Hyppää sisältöön

Hoivakotikriisin paljastanut Tarja Parkatti hävisi työsuhteensa purkuasian työtuomioistuimessa

Työtuomioistuin hylkäsi yksimielisesti sosiaali- ja terveysalan neuvottelujärjestön Sote ry:n tekemän kanteen.

Karijokelainen Tarja Parkatti käynnisti 2019 mittavan hoivakotien kriisikeskustelun tuomalla esiin työpaikkansa epäkohtia. (Kuvituskuva) Kuva: Eleni Paspatis / Yle

Työtuomioistuin on tehnyt ratkaisunsa palkittua hoitaja Tarja Parkattia koskevassa kanteessa. Työtuomioistuin hylkäsi yksimielisesti sosiaali- ja terveysalan neuvottelujärjestön Sote ry:n tekemän kanteen.

Työtuomioistuin ratkaisi riita-asian siis työnantajan hyväksi. Kanne koski luottamusmiehenä toimineen Parkatin työsuhteen purkua Kauhajoen hoiva ja huolenpito Oy:ssä, joka on Esperi Caren tytäryritys.

Työtuomioistuin toteaa ratkaisussaan, että työntekijän koulutus, kokemus ja työtehtävät huomioon ottaen Parkatin on tullut ymmärtää, että hänen toimintansa hoitotilanteissa ja asukkaiden tarpeiden huomioimisessa ei ole ollut hyväksyttävää.

Epäasiallista käytöstä

Vastaajana työtuomioistuimen jutussa oli työnantajaa edustava Hyvinvointiala Hali ry. Työnantajapuoli on tyytyväinen ratkaisuun.

– Tämä tarkoittaa sitä, että jatkossakin työnantajalla on mahdollisuus puuttua asiakkaisiin kohdistuvaan, epäasialliseen käytökseen, perustelee Hali ry:n neuvottelujohtaja Jukka-Pekka Tyni.

Tyni korostaa, että asiakasturvallisuus on kaiken toiminnan perusta, joka ei saa koskaan vaarantua.

Tyni myöntää, että oikeudenkäynti oli vaikea. Tilanteen tekee ristiriitaiseksi se, että aiemmin hoiva-alan epäkohtia esiin tuonutta hoitajaa kritisoitiin muun muassa asukkaiden kovakouraisesta käsittelystä.

– Luonnollisesti tämä oli vaikea asia, mutta työkavereita oli paljon kertomassa tapahtumista, joiden pohjalta tuomioistuin teki päätöksensä.

Sote ry velvoitettiin korvaamaan työnantajapuolta edustavan Hyvinvointiala Hali ry:n ja kauhajokelaisyrityksen oikeudenkäyntikulut, reilut 47 000 euroa.

Kanteen käsittely alkoi työtuomioistuimessa jo kesäkuussa. Työtuomioistuimen päätöksestä ei ole mahdollista valittaa.

Työsyrjintäasiassa hoivakodin edustajalle tuli tuomio elokuussa

Tarja Parkatin työsyrjintäasiaa puolestaan käsiteltiin tänä vuonna Pohjanmaan käräjäoikeudessa, ja kyseisessä jutussa oikeus asettui Parkatin puolelle. Käräjäoikeus tuomitsi elokuussa Kristiinankaupungissa toimivan hoivakodin edustajan sakkoihin työsyrjinnästä.

Käräjäoikeuden tuomio koski helmikuun 2019 tapahtumia De Gamlas Hem -palvelukodissa Kristiinankaupungissa. Hoivakoti tuottaa palveluja kaupungille palvelusetelillä.

Hoivakodin silloinen yksikönjohtaja tuomittiin käräjäoikeudessa myös korvaamaan Parkatille loukkauksen aiheuttamasta kärsimyksestä 500 euroa ja oikeudenkäyntikuluja 3 500 euroa.

Palkittu hoitaja

Karijokelainen Tarja Parkatti käynnisti 2019 mittavan hoivakotien kriisikeskustelun tuomalla esiin työpaikkansa epäkohtia. Hän työskenteli silloin Esperi Caren hoivakoti Ulrikassa Kristiinankaupungissa.

Parkatti sai toiminnastaan useita valtakunnallisia palkintoja ja tunnustuksia.

Työtuomioistuimen oikeudenkäynnin nyt hävinnyt Sote ry totesi perusteluissaan työtuomioistuimelle, että Parkatista tuli hoivakriisin kasvot ja että tämän vuoksi hän joutui työnantajansa silmätikuksi.

– Näyttöä tällaisesta ei ole esitetty, toteaa Jukka-Pekka Tyni työnantajapuolelta Hali ry:stä.

Aiheesta aiemmin:

Työtuomioistuin selvittää, irtisanottiinko palkittu hoitaja ja hoivakotikriisin paljastanut Tarja Parkatti laittomasti

Palkittu lähihoitaja Tarja Parkatti paljasti kristiinankaupunkilaisen hoivakodin ongelmat ja käynnisti koko hoivakotikohun: “En osannut odottaa, että asia saisi näin isot mittasuhteet”

Vanhustenhoidon ongelmat esiin tuoneen Tarja Parkatin työsyrjintä toi hoivakodin yksikönjohtajalle sakkoja ja korvausvastuuta

Artikkelin otsikkoa on tarkennettu 23.11.2022 klo 13.20 muuttamalla irtisanomisasia työsuhteen purkuasiaksi.

Artikkeliin on lisätty Hyvinvointiala Hali ry:n neuvottelujohtaja Jukka-Pekka Tynin kommentit 23.11.2022 klo 14.48.

Suosittelemme sinulle