Hyppää sisältöön

Suomen korisnaisia luotsaava Pekka Salminen esittää selkeän vision, miten maajoukkueen taso saadaan nousuun

Suomen naisten koripallomaajoukkueesta ei ole muodostunut samanlaista arvokisojen vakiokävijää kuin miesten maajoukkueesta.

Naisten koripallomaajoukkueen päävalmentajalla Pekka Salmisella on selkeä visio, miten maajoukkueen taso saadaan nousuun. Kuva: Emil Hansson / All Over Press

Suomessa on eletty koripallohuumaa miesten maajoukkueen onnistumisten myötä, mutta naisten maajoukkueen otteet ovat jääneet vaisuiksi. Naiset ovat tällä hetkellä EM-karsintalohkonsa jumbona ennen tämän vuoden kahta viimeistä peliä.

Mitä pitää tehdä, jotta naistenkin maajoukkue olisi EM-kisojen vakiokävijä?

Naisten koripallomaajoukkueen päävalmentaja Pekka Salminen toivoo ensinnäkin, että naisten puolelle saadaan europeleihin osallistuva seurajoukkue.

– Siinä meidän parhaat pelaajat pystyisivät pelaamaan, harjoittelemaan ja yhdistämään opintojaan. Täältä voisi saada joukkueen helpostikin jopa Euroliigaan, Salminen visioi.

Ongelmana Yhdysvallat

Elina Aarnisalo edustaa naisten Korisliigassa HBA-Märskyä. Kuva: Tomi Hänninen / Yle

Nuoret naiskoripalloilijat lähtevät usein jo aikaisessa vaiheessa ulkomaille, monesti Yhdysvaltoihin, jossa he pystyvät yhdistämään yliopisto-opinnot ja kovatasoisen koripallon. Suomessa tähän ei ole mahdollisuutta.

Maajoukkuepelien kannalta Yhdysvalloista on muodostunut pulma.

– Rakenteellisesti suurin ongelma naisten koripallossa on se, että urheilija ei pysty tulemaan maaotteluihin Yhdysvalloista.

EM-karsinnoissa Suomen joukkueessa ovat mukana Korisliigan lahjakkuudet Elina Aarnisalo (17), Kati Ollilainen (19) ja Elsa Lemmilä (17). Heidänkin tiensä vievät yliopistosarjoihin Yhdysvaltoihin. Ollilaisen tiedetään päätyvän Wyomingiin.

Korisliigan kolmanneksi tehokkain pelaaja Aarnisalo näkee, että kaksi asiaa erottaa maaottelut ja kotimaan liigaottelut toisistaan.

– Isoimmat erot Korisliigan otteluiden ja maaotteluiden välillä ovat fyysisyys ja tempo. Jos liigaan saataisiin parempia pelaajia, niin muutokset tapahtuisivat sen kautta.

Maajoukkuepelaajien ympärille kasattu seurajoukkue voisi toimia vaihtoehtona Yhdysvaltain yliopistoille. Joukkuetta kannattelisivat 2–3 Suomen maajoukkuepelaajaa ja muutama laadukas ulkomaalaisvahvistus.

Maajoukkuepelaajien ympärille kasattu seurajoukkue hyödyttäisi samalla maajoukkuetta, jolla on varsin vähän tapahtumia vuoden mittaan. Tänä vuonna naisten maajoukkueelle kertyy vain kahdeksan peliä: kuusi valmistavaa ja kaksi EM-karsintaottelua. Miesten maajoukkueella vastaava lukema on 20, joista viisi valmistavia, kahdeksan MM-karsinnoissa ja seitsemän EM-kisoissa.

Suomen naisten koripallomaajoukkue pelaa vuoden kaksi viimeistä EM-karsintaotteluaan tällä viikolla. Se kohtaa 24. marraskuuta Ranskan vieraissa ja Liettuan 27. marraskuuta Helsingissä.

Suosittelemme sinulle