Hyppää sisältöön

Veli hylkäsi jalkapallouran Darwin Nuñezin puolesta – pulloja keräämällä pennejä haalineen perheen pojasta toivotaan Uruguayn uutta lemmikkiä

Kolme polvileikkausta eivät nujertaneet Darwin Nuñezia, joka pelaa MM-kisoissa suurten esikuviensa rinnalla.

– Jatka sinä. Sinulla on tulevaisuus. Minä lähden.

Darwin Nuñez on monesti kertonut hetkestä, jona hänen isoveljensä käytännössä totesi oman jalkapallouransa päättyneen pakon sanelemana.

Köyhän perheen pojat olivat lajissaan lupaavia, mutta Darwin oli selvästi edellä. Isoveli oli edennyt Uruguayn kolmanneksi korkeimmalle sarjatasolle asti joutuessaan valinnan eteen. Perheellä oli mahdollisuus vain yhden pojan jalkapallounelman jatkamiseksi, ja Darwin oli heistä onnekkaampi.

Isoveli harjoitteli jopa pääsarjajoukkue Peñarolin kanssa, mutta palasi perhettä koetelleen tragedian myötä takaisin pohjoiseen, pieneen Artigasin kaupunkiin. Darwin puolestaan jäi yksin pääkaupunki Montevideoon. Paljon kauemmas kotoa ei Uruguayn rajojen sisällä pääse. Sinne Nuñez oli lähtenyt 13-vuotiaana.

Polku jättiseurojen tietoisuuteen oli pitkä, hidas, ja Nuñezin kohdalla epäonninenkin. Sinne pääsemisen jälkeen aikailu väheni, sillä parissa vuodessa samasta pelaajasta maksettiin yhä hurjempia siirtosummia. Tänä kesänä myös Liverpool toimi nopeasti sen jälkeen, kun Nuñez oli tehnyt läpimurtonsa Euroopassa.

Hyökkääjän toinen kausi Portugalissa oli ollut nappionnistuminen, jatkuvaa maalikimaraa. Pelaamissaan 28 liigaottelussa hän teki 26 maalia.

Darwin Nuñez

Nuñez oli jatkuva uhka otteluissa tulevaa seuraansa vastaan.

Talvi oli vasta Nuñezin kolmas Euroopassa. Benfica oli ostanut hänet vuonna 2020 Almeriasta, Espanjan toiselta sarjatasolta. Kehityskäyrä osoitti jyrkästi ylöspäin, mikä sai Liverpoolin lyömään kiinni seurahistoriansa suurimman siirtosumman, 75 miljoonaa euroa ennakkoon ja mahdollisesti 25 miljoonaa euroa lisää tiettyjen ehtojen täyttyessä.

– Hän pelaa ilman pelkoa. Hän on vahva. Hän voi määrätä tempon, tuo energiaa, uhkaa keskeltä ja laidalta. Hän on liikkeissään aggressiivinen ja dynaaminen. On tärkeää tiedostaa, että hän on vielä keskeneräinen. Hän ehdottomasti tiedostaa sen itse, Liverpoolin päävalmentaja Jürgen Klopp kehui (siirryt toiseen palveluun).

Lukemat olivat silti päätähuimaavia siihen nähden, mistä Nuñez oli huipulle räpiköinyt.

Kasvukivut kotona

Uruguayn ja Brasilian välistä rajaa halkoo 300-kilometrinen joki. Sen ylittävä silta yhdistää uruguaylaisen Artigasin ja brasilialaisen Quarain kaupungit tiiviiksi yhteisöksi.

Nuñezin perheen kotikaan ei ollut kaukana joen virtauksista. Rankat sateet ovat alueella yleisiä ja saivat joen tulvimaan epäsäännöllisen säännöllisesti, koetellen samalla vaatimattomien asumusten kestävyyttä. Mihinkään pysyvään omaisuuteen ei kannattanut totutella, sillä luonnonvoimat veivät kodin irtaimiston mukanaan useita kertoja.

Isä työskenteli rakennustyömailla siellä täällä. Häneltä tuli valtaosa perheen pienestä budjetista, jota siivooja-äiti täydensi pennosilla keräämällä kaduilta lasipulloja myydäkseen niitä takaisin kauppoihin uusiokäyttöön.

Darwin Nuñez

Nuñez ehti tehdä syksyllä Liverpoolille 18 ottelussaan yhdeksän maalia.

Samanlaisista oloista Etelä-Amerikassa on ponnistanut monta palvottua jalkapalloilijaa. Myös Uruguaylla on historiaa etenkin huippuluokan hyökkääjissä.

Luis Suárez on sukupolvensa tunnetuimpia ja menestyneimpiä, kolmen eurooppalaisen pääsarjan maalikuningas ja maajoukkueen kautta aikain paras maalintekijä. Edinson Cavani on pelannut neljässä Euroopan suurimmista pääsarjoista ja edustanut maajoukkuetta 14 vuoden ajan. Aavistuksen vanhempi Diego Forlán on jo lopettanut uransa, jonka seuroihin lukeutui muiden muassa Manchester United. Hänen maalinsa johdattivat Uruguayn MM-kisojen välieriin vuonna 2010.

Maalivainu on siis epätodennäköinen, mutta varteenotettava tie köyhistä lähtökohdista tähteyteen. Teini-ikäisen Nuñezin putkinäössä se oli myös ainoa näkymä kirkkaaseen tulevaisuuteen.

Silloinen Nuñez erottui joukosta fyysisesti. Hän oli pitkä ja laiha, mutta vahva ja nopea. Hän oli jo hyvä laukomaan, joten maalintekouhka oli jatkuva, vaikka heikommat puolustajat pystyisivätkin pitämään hänet poissa vaarallisimmilta alueilta. Ominaisuudet vakuuttivat suurseura Peñarolin kykyjenetsijän, joka oli taivaltanut yli 700 kilometrin päästä maan pohjoisosaan katsomaan alueen parhaiksi miellettyjen pelaajien ottelua.

Kiinnostus heräsi heti ensinäkemän perusteella. Silloin oli kuitenkin vielä liian varhaista, eikä 14-vuotias Nuñezin ollut valmis elämään satojen kilometrien päässä kotoa osana säälimätöntä jalkapallokoneistoa. Hän lähti akatemiaan kokeilemaan siipiään ja jaksoi pari kuukautta ennen kuin palasi takaisin.

Vuotta myöhemmin tehtiin uusia järjestelyjä. Peñarol oli edelleen innoissaan ja hankkinut Darwinin isoveljen. Toinen kerta oli jo paljon parempi ja Nuñez pääsi panostamaan pelaamiseensa. Polku kohti huippua alkoi hahmottua, kunnes jalat vietiin alta – toinen kirjaimellisesti.

Darwin Nuñez

Espanjan divari oli lopulta Nuñezin portti Eurooppaan.

Polven ristisiteen hajoaminen oli koti-ikävää vaikeampi korjattava, koska aikakaan ei tuntunut tekevän tehtäväänsä. Leikkaus ja sitä seurannut hoito eivät riittäneet, koska kentälle astellessaan Nuñez tunsi ”terveenäkin” jonkin olevan vinossa. Puolentoista vuoden saaga asetti uran vaakalaudalle, koska kipu kasvoi sietämättömäksi.

– Jokaiset harjoitukset päättyivät hänen osaltaan itkuun. Hän sanoi rakastavansa pelaamista, mutta ei pystynyt antamaan kaikkeaan polvensa takia, Peñarolia valmentanut Leonardo Ramos kertoi The Athleticille (siirryt toiseen palveluun).

Nuñez kävi läpi kuntoutusprosessin, yritti palata kokoonpanoon, ja joutui pettymään. Kyynelissä kentältä poistunut pelaaja joutui vuoden mittaisen toipumisen jälkeen uuteen leikkaukseen - ja taas puolen vuoden sairaslomalle. Teini-iässä moiset poissaolojaksot ovat yleensä lopun alkua, mitä tulee jalkapallounelmiin.

– Hänestä puhuttiin uutena Cavanina maalintekotaitojensa vuoksi, joten loukkaantuminen oli hänelle kova isku. Hänen itsetuntonsa oli silloin todella pohjalla, Nuñezin seuraan löytänyt José Pedromo muisteli Telegraphin mukaan (siirryt toiseen palveluun).

Nopean arvonnousun vuodet

Päämäärätietoisuus yhdistää Nuñezin nousua läheltä seuranneiden sanoja, ja koettelevan lapsuuden ruokkima tahto päästää koko perhe pinteestä auttoi läpi loukkaantumiskurimuksesta. Toisen leikkauksensa jälkeen Nuñez palasi vihdoin entiselleen ja pääsi panostamaan uraansa.

Maalit seuratasolla olivat niukassa, mutta alle 20-vuotiaiden MM-kisat olivat käännekohta. Onnistumiset näyteikkunassa lukemattomien seurojen silmien edessä poikivat pitkään odotetun menolipun yli Atlantin.

Nuñez oli onnistunut maalinteossa Peñarolin paidassa vain kahdessa ottelussa, mutta se riitti Espanjan kakkostasolla pelanneelle Almerialle, joka yllätti maksamalla vajaat viisi miljoonaa dollaria. Seuran urheilujohtaja kertoi myöhemmin vakuuttuneensa nimenomaan Nuñezin henkilökohtaisista vaikeuksista, joiden selättämisen hän näki osoituksena voittajan luonteesta.

Darwin Nuñez

Nuorten MM-kisat olivat Nuñezin läpimurto eurooppalaisseurojen silmien alla.

Noustessaan Uruguayn pääsarjaan 19-vuotiaana Nuñez alkoi maksaa vanhempiensa vuokran. Noustessaan tähdeksi Euroopan suurimmissa sarjoissa hän osti näille kokonaisen maatilan kymmenen kilometriä kaupungin ulkopuolelta, kuten oli suunnitellut. Unelma oli toteutunut, vaikka pelipaikka olikin toisella sarjaportaalla.

Osoituksena nälästään Nuñez oli kuitenkin vasta matkansa alussa. Ansiokkaat 16 maalia Almerian paidassa pitivät alasarjavisiitin Espanjassa lyhyenä. Seuraava siirto suuntautui Portugaliin ja Benficaan, nyt jo 24 miljoonalla eurolla. Siellä hyökkääjä puhkesi toden teolla kukkaan ja sai hypyn sarjatasojen välillä näyttämään lasten leikiltä.

Jyrkäksi kääntynyt nousukiito selittää myös Liverpoolin intoa. Nuñez teki 26 maalia 28 Portugalin pääsarjan ottelussa, joten mihin hän voisikaan yltää kolmen vuoden kuluttua? Nimenomaan Liverpoolin kohdalla toki auttoivat huhtikuiset tapahtumat, sillä joukkueet kohtasivat Mestareiden liigan pudotuspeleissä ja Nuñez iski Liverpoolin verkkoon kaksi maalia.

– Voima yhdistettynä tekniikkaan, tahtoon, fiksuihin liikkeisiin ja niihin ongelmiin, joita hän meille aiheutti. Meistä jokainen rakastui näiden kahden ottelun aikana. Aggressiivinen eteläamerikkalaispelaaja on hyvä juttu, Liverpoolin Klopp ihasteli vastapuolen hyökkääjää (siirryt toiseen palveluun).

Darwin Nuñez

Viime kausi oli Nuñezin osalta jatkuvaa maalikimaraa.

Kaikkiaan kuudella osumallaan hän oli turnauksen parhaita maalintekijöitä. Portugalin liigassa hän pokkasi maalikuninkuuden. Kauden päätyttyä meni vain muutamia viikkoja ennen kuin Liverpool esitteli uruguaylaisen uutena hyökkääjähankintanaan.

– En yllättynyt, että hän pääsi Liverpoolin kaltaiseen joukkueeseen, koska tiedän hänen tasonsa. En kuitenkaan koskaan ajatellut, että kaikki tapahtuisi niin nopeasti. Pitää olla rehellinen: summa on valtava 23-vuotiaasta. Hänen harteillaan on paineita. Häntä katsotaan eri tavalla siirtosumman takia, Nuñezia Almeriassa valmentanut Pedro Emanuel pohti The Athleticin (siirryt toiseen palveluun) haastattelussa kesällä.

Kapulanvaihto maajoukkueessa

MM-kisat ovat Nuñezille ensimmäinen miesten arvoturnaus. Viime vuonna hänet nimettiin Etelä-Amerikan mestaruusturnauksen joukkueeseen, mutta loukkaantuminen pakotti pelaajan sivuun. Kyse oli taas polvivammasta, mutta parin kuukauden kuntoutuminen riitti.

Nyt tarjolla olisi paikka koko kansan lemmikkinä, 12 nopeaa vuotta Etelä-Afrikan unelmakesän jälkeen.

Silloin Forlánin johtama Uruguay voitti alkulohkon, jossa pelasi muiden muassa Ranska. Pudotuspeleissä se kaatoi Korean, kiitos Suárezin kahden maalin. Puolivälierässä Ghanaa vastaan Suárez sai punaisen kortin estettyään maalin tarkoituksella kädellään, mikä venytti ratkaisun rangaistuspotkukilpailuun. Uruguay voitti ja jatkoi valtavan kohun saattelemana neljän parhaan joukkoon, missä se taipui Hollannille.

Legendoja on vaikea syrjäyttää, mutta heidän osaltaan ikimuistoisimmat hetket alkavat olla nimenomaan muistoissa.

43-vuotias Forlán on jo yrittänyt aloitella valmennusuraansa. 35-vuotias Suárez on palannut Uruguayn pääsarjaan, vain kuukautta nuorempi Cavani pelaa Espanjassa. Maan ikoniset hyökkääjät ovat tiensä päässä, joten Nuñezin rakettimainen nousu tulee maajoukkueen kannalta oikeaan aikaan.

Suárezin jalanjälkiä hän on seurannut tarkasti, sillä tämäkin siirtyi Liverpooliin päälle parikymppisenä. MM-kisoissa Nuñez on vielä samassa joukkueessa edellisen sukupolven maalinsylkijöiden kanssa, mutta toiveena olisi, että soihtu saataisiin ojentaa eteenpäin.

Lähteet: BBC, The Athletic, Mirror, Daily Mail, Telegraph, El Observador