Hyppää sisältöön

Opiskelija Elena Tiradon kauppalasku kasvoi ja vapaa-ajan vietto rajoittui – Espanjan energiakriisi kurittaa nuoria ja pienituloisia

Pimeä Madrid pelottaa turisteja, sanoo hallituksen energiansäästötalkoita vastustava aluepresidentti.

Elena Tirado sanoo, että omillaan asuva opiskelija huomaa selvästi hintojen kallistumisen.
Auli Leskinen

MADRID Energiakriisi vaikeuttaa nuorten itsenäistymistä Espanjassa, kertovat Ylen tapaamat opiskelijat pääkaupungissa Madridissa. Psykologian opiskelija Elena Tirado asuu yksin ja on huomannut hintojen nousun.

– Näen sen selvästi. Iltaisin ystävien kanssa ulos mennessä pitää kuluttaa vähemmän. Ruokakaupassa menee noin 20 euroa enemmän kuin ennen kriisiä, Tirado sanoo.

Maria Álvarez opiskelee sosiaalialaa Valenciassa. Muutto kotikaupungista Madridista maan toiselle puolelle oli kallis eikä hänellä ole vakituisia tuloja.

– Vielä vanhempiensa kanssa asuvat nuoret eivät ehkä huomaa hintojen nousua, toisin kuin omilleen muuttaneet, Álvarez sanoo.

– Nyt on sota ja energiapula, joten myös kaupunkien pitää säästää. Kaupunkivalot voisivat palaa vain tiettyinä aikoina ja ne voisi sammuttaa öisin, hän ehdottaa.

Espanja ei ole riippuvainen Venäjän kaasusta, mutta silti energiapulan seuraukset tuntuvat myös Espanjassa. Elintarvikkeiden, sähkön ja kaasun hinnat nousevat.

Hintojen nousu kurittaa pienituloisia ja etenkin nuoria, sillä nuorisotyöttömyys on Espanjassa EU:n korkeimpia. Viime vuonna alle 25-vuotiaiden miesten työttömyysaste oli reilut 34 prosenttia, EU:n korkein. Samanikäisistä naisista työttöminä oli vajaat 36 prosenttia. Vain Kreikassa nuorten naisten työttömyys oli korkeampi.

Maria Álvarez kannattaa kaupunkien säästötoimia esimerkiksi valaistuksessa. Kuva: Eino Leskinen

Energiansäästö on jo arkea

Espanjassa energiaa kuluu eniten päiväsaikaan. Aurinkoenergian käyttö on yleistä, mutta auringon laskettua siirrytään kaasuun.

Ylen haastattelemat madridilaiset seuraavat tarkasti energian hintoja. He tietävät, mihin vuorokaudenaikaan energian käyttö kannattaa keskittää, jotta arki olisi energiatehokasta.

Säästöä tulee, jos kotona pyykkää ja imuroi iltakymmenen ja aamukahdeksan välillä sekä viikonloppuisin. Yösähkö on halvinta.

Kokkaaminen pyritään ajoittamaan varhaiseen aamuun tai myöhäiseen iltaan. Illallisen valmistaminen iltakymmenen jälkeen ei ole tavatonta, sillä Espanjassa illallinen on muutenkin tapana syödä myöhään.

Myös Maria Alvaréz ja Elena Tirado kertovat laittavansa kotona lämmityksen yöksi pois päältä. Aamulla kaasu pannaan päälle ennen suihkuun menoa. Etenkin vanhoissa taloissa suihkuvesi lämpiää kaasulla.

Kaupunkivalaistuksen säästöt saivat aikaan riidan

Espanjan vasemmistolainen keskushallitus sääti elokuussa lain, joka määrittää tarkat ohjeet kuntien ja kaupunkien energiansäästölle.

Julkisten rakennusten oviin piti asentaa automaattinen lukitus, jotta ovet eivät jää raolleen eikä lämpöhukkaa synny. Tyhjien julkisten tilojen, kuten virastojen, kirjastojen, elokuvateattereiden ja koulujen valojen pitää sammua kello 22, samoin tyhjien kauppojen ja näyteikkunoiden.

Suurin osa kansasta tukee tiukkoja toimia, mutta kaikki poliitikot eivät. Osa maan 17 autonomisen alueen hallituksista haraa vastaan. Itsehallintoalueet voivat päättää itse, noudattavatko ne uutta lakia vai eivät.

Madridin itsehallinnolla on vahva oikeistolaisen perinne. Konservatiivista PP-puoluetta edustava Madridin aluehallituksen presidentti Isabel Díaz Ayuso on vakuuttanut, että Madrid ei sammu.

Hänen mukaansa pimeä Madrid pelottaa turisteja, lisää turvallisuusriskejä ja heikentää kulutusta.

Madridissa kaupungintalon, Cibelesin palatsin valaistus herättää keskustelua. Kaupungin tunnetuimpiin rakennuksiin kuuluva Cibeles ei sammu öisin, mutta valaistusta on maltillisesti laskettu. Kuva: Eino Leskinen

Uusi putki toisi kaasua Afrikasta syvemmälle Eurooppaan

Espanjan hallitus etsii uusia energiaratkaisuja afrikkalaisen kaasun tuonnille Eurooppaan. Espanja saa jo nyt suurimman osan kaasustaan putken kautta Pohjois-Afrikasta, eikä siis ole riippuvainen Venäjän kaasusta.

Nyt Etelä-Euroopassa on suunnitteilla uuden kaasuputken rakentaminen Espanjasta edelleen Ranskaan.

Yle vieraili nuorista asiantuntijoistaan tunnetussa Bebartlet-konsulttiyhtiössa Madridissa ja selvitti, mitä he ajattelevat hankkeesta. Bebartletin kaikki työntekijät ovat alle 35-vuotiaita ja espanjalaisessa mediassa tunnettuja kommentaattoreita.

Uusi putki voisi alkaa tuoda afrikkalaista kaasua Eurooppaan vuosikymmenen lopulla, sanoo yhtiön ekologisen siirtymän johtava konsultti Alejandro Labanda.

– Vuoden päästä Euroopasta puuttuu yhtä paljon kaasuenergiaa kuin mitä Espanja kuluttaa vuodessa. Jollain se pitää korvata. Pula jatkuu vuosia, Labanda sanoo viitaten hallitustenvälisen energia-alan yhteistyöjärjestön IEA:n arvioon (siirryt toiseen palveluun).

Alejandro Labanda muistuttaa, että vuoden päästä Euroopasta puuttuu energiaa Espanjan vuosittaisen tarpeen verran.

Espanja pyrkii vihreän siirtymän vetymarkkinoille

Putken hinta-arvio ja rakentamisen tekniset haasteet ovat epäselvät. Espanjan hallitus on silti ajanut yltiöpäisen rohkeaa suunnitelmaa, sillä maa haluaa Afrikasta Välimeren alitse putkea pitkin virtaavan maakaasun siirron lisäksi myydä Eurooppaan myös Espanjassa tuotettua vetyä.

Espanja sijoittaa ekologista siirtymää tukeviin energiamuotoihin, kuten vetyyn (siirryt toiseen palveluun). Se tukisi irrottautumista fossiilisista polttoaineista, kuten kaasusta.

Labandan mukaan maailmassa ei ole vielä vetyä kuljettavia merenalaisia putkia. Putkesta tulisi pitkä, noin 400–500 kilometriä. Sen on määrä kulkea meren alitse Barcelonasta Marseilleen Etelä-Ranskaan.

– Vielä ei tiedetä, onko putken rakentaminen edes teknisesti mahdollista ja voiko vetyä ylipäätään kuljettaa putkissa. Näitä asioita Espanja, Ranska ja Portugali nyt tutkivat, sanoo Labanda.

Tällä erää Espanjassa kukin yrittää parhaansa mukaan pärjätä nykytilanteessa energian korkeiden hintojen kanssa.

Opiskelijat Maria Álvarez ja Elena Tirado poistuvat haastatteluista Madridin yöelämään. He kulkevat jalkaisin ja metrolla.

– Poikaystävälläni on työpaikka ja hänellä auto, mutta käytämme julkisia, sillä bensan hinta on viime aikoina Espanjassa noussut hurjasti, sanoo Tirado.

Suosittelemme sinulle