Hyppää sisältöön

Ruotsissa alkaa oikeudenkäynti vakoilusta syytettyjä veljeksiä vastaan – näin kaksikko keräsi ja välitti tietoja vuosien ajan

Epäilyä ”myyrästä” turvallisuuspalveluissa tutkittiin vuosia pienellä ryhmällä, kunnes veljekset pidätettiin viime syksynä.

Toisen syytetyistä tiedetään työskennelleen Ruotsin suojelupoliisi Säpossa. Kuva: Lehtikuva

Ruotsissa alkaa tänään huomiota herättäneen vakoilutapauksen puinti oikeudessa.

Mistä veljeksiä syytetään?

Veljeksiä syytetään törkeästä vakoilusta.

Syyttäjät kuvailivat tiedotteessaan (siirryt toiseen palveluun), että kyse on hyvin vakavasta rikoksesta Ruotsin tiedustelu- ja turvallisuusjärjestelmää vastaan.

Veljesten epäillään jakaneen erittäin salaista tiedustelutietoa muun muassa Ruotsin turvallisuuspoliisi Säposta ja Ruotsin puolustusvoimista Venäjän sotilastiedustelu GRU:lle.

Mitä veljeksistä tiedetään?

Ruotsalaismedian mukaan miehet ovat olleet vuoden ajan pidätettyinä. Veljekset ovat iältään 42 ja 35 vuotta. Toisen heistä tiedetään työskennelleen muun muassa Säpossa ja Ruotsin puolustusvoimissa sekä Ruotsin sotilastiedustelussa.

Dagens Nyheter (siirryt toiseen palveluun) kertoo vanhemman veljeksistä työskennelleen hetken jopa Ruotsin tiedusteluorganisaation salaisimpana pidetyllä KSI-osastolla.

Veljekset ovat varttuneet Uppsalassa ja syntyneet Iranissa.

Aftonbladetin (siirryt toiseen palveluun) mukaan vanhempi veljeksistä on kiistänyt syyllisyytensä epäiltyihin rikoksiin.

Ylen Pohjoismaiden-kirjeenvaihtaja Pirvo Auvinen kertoo, että etenkin vanhempi veli on päässyt aivan ruotsalaisen tiedustelutiedon ytimeen.

Mitä tiedetään heidän tavoistaan toimia?

Veljesten vakoilun epäillään kestäneen kymmenen vuotta vuosina 2011–21.

SVT:n (siirryt toiseen palveluun) mukaan vanhempi veljeksistä keräsi tietoja talteen Säpossa sekä Ruotsin puolustusvoimissa ja nuorempi veljeksistä piti yhteyttä epäilyjen mukaan Venäjän sotilastiedusteluun GRU:hun.

Esitutkinnan mukaan tietoja toimitettiin kontaktihenkilöille ”kuolleiden postilaatikoiden” avulla. Näitä paikkoja epäillään olleen esimerkiksi julkiset käymälät, joihin jätettiin tietoja toisen henkilön haettavaksi.

Löytyneissä muistiinpanoissa mainitaan GRU, ”Rasski” ja luku 800 000, mikä viittaa ilmeisesti veljille luvattuun palkkioon. Nuorempi veljeksistä on kiistänyt yhteyden GRU:hun ja kertonut kuulusteluissa kyseessä olleen kirjoitusvirhe.

Tutkinnassa on tullut esiin viitteitä suunnitelmasta sen varalle, että asiat menevät pieleen ja veljeksiä uhkaa vankeus.

Miten veljekset paljastuivat?

Ruotsin turvallisuusviranomaiset alkoivat tutkia tapausta vuosia sitten. Epäilyä on tutkittu vuosia pienellä ryhmällä, kunnes veljekset pidätettiin viime syksynä.

SVT:n mukaan vanhemman veljen pidätyksen jälkeen nuorempi veli yritti muun muassa tuhota kovalevyn, joka myöhemmin löytyi Uppsalassa julkisesta roskakorista. Esitutkinnassa löytyi myös autonavain, jossa oli piilokamera.

Syyttäjän rangaistusvaade ei ole tiedossa. Ruotsissa törkeästä vakoilusta voi saada elinkautisen tuomion.

Lähteet: AP, AFP

Suosittelemme sinulle