti oikea ratkaisu vai ei? Frank Johansson kysyi.

Lahti ei hätkähtänyt kysymyksestä vaan vetosi siihen, että osallistumalla pystyy vaikuttamaan asioihin.

– Silloin pitää kysyä paljon vakavampi kysymys, että pitääkö Suomen yleensäkään vaikuttaa tällaisissa kansainvälisissä järjestöissä.

– Pystyn vaikuttamaan paljonkin asioihin. En ehkä tämän kisan osalta enää pysty, mutta pystyn vaikuttamaan asioihin siitä eteenpäin.

Lahti nosti esiin sen, että ensi keväänä on edessä sekä Euroopan jalkapalloliiton Uefan että Kansainvälisen jalkapalloliiton Fifan hallitusten jäsenten vaalit.

Ei boikotille

Kumpikaan A-studion vieraista ei kannata kisojen katsomisboikottia.

Palloliitto on keskustellut aiheesta jo vuodesta 2015.

– Me olemme todenneet, että sulkemalla silmämme tai kääntämällä selkämme me emme saa mitään hyvää aikaiseksi Qatarissa. Olemme valinneet aktiivisen vaikuttamisen tien, Lahti sanoi.

Hän luetteli lukuisia asioita, joihin Qatarissa on saatu vaikutettua: korvauksia maksamattomista palkoista ja loukkaantumisista, työaikaan merkittäviä helpotuksia ja työlainsäädännössä poistettua kafala-järjestelmä, joka jättää siirtotyöläiset lähes orjan asemaan.

Myös Amnestyn Frank Johansson myönsi, että lainsäädännössä on otettu edistysaskelia. Mutta vuoden 2017 jälkeen on hänen mielestään taas menty takapakkia.

– Kukaan ei välitä niistä, kukaan ei noudata niitä, ne ovat kuolleita kirjaimia.

Myöskään Johansson ei silti kannusta jalkapallon ystäviä television katseluboikottiin.

– Katsoi tai ei katso, sillä on hirveän vähän vaikutusta siirtotyöläisten tilanteeseen. Jos oma omatunto sanoo, että en halua katsoa, olkoon sitten katsomatta.

Lue myös:

Entinen huippuerotuomari kutsuu Fifan sateenkaarinauhauhkailua hölynpölyksi – Saksan jalkapalloliitto selvittää, oliko ukaasi laillinen

Tässä syyt, miksi Fifa halusi antaa MM-kisat ihmisoikeuksia polkevaan Qatariin eikä perunut kisoja kritiikistä huolimatta

Qatarin siirtotyöntekijöitä tavannut Ellinoora Vesala: ”MM-kisojen boikotointi tässä vaiheessa ei auta heitä”

Kuinka monta kiisteltyjen jalkapallon MM-kisojen lippua on myyty Suomeen? Testaa, kuinka hyvin tunnet Qatarin ja kisojen taustat

”Ikävää, että näiden kisojen edessä on tällainen sumuverho” – Ari Lahti kertoo, miksi hän on Qatarissa

Suosittelemme sinulle