Hyppää sisältöön

Miksi naiset eivät kilpaile Rukan maailmancupissa mäkihypyssä ja yhdistetyssä? Rukan kilpailupäällikön mukaan syynä on liian iso mäki

Rukan maailmancup-tapahtuman kilpailupäällikkö Jukka Tahkola uskoo, että naisten mäkihyppy ja yhdistetty nähdään lähivuosina Rukan maailmancupin ohjelmassa.

Jenny Rautionaho, 25, ylsi mäkihypyn maailmancup-kauden avauskisassa Wislassa yhdeksänneksi. Rukan maailmancupissa kilpailevat vain miehet. Kuva: Damian Klamka/SOPA Images/Shutterstock/All Over Press

Pohjoismaisten hiihtolajien eli maastohiihdon, mäkihypyn ja yhdistetyn maailmancup pyörähtää viikonloppuna kunnolla käyntiin Kuusamon Rukalla viikonloppuna. Mäkihypyssä ja yhdistetyssä kilpailevat ainoastaan miehet.

Ruka Nordicin kilpailupäällikön Jukka Tahkolan mukaan kisaorganisaatiossa on keskusteltu naisten mukaantulosta Rukan maailmancupin mäkihyppyyn ja yhdistettyyn.

– Meille järjestäjinä se ei olisi ongelma, vaikka heitä tulisikin hyppäämään. Jos he haluavat tulla tänne hyppäämään, niin kyllä me heidät vastaan otamme, Tahkola kertoo.

Muutosta jarruttaa Tahkolan mukaan Rukan HS142-mäki, joka on paitsi profiililtaan maailmancup-mäkien isoimmasta päästä myös altis tuulelle.

– Valmentajien suunnalta olen kuullut, että varsinkin naisten yhdistetyn hyppääjistä suurimmalle osalle Rukan mäki on liian iso. He eivät ole vielä niin kauan harrastaneet lajia, että heidän tarvitsisi aloittaa kautta näin isossa mäessä, Tahkola sanoo.

Suomen naisten mäkilajit nosteessa

Suomen naisten mäkihypyn tämän hetken ykkösnimi Jenny Rautionaho ponnisti maailmancupin avauskisassa Puolassa ensi kertaa urallaan kymmenen parhaan joukkoon.

Naisten yhdistetyn maajoukkuetoimintaa kehitetään parhaillaan vauhdilla päävalmentaja Lasse Moilasen johdolla. Urheilijat ovat vasta teini-ikäisiä, mutta tähtäävät helmikuussa alkaviin aikuisten MM-kisoihin. Vasta 15-vuotias siilinjärveläinen Minja Korhonen säväytti yltämällä yhdistetyn kesä-GP:ssä podium-sijoitukseen.

Naisten yhdistetty on verrattain uusi laji: maailmancup-kiertue käynnistyi toden teolla vasta viime kaudella. Ensimmäistä kertaa arvokisaohjelmassa se oli MM-kisoissa vuonna 2021.

Lasse Moilanen luotsaa naisten yhdistetyn maajoukkuetta kohti Planican MM-kisoja. Kuva: All Over Press

Tähän asti naisten yhdistettyä on hallinnut Norja, eivätkä osallistujamäärät ole vielä olleet kovin suuria. Lajin tulevaisuus talviolympialaisissa on myös epävarmaa.

Jukka Tahkola uskoo, että naiset kilpailevat Rukan mäessä jo lähivuosina.

– Kun vuosia menee eteenpäin ja he saavat kokemusta ja rutiinia siihen hommaan, niin mikä estää? Kyllähän naiset hyppäävät tänä päivänä jo aika isoista mäistä. Kyllä naisillakin taito ja rohkeus riittää isoihinkin mäkiin.

Miesten yhdistetyssä kisoja kaksi kertaa enemmän kuin naisilla

Kauden kisakalenterissa on useita mäkihypyn ja yhdistetyn osakilpailuja, joissa kilpailevat sekä miehet että naiset. Esimerkiksi Norjan Lillehammerissa ensi viikolla kilpaillaan sekä miesten että naisten yhdistetyssä. Mäkeä hyppäävät Lillehammerissa vain naiset.

Tällä kaudella yhdistetyn maailmancupin henkilökohtaisia kisoja on naisilla 11, kun miehillä niitä on tuplamäärä, 22. Mäkihypyssä naisten kilpailujen määrä on noussut 29:ään. Miesten ohjelmassa kisoja on kymmenen enemmän.

Maastohiihdon, yhdistetyn ja mäkihypyn maailmancupit lähtevät kauden mittaan eri teille, mutta kaikki kolme lajia nähdään Planican MM-kisojen jälkeen vielä loppukaudesta Oslossa.

Holmenkollenin perinteikäs talviurheiluviikonloppu on FIS:n maailmancup-ringin ainut, jossa kilpailevat sekä miehet että naiset kaikissa kolmessa pohjoismaisessa hiihtolajissa. Maailmancupit maaliskuun lopussa päättävistä Salpausselän kisoista puuttuvat vain yhdistetyn naiset.

Rukan maailmancup on tänä vuonna nelipäiväinen, jos mukaan lasketaan torstaina käyty yhdistetyn varakilpailu. Varsinaisia kilpailupäiviä on kuitenkin vain kolme. Myös Lahdessa kisataan tällä kaudella jo torstaina naisten mäkikarsinta.

Runsas kisaohjelma on sen sijaan venyttänyt Holmenkollenin hiihtofestivaalit viisipäiväisiksi.

– Aikataulu on tietenkin yksi iso rajoittava tekijä. Televisioajan saaminen on siihen jo oma tarinansa. Se ei ole meidän järjestäjien peukalon alla, vaan siitä päättävät jotkut toiset. Naisten mäkihyppy ei ole ensimmäisenä listalla, kun tv-ajasta maailmalla taistellaan. Tällä hetkellä ainakaan, Tahkola sanoo viitaten päällekkäisyyksiin MM-jalkapallon kanssa.

Suosittelemme sinulle