Hyppää sisältöön

Rajavartiolaitoksen uudet valvontalentokoneet pysyvät jatkossakin Turussa – 163 miljoonan euron suihkukoneille rakennetaan uusia tiloja

Rajavartiolaitos uusii nykyiset kaksi Dornier-valvontalentokonetta 163 miljoonalla eurolla vuoteen 2026 mennessä. Samassa yhteydessä sijoituspaikaksi päätetty Turun tukikohta remontoidaan.

Dornier-valvontalentokone Turun tukikohdassa vuonna 2021 syksyllä. Kuva: Yle/ Nora Engström

Rajavartiolaitoksen vartiolentuelaivueen tukikohta tulee jatkossakin pysymään Turussa.

Rajavartiolaitos punnitsi kesän ja syksyn aikana myös uusien valvontalentokoneiden sijoittamista Helsinki-Vantaalle, mutta Turku oli rajavartiolaitoksen tarkastelun perusteella kustannustehokkaampi ja toiminallisesti parempi tukikohta.

– Dornierin korvaamisen suhteen ainoat tukikohtavaihtoehdot meillä olivat Turku ja Helsinki-Vantaa, vaikka meillä on muuten kolme tukikohtaa. Turkuun päädyttiin, koska oli järkevää pitää kiinteäsiipiset koneet Turussa, kertoo MVX-hankkeen hankepäällikkö, majuri Kenneth Rosenqvist.

Vartiolentueen vanhat Dornier-valvontalentokoneet uusitaan vuoteen 2026 mennessä. Nykyiset kaksi Dornier 228-valvontakonetta on hankittu 1990-luvulla. Rajavartiolaitos kertoi viime viikolla (siirryt toiseen palveluun), että tarjouspyyntöihin on edennyt yhdeksän lentokonetoimittajaa.

– Tarjouspyyntöprosessi on tarkoitus viedä loppuun ensi vuoden aikana. Tavoitteena on solmia toimitussopimus ensi vuoden lopulla yhden toimittajan kanssa, kertoo majuri Kenneth Rosenqvist.

Hallitus myönsi huhtikuussa 163 miljoonaa euroa korvaavien monitoimilentokoneiden hankintaan.

Turun tukikohta uusitaan lähivuosina

Uudet koneet tulevat olemaan nykyisiä Dornier-valvontalentokoneita suurempia. Tämä tarkoittaa isoa peruskorjausta Turun tukikohtaan, kertoo Rosenqvist.

– Kiinteistö on joka tapauksessa teknisen elinkaarensa päässä. Turun tukikohta aiotaan siis peruskorjata ja rakentaa myös uusia tiloja, koska uudet koneet tarvitsevat niiden tarpeita vastaavia tiloja.

Turun tukikohdan peruskorjauksen suunnittelu alkaa ensi vuonna ja rakennustyöt valmistuvat vuoteen 2026 mennessä.

– Uusien tilojen lisäksi vanhat tilat ja muut toiminnot peruskorjataan.

Lisää aiheesta:

Rajavartiolaitos korvaa nykyiset valvontakoneensa suihkukoneilla

Rajavartiolaitos hankkii 163 miljoonalla uudet valvontakoneet vanhojen potkurikoneiden tilalle

Suosittelemme sinulle