Hyppää sisältöön

Tutkijat ratkaisivat yli 300 vuotta vanhan mysteerin: Kaarle XII ei kuollutkaan omien luodista, vaan vihollisen ampumana

Aiemmin on spekuloitu, että Ruotsin kuningas Kaarle XII olisi kuollut omien joukkojen salamurhan uhrina marraskuussa 1718. Nyt selvisi, että hänen surmakseen koituikin todennäköisesti vihollisen ammus.

Röntgenkuva Kaarle XII:n kallosta. Viimeisin kuninkaan ruumiinavaus tehtiin vuonna 1917, jolloin Riddarholmenin kirkkoon haudatut muumioituneet jäänteet myös röntgenkuvattiin. Kuva: Oulun yliopisto

Oulun ja Helsingin yliopiston tutkijat ovat onnistuneet katkaisemaan siivet yli 300 vuotta kiertäneeltä spekulaatiolta, jonka mukaan Suuressa Pohjan sodassa taistellut Ruotsin kuningas Kaarle XII olisi kuollut omien joukkojen salamurhan uhrina marraskuussa 1718.

Oulun yliopiston tutkimuksessa tutkijat käyttivät menetelmänä muun muassa koeammuntoja, joissa paljastui, että Kaarle XII:n päähän osunut ja hänen kuolemansa aiheuttanut ammus oli todennäköisimmin peräisin vihollisen kanuunasta eikä omien musketista.

Kuninkaan kuolinsyy tiedetään muun muassa kolmen eri vuosisatoina tehdyn ruumiinavauksen perusteella, mutta tapahtumien kulku sekä kuoleman aiheuttanut ammus ovat olleet tähän asti hämärän peitossa.

Saataisiinko mysteeriin lisätietoa nykyajan menetelmillä? Oikeusantropologian ja oikeuslääketieteen tutkijat kahdesta yliopistosta innostuivat ajatuksesta ja lähtivät selvittämään kuninkaan kuolemansyytä.

Apuun otettiin oikeuslääketieteellistä tutkimustekniikkaa, kuten ihmispään ominaisuuksia imitoivia ballistisia kallomalleja. Tutkimuksessa lyijystä tehty musketinkuula ammuttiin eri nopeuksilla tällaiseen kallomalliin.

– Selvisi, että Kaarle XII:n surmannut ammus oli lyijyä kovempaa materiaalia, eikä sitä ole ammuttu lähietäisyydeltä musketilla. Myös läpimitta on todennäköisesti poikennut musketinkuulasta, kertoo dosentti, yliopistotutkija Juho-Antti Junno Oulun yliopistosta.

Junnon mukaan todennäköisesti kyseessä onkin ollut vihollislinjoista ammuttu kanuunan rautakuulalataus.

Tutkimus on julkaistu (siirryt toiseen palveluun) National Academy of Sciencesin ja Oxford University Pressin yhteistyönä julkaisemassa PNAS Nexus -tiedelehdessä.

Täsmennetty juttua 25.11. kello 8.00 tiedolla, että kyseessä oli Oulun yliopiston tutkimus. Siihen osallistui kuitenkin tutkija, jolla on kytkös Helsingin yliopistoon.

Suosittelemme sinulle