Hyppää sisältöön

Päätös Unkarin tukimiljardien kohtalosta lähestyy, ja se vaikuttaa myös Suomen Nato-prosessin etenemiseen

Suomen mukaan Nato-jäsenyyden ratifiointia Unkarin parlamentissa ei tulisi kytkeä EU-tason päätöksiin. Asiantuntijan mukaan on ilmeistä, että Unkari viivyttää ratifiointia EU-tukien toivossa.

Ylen EU-kirjeevaihtajan mukaan päätös Unkarin rahojen vapauttamisesta näkyisi Unkarin harjoittamassa EU-politiikassa.
Rikhard Husu

BRYSSEL Vääntö Unkarin EU-tuista tiivistyy. Komissiolta odotetaan ensi viikolla arvioita siitä, täyttääkö Unkari EU:n asettamat ehdot miljarditukien vapauttamiselle.

Vaakalaudalla ovat sekä Unkarin elvytysvarat että osa Unkarille kohdistuvista koheesiorahoituksesta, jolla tasataan EU-maiden välistä taloudellista eriarvoisuutta.

Komissio on uhannut leikata Unkarin koheesiovaroja 7,5 miljardilla eurolla, jos oikeusvaltion periaatteisiin liittyviin ongelmiin ei puututa.

Lisäksi Unkari voi menettää 65 prosenttia 5,8 miljardin euron elvytysvaroistaan, jos sen elvytyssuunnitelmaa ei hyväksytä tämän vuoden puolella.

Määräaika komission edellyttämille uudistuksille umpeutui lauantaina. Komission odotetaan arvioivan Unkarin tekemiä uudistuksia ensi viikolla.

Paine ratkaisun löytämiseksi kasvaa

Paine ratkaisun löytämiseksi kasvaa päivä päivältä. Tukien jäädyttämisellä on suora vaikutus energiakriisin ja inflaation kanssa kamppailevan Unkarin talouteen.

– He tekevät nyt kaikkensa miellyttääkseen EU:ta, ja luulen, että EU taas kerran katsoo sitä läpi sormien, arvioi vanhempi tutkija Katalin Miklóssy Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutista.

Unkarin politiikan asiantuntija Katalin Miklóssy. Kuva: Veikko Somerpuro

Samalla Unkari on jarruttanut yksimielisyyttä vaativia EU-päätöksiä, kuten kansainvälistä vähimmäisyritysveroa ja 18 miljardin euron apupakettia Ukrainalle.

Unkari ei myöskään ole ratifioinut Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyksiä parlamentin kiireisiin vedoten. Miklóssyn mukaan viivyttelyn syynä on huoli EU-tuista.

– Sitä ei koskaan sanota ääneen, mutta on hyvin ilmeistä, että tässä pelataan tämä kortti.

Unkarin Nato-päätöstä odotetaan

Unkari on useaan otteeseen korostanut, että esteitä Suomen ja Ruotsin hyväksymiselle Naton jäseniksi ei ole.

Toisaalta maan johdolla ei ole useista tiedusteluista huolimatta ollut antaa ajankohtaa sille, milloin parlamentti voi ratifioida hakemukset.

Radio Free Europe-uutissivuston mukaan (siirryt toiseen palveluun) Unkarin parlamentti voisi äänestää Suomen ja Ruotsin hakemuksista 7. joulukuuta. Päivämäärää ei ole vielä vahvistettu virallisesti.

Unkarin parlamentin ratifiointia odotetaan edelleen.

Päivää aiemmin, 6. joulukuuta, EU:n valtiovarainministereiden on määrä päättää Unkarin EU-tuista ja elvytysrahoista.

Pöydällä ovat myös Unkarin apupaketti ja vähimmäsveroesitys, joita Unkari on jarruttanut.

– Se, miten Unkarin rahoista päätetään edellisenä päivänä, tulee todennäköisesti vaikuttamaan parlamentin keskusteluun, Miklóssy sanoo.

Suomi toivoo pikaista hyväksymistä

Suomi on toivonut Nato-hakemuksen pikaista käsittelyä Unkarin parlamentissa.

Brysselissä perjantaina kokoustanut Eurooppaministeri Tytti Tuppurainen (sd.) varoitteli Unkaria käyttämästä Nato-jäsenyyden ratifiointia kaupankäynnissä tukirahojensa pelastamiseksi.

– Senkaltaista huutokauppaa ei pidä käydä Euroopan unionissa, eikä varsinkaan hetkellä, jossa Euroopassa on sota.

Tytti Tuppurainen (oik.) keskusteli Unkarin oikeusministerin Judit Vargan kanssa perjantaina. Kuva: Stephanie Lecocq / EPA / AOP

Tutkija Miklóssyn mukaan Unkarin toiminta ei yllätä.

– Unkarihan on jo pitkään vetänyt sellaista retorista linjaa, että kaikki sanktiot ovat sodanlietsontaa tai sodan kiihdyttämistä ja että Nato-jäsenyyskeskustelu ei myöskään palvele rauhan asiaa.

Ääni kellossa muuttuu, jos Unkari saa toivomansa EU-rahat.

– Silloin Unkari ei asetu poikkiteloin myöskään ratifioinnissa, Miklóssy sanoo.

Rahoituksen jäädyttäminen voisi Miklóssyn mukaan johtaa siihen, että ratifiointia lykätään hamaan tulevaisuuteen.

EU:n perusarvoja koetellaan

EU-parlamentti julkaisi viime viikolla kriittisen arvion (siirryt toiseen palveluun) Unkarin esittämistä uudistuksista.

EU:n budjettivarojen suojelemiseen tähtäävää ehdollisuusasetusta valmistelleen meppiryhmän mukaan Unkarin esittämät toimet korruptioon, julkisiin hankintoihin ja hallintoon liittyen jättävät paljon toivomisen varaa.

Meppien mukaan Unkarin esittämät toimet eivät takaa, että EU:n budjettivarojen väärinkäytökset loppuvat.

Asetuksen pääneuvottelijan Petri Sarvamaan (kok.) mukaan monien toimien vaikutuksia EU-varojen käyttöön ei voida todentaa lyhyellä aikataululla.

Tutkija Miklóssyn arvio Unkarin tekemistä uudistuksista on karu: ne ovat ainoastaan näennäisiä.

– Ne ovat fasadi-instituutioita, jotka on keksitty hyvin nopeassa tahdissa. He uskottelevat, että ne toimivat. Eivät ne toimi.

Miklóssyn mukaan EU:ssa ei ole tähän mennessä ollut halua puuttua Unkarin toimintaan kovalla kädellä.

– Komissio on kovistellut vain puheen tasolla, mutta varsinaisten päätösten tasolla ei ole tapahtunut mitään.

Suosittelemme sinulle