Hyppää sisältöön

Juuso Pärssinen oli tulla tyrmätyksi NHL-debyytissään, muttei aio peruutella jatkossakaan: ”Havahduin vasta videolta tilannetta katsoessa”

Nashville ei kuulu siihen sarjaan NHL-seuroja, joilla systeemi pullistelee lahjakkaita tulevaisuuden tähtipelaajia. Juuri siksi Juuso Pärssisen, 21, orastava läpimurto tulee seuralle enemmän kuin tarpeeseen.

Juuso Pärssinen on pelannut uransa ensimmäisissä NHL-otteluissa rohkeasti. Kuva: NHLI via Getty Images

Juuso Pärssinen, 21, tiedettiin lahjakkaaksi jääkiekkoilijaksi jo nuorena, mutta turkulaispelaaja ei ole saanut mitään helpolla. Vaikeat polvivaivat painoivat juniorivuosina keskushyökkääjän uralle isosti jarrua: polvi leikattiin lopulta kolme kertaa.

Liike ja kehitys kärsivät, ja Nashville Predators varasikin Pärssisen kolme vuotta sitten vasta seitsemännellä kierroksella.

Toisen polven huippukiekkoilija on kuitenkin kääntänyt vaikeudet edukseen.

Määrätietoinen ja sitkeä Pärssinen nousi SM-liigassa eturivin pelaajaksi ja johdatti kahtena peräkkäisenä keväänä ykkössentterin roolissa Turun Palloseuran loppuotteluihin asti.

Sentteri pelasi SM-liigan läpi ja siirtyi syksyllä Pohjois-Amerikkaan, jossa hän aloitti kauden AHL:ssä Nashvillen farmijoukkue Milwaukee Admiralsissa. Laadukas pelaaminen, yhdeksän (2+7) tehopistettä kymmenessä ottelussa ja NHL-joukkueen vaikeudet johtivat lopulta nopeaan NHL-kutsuun.

Päiväunet AHL-ottelun alla pari viikkoa takaperin keskeytyivät mukavasta syystä.

– Heräsin päiväunilta, kun tuli soitto, että lähdepä NHL:n mukaan. Piti vielä sinä päivänä pelata AHL:ssä. Hyvillä mielin tuollaisen puhelun tietenkin vastaanotti, ihan siisti juttu, Pärssinen kertaa Yle Urheilulle suurta päivää.

Eikä vaikeuksien karaisema luonne antanut keskushyökkääjälle mahdollisuutta lähteä NHL:ään ainoastaan osallistumaan.

– Kun kutsu ylös tuli, päätin, etten lähde sinne mitään kyselemään. Ei NHL:ään voi tulla vain hortoilemaan, haluan pysyä täällä. Kun lähdin Pohjois-Amerikkaan, ajatus oli, että otan NHL-paikan jossakin vaiheessa kautta. Siltä osin ei mikään ole muuttunut. Siitä lähdetään, että alas ei enää mennä, Pärssinen paaluttaa.

Tämä ei ole pelkkää puhetta.

Juuso Pärssinen debytoi tyylillä ja teki maalin uran ensimmäisessä NHL-ottelussa.

Pärssinen kohautti jo ensimmäisessä NHL-ottelussaan New York Rangersia vastaan niittaamalla näyttävän maalin. Kovista otteistaan tunnettu Rangers-puolustaja Jacob Trouba oli lähellä sammuttaa taklauksella Pärssiseltä niin sanotusti valot.

Peloton suomalainen tekisi kuitenkin saman uudelleen.

– Näin kyllä hänen tulevan ja jotenkin siinä ehdin hieman jarruttaa ja väistää, mutta en minä sen taklauksen voimakkuutta ehkä siinä hetkessä tajunnut. Havahduin vasta myöhemmin videolta tilannetta katsoessa siihen, että siinä oli aika iso taklaus lähellä osua, Pärssinen muistelee.

– Mutta tekisin saman uudelleen koska tahansa, jos siitä maalin saa, nuorukainen nauraa perään.

Mahdollisuuden maksimaalinen hyödyntäminen

Pärssisen NHL-ura sai lopulta lentävän lähdön. Viisi päivää uran ensimmäisen NHL-osuman jälkeen hän napsi New York Islandersia vastaan kaksi maalia ja syötön. Viiden ottelun jälkeen Pärssisen tehot kirjataan lukemin 3+2. Vielä tärkeämpää on vaikutus, jonka Pärssinen on tuonut joukkueelleen.

Ennen suomalaisen kutsua ylös Nashville oli hävinnyt kuudesta edellisestä pelistään neljä. Pärssisen kanssa se on voittanut viidestä ottelustaan neljä, eikä ole hävinnyt varsinaisella peliajalla kertaakaan.

Juuso Pärssinen iski NHL-uransa toisen ja kolmannen maalin samana iltana.

Mikael Granlundin ja Filip Forsbergin välistä paikan saanut Pärssinen on käyttänyt saamansa tilaisuuden loistavasti. Pärssinen on vastuullinen ja taitaa aloitukset sekä puolustuspelin. Etenkin Granlund toimii erinomaisena tukena nuorelle pelurille.

– Onhan se siistiä päästä pelaamaan tuollaisten huippupelaajien kanssa. He puhuvat paljon ja ovat sanoneet, että pelaa vain omilla vahvuuksillasi. Minuutteja on tullut paljon, ja olen päässyt hyvin rytmiin. Ei minulla kauheasti mitään ongelmia ole ollut.

Pelkkä osallistuminen ei riitä hyvästä alusta huolimatta jatkossakaan. Tämän tietää myös joukkueen toinen suomalaispelaaja Eeli Tolvanen, jolle seura oli varmasti kaavaillut lopullista läpimurtoa kuluvalle kaudelle.

Tehonsa kadottanut Tolvanen (13 ottelua, 2+2) on taantumassa kymmenen minuutin pelaajaksi samaan aikaan, kun ykkösketjuun ja ylivoimakoostumuksiin noussut Pärssinen on ottanut saamastaan mahdollisuudesta irti maksimaalisen hyödyn.

21-vuotias Pärssinen nousi nopeasti AHL:stä Nashville Predatorsin NHL-joukkueeseen. Kuva: NHLI via Getty Images

Peli opettaa NHL-tulokasta

Matkaa NHL:n kärkiketjun pelaajaksi Pärssiselläkin silti vielä riittää. Luistelu, voimakas kamppailupeli sekä röyhkeys hurmaavat, mutta malttiakin kaivataan. Nuori mies on jo ottanut opikseen muutamista huolimattomuusvirheistä ja pelin pakottamisesta.

Peli kääntyy NHL:ssä nopeasti ja virheet muuntuvat nopeasti takaiskuiksi.

– Peli kääntyy äkkiä ja virheet korostuvat. Mitään ei voi vetää löysällä kädellä, vaan kaikki asiat täytyy tehdä viimeisen päälle. Se on tietenkin pelkästään hyvä asia, Detroitista tavoitettu hyväntuulinen Pärssinen toteaa.

Suosittelemme sinulle