Hyppää sisältöön

Cristiano Ronaldon saippuaooppera Manchester Unitedissa päättyi vihdoin – tätä kaikkea kesällä alkanut surullinen aikakausi piti sisällään

Manchester United tiedotti, että Cristiano Ronaldo jättää seuran välittömästi. Ronaldo kulki kesästä saakka kohusta kohuun, ja viimeisimmän selkkauksen jälkeen miehen lähtöä pidettiin väistämättömänä.

Cristiano Ronaldo harjoitusottelussa ennen kauden 2022–23 alkua.
Cristiano Ronaldon ja Manchester Unitedin tiet eroavat. Kuva: PA Images / Getty Images
Pertti Lappalainen
Avaa Yle-sovelluksessa

Jalkapallon supertähti Cristiano Ronaldo lähtee välittömästi valioliigaseura Manchester Unitedista. Ronaldon ja Unitedin ongelmat alkoivat jo kesällä, eikä kurssi kääntynyt missään vaiheessa.

Kaksi kohua jo harjoituskaudella

Ronaldo ei osallistunut kesällä Unitedin Thaimaan-kiertueelle. Joukkueella oli reissussa harjoituspelejä, mutta Ronaldo jättäytyi pois perhesyihin vedoten. Myöhemmin kesällä Ronaldon ollessa mukana harjoitusottelussa Rayo Vallecanoa vastaan hän poistui Unitedin kotistadionilta ennen ottelun päättymistä. Portugalilainen pelasi ottelussa ensimmäisen puoliajan.

Päävalmentaja Erik ten Hag kommentoi tuolloin, että on mahdotonta hyväksyä kenenkään poistumista ottelusta ennen aikojaan.

Erik ten Hag klappar Cristiano Ronaldo på ryggen.
Päävalmentaja Erik ten Hag (kesk.) on ollut ongelmissa Ronaldon kanssa käytännössä siitä asti, kun tuli Unitedin valmentajaksi kesällä. Kuva: IMAGO/Sportimage/ All Over Press

Kieltäytyi pelaamasta lokakuun Tottenham-ottelussa

Vaikean alkukauden jälkeen otteitaan parantanut United voitti lokakuussa Tottenhamin 2–0. Joukkueen hyvästä peliesityksestä huolimatta Ronaldo veti otsikot itseensä pelaamatta minuuttiakaan. Hän kieltäytyi ensin menemästä vaihdosta kentälle, poistui jälleen ennen ottelun päättymistä pukusuojiin ja nopeasti koko stadionilta.

Ten Hag kertoi myöhemmin lehdistölle, että Ronaldo oli myös kieltäytynyt ottelun aikana tulemasta vaihdosta kentälle. Ronaldo oli jälleen turhautunut siitä, ettei ollut ottelussa avauskokoonpanossa ja saanut hänen mielestään ansaitsemaansa vastuuta.

MUTV:n kuvaa. Näin päävalmentaja Erik ten Hag kommentoi Cristiano Ronaldon tilannetta lokakuussa, kun portugalilainen oli kieltäytynyt menemästä kentälle Tottenham-voitossa 19.10.2022.

Lue lisää: Kommentti: Sir Alex Fergusonin opit palasivat käyttöön Manchester Unitedissa – Cristiano Ronaldo sai haluamansa huomion, mutta maksoi siitä

Haukkui seuransa kohutussa haastattelussa

Viimeinen niitti 2000-luvun alkupuolella Manchesterissa rakastetuksi nousseen Ronaldon ja perinneseuran välisessä, lyhistyvässä rakkaustarinassa oli portugalilaishyökkääjän mediapersoona Piers Morganille antama haastattelu marraskuun alkupuolella.

Haastattelussa Ronaldo kertoi tuntevansa itsensä petetyksi. Morgan kertoi tuolloin, että Ronaldo on saanut tarpeekseen ivasta ja syyttelystä, jota häneen on kohdistettu viime kuukausina.

Ronaldo sanoi ajan pysähtyneen Manchester Unitedissa sen jälkeen, kun Sir Alex Ferguson lähti seurasta vuonna 2013. Ronaldo kritisoi seuraa siitä, että Ferguson tietää, ettei ManU ole sillä tasolla, jolla sen kuuluisi, mutta muut kieltäytyvät sitä ymmärtämästä.

– Sen jälkeen kun Sir Alex lähti, en ole nähnyt seurassa mitään kehitystä. Mikään ei ole muuttunut, Ronaldo sanoi.

Ten Hag sai hyökkääjältä rajua kritiikkiä. Patoutumat purkautuivat.

– En kunnioita häntä, koska hän ei osoita kunnioitusta minua kohtaan, Ronaldo latasi.

Lue lisää: Voiko Cristiano Ronaldo palata tällaisen jälkeen Manchester Unitediin? Latasi poikkeuksellisen tylyä materiaalia haastattelussa

MM-kisojen alla Ronaldo itse kommentoi ensimmäistä kertaa kohuttua haastattelua. Portugalilainen ei pitänyt haastattelun ajankohtaa ongelmana.

– Minulle paras ajoitus on aina minun ajoitukseni. Minun ei tarvitse miettiä, mitä muut ajattelevat. Puhun silloin, kun haluan, Ronaldo kommentoi.

Cristiano Ronaldo puhui medialle lehdistötilaisuudessa Dohassa 21.11.2022.
Cristiano Ronaldo kommentoi MM-kisojen alla Piers Morganille antamaansa haastattelua ensimmäistä kertaa. Kuva: Getty Images

Viime viikolla sosiaalisessa mediassa levisi video jalkapallon MM-kisoihin valmistautuvan Portugalin maajoukkueen pukukopista, jossa Ronaldo otti vastaan toisen Manchester Unitedia edustavan portugalilaispelaajan Bruno Fernandesin. Ronaldo tarjosi kättään tervehdykseksi Fernandesille, joka väkipakolla ojensi kätensä, muttei katsonut lainkaan Portugalin ykköstähteä.

Mitä seuraavaksi?

Ronaldo pelasi Manchester Unitedissa kahteen otteeseen. Vuosina 2003–2009 hän nousi fanien rakastamaksi supertähdeksi, joka palkittiin vuonna 2008 maailman parhaana pelaajana. Toinen visiitti oli lyhyt ja loppui kohujen saattelemana.

Ikääntyvä hyökkääjä ei ole enää huippuvuosiensa iskussa. United-ajan ruma loppu jättää pelaajan jatkon auki. Tammikuun siirtoikkunassa portugalilainen on vapaa siirtymään uuteen seuraan. Ronaldo täyttää helmikuussa 38 vuotta.

Manchester United tiedotti Ronaldo-uutisen jälkeen myös, että seuran omistava Glazerin perhe harkitsee seuran myymistä.

Yhdysvaltalaiset Glazerit ostivat seuran vuonna 2005 noin 1,3 miljardilla eurolla. Vuonna 2012 perhe myi kymmenen prosenttia omituksestaan ja on myynyt lisää sen jälkeen.

United on juhlinut Valioliigan mestaruutta viimeksi vuonna 2013. Seuran kannattajat ovat vaatineet vuosien aikana Glazereita useaan otteeseen luopumaan omistuksestaan.

Muutama viikko sitten Liverpoolin omistava FSG-yritys kertoi panneensa seuran myyntiin.

Suosittelemme sinulle