Hyppää sisältöön

16-vuotias Simona: ”Jos joku käyttäytyy huonosti, pitäisi saada selville, mikä on huonosti” – kysyimme nuorten ratkaisuja väkivaltaan

Nuoret vaativat parempia mielenterveyspalveluita, yöllä auki olevia nuorisotaloja sekä vähemmän koulupaineita. Nuorisoministeri halutaan hoitamaan heidän asioitaan.

Simona Thagapsova, Daniela Kajanne, Elif Benice ja Rebekka Ryyppö puhuvat Helsingin Vuosaaressa.

Yle uutisoi tänään keskiviikkona monien asiantuntijoiden pelkäävän, että tyttöjen lisääntynyt paha olo voi tulevaisuudessa purkautua väkivaltaisena käytöksenä esimerkiksi kaduilla.

Kysyimme asiasta myös nuorilta itseltään. Esimerkiksi Helsingin nuorisoneuvoston varapuheenjohtaja, 17-vuotias Väinö Rönkkö uskoo, että uhka on todellinen.

– Jengeily ja muutkin väkivallan teot ovat pääkaupunkiseudulla ja Helsingissä nousussa, joten en ihmettelisi, vaikka ne siirtyisivät pojilta tytöille, hän pohtii.

Tällä hetkellä tyttöjen katuväkivalta on erittäin harvinaista, mutta tyttöjen uupumus ja masennus ovat lisääntyneet.

Kouluihin vähemmän paineita ja lisää mielenterveyspalveluita

Erityisesti tyttöjen uupumus on lisääntynyt ja kyynisyys koulunkäyntiä kohtaan on alkanut lisääntyä voimakkaasti.

– Me tarvitsemme paremmat mielenterveyspalvelut, Rönkkö sanoo.

Helsingin nuorisoneuvoston varapuheenjohtaja Väinö Rönkön mielestä uhka väkivallan lisääntymisestä on todellinen. Kuva: Matti Myller / Yle

Hänen mukaansa kouluissa on liian kovat paineet ja niitä pitäisi vähentää.

– Esimerkiksi lukiossa on koko ajan hirveä kiire ja paljon palautettavia tehtäviä, sanoo lukion toista luokkaa käyvä Rönkkö.

Nuorisotalot pidempään auki

Nuoret ovat pohtineet myös katuväkivaltatilannetta Helsingin päättäjien kanssa. He ehdottavat pidempiä aukioloaikoja nuorisotaloihin.

– Olemme keskustelleet niin sanotuista yökaupunginosista, joissa nuoret voisivat viettää vapaa-aikaansa turvallisesti esimerkiksi kesäaikaan. Myös nuorisotalot voisivat olla auki pidempään, vaikka kahteentoista. Kaikilla ei ole turvallista kotia, jossa yöpyä, Rönkkö toteaa.

Nuorisoministeri hoitamaan nuorten asiaa

Poliisin mukaan yhteiskunnan pitäisi puuttua juurisyihin, jotta katuväkivalta ei lisääntyisi ja uutta jengisukupolvea ei pääsisi syntymään.

Juurisyillä tarkoitetaan muun muassa eriarvoisuuden kasvamista, maahanmuuttoon ja kotouttamiseen liittyviä syitä, kouluihin liittyviä syitä, köyhyyttä, asuinalueiden eriytymistä sekä mielenterveysongelmia.

Koska ongelma on laaja, Väinö Rönköstä olisi hyvä, jos nuoriso pääsisi enemmän vaikuttamaan keskitetysti heitä koskeviin asioihin.

– Esimerkiksi nuorisoministeriöstä on ollut pitkään puhetta, ja mielestäni sellainen olisi erittäin aiheellinen.

Alkuun Rönkkö haluaisi, että nuoret saisivat lisää valtaa päättää omista asioistaan kuntien valtuustoissa: kaikkien kuntien valtuustoissa pitäisi olla nuorilla oma jäsen.

Voit keskustella aiheesta torstaihin 24. marraskuuta kello 23:een asti.

Enemmän aiheesta:

Kadulla on tyttöjä, jotka oireilevat väkivallalla ja keräävät itselleen nimeä: asiantuntijat kertovat, miksi olemme nyt vedenjakajalla

Suosittelemme sinulle