Hyppää sisältöön

Evan kysely: Suomalaiset ovat entistäkin Nato-myönteisempiä

Naisten enemmistö on kevään jälkeen kääntynyt Nato-jäsenyyden puolelle.

Myönteisesti Nato-jäsenyyteen suhtautuvia oli nyt 78 prosenttia vastanneista. Vain kahdeksan prosenttia oli joko melko tai erittäin kielteisiä jäsenyydelle. Kuva: EPA-EFE
STT

Suomalaiset suhtautuvat entistä myönteisemmin Nato-jäsenyyteen, ilmenee Elinkeinoelämän valtuuskunnan (Eva) Arvo- ja asennetutkimuksesta. Myönteisesti suhtautuvia oli nyt 78 prosenttia vastanneista. Vain kahdeksan prosenttia oli joko melko tai erittäin kielteisiä liittokunnan jäsenyydelle.

Eva selvitti suomalaisten Nato-kantoja viimeksi maaliskuun alussa ennen kuin jäsenyyttä oli päätetty hakea. Tuolloin Natoon liittymistä kannatti 60 prosenttia.

Kevään ja Nato-hakemuksen jättämisen jälkeen on tapahtunut suuri muutos naisten asenteissa. Maaliskuussa alle puolet naisvastaajista kannatti Nato-jäsenyyttä, mutta nyt 75 prosenttia naisista suhtautuu Suomen jäsenyyteen myönteisesti.

Miehet ovat vielä naisia Nato-henkisempiä. Heistä 83 prosenttia kannattaa jäsenyyttä, kun keväällä osuus oli 75 prosenttia.

53 prosenttia vastaajista katsoi, että Suomen tulee olla avoin kaikelle yhteistyölle Naton sisällä ja ottaa vastaan myös sotilastukikohdat, jos sellaisia haluttaisiin Suomeen sijoittaa. Neljäsosa torjui väittämän.

Vasemmistoliiton kannattajat vähiten Nato-mielisiä

Nato-jäsenyydellä on enemmistön kannatus kaikissa väestöryhmissä, lukuun ottamatta vasemmistoliiton äänestäjiä. Heidänkin joukossaan jäsenyyden kannattajia on 48 prosenttia ja vastustajia 23 prosenttia.

Kaikkein Nato-henkisimpiä ovat kokoomuksen kannattajat, joista 97 prosenttia suhtautuu jäsenyyteen myönteisesti. Lähes yhtä innokkaita ovat SDP:n ja keskustan kannattajat, joista 89 ja 87 prosenttia kannattaa jäsenyyttä.

– Suomalaisten sytyke liittyä Natoon oli uhkaavaksi muuttunut Venäjä. Uudessa maailmantilanteessa suomalaiset ovat valmiita ainakin harkitsemaan kaikkia lisätoimia, joilla Venäjän uhkaa voidaan lieventää, sanoo Evan toimituspäällikkö Sami Metelinen tiedotteessa.

Kyselyn toteutti Taloustutkimus internetpaneelissa, jossa kerättiin näkemykset 2 088 vastaajalta. Virhemarginaali on koko väestön tasolla 2–3 prosenttiyksikköä kumpaankin suuntaan. Tiedot kerättiin lokakuun loppupuolella.

Suosittelemme sinulle