Hyppää sisältöön

Hovioikeus: Keitele Groupin tytäryhtiö syrji työntekijöitään, kun se maksoi lakkoon osallistuneille pienemmän tuotantopalkkion

Hovioikeus on pitänyt voimassa Keitele Wood Products-yhtiön tuomion työntekijöiden syrjinnästä. Yhtiön ja runsaan 20 työntekijän riita liittyy vuoden 2020 lakkokevääseen.

Keitele Wood Productsilla on liimapuutehdas Keiteleellä. Kuva: Antti-Petteri Karhunen / Yle

Itä-Suomen hovioikeus on hylännyt Keitele Wood Productsin valituksen sen saamasta työntekijöiden syrjintää koskevasta tuomiosta.

Oikeuden mukaan metsäyhtiö Keitele Groupin tytäryhtiö syyllistyi syrjintään, kun se maksoi lakkoon osallistuneille työntekijöille pienemmän tuotantopalkkion lakon aikana kuin muille työntekijöille. Teollisuusliiton valtakunnallinen työtaistelu oli lakkokeväänä alkuvuodesta 2020.

Yhtiö maksoi lakkoon osallistuneille työntekijöilleen työtaistelun aikana 7,5 prosentin suuruisen palkkion ja muille 17,5 prosentin suuruisen palkkion. Asiasta oikeuteen valittaneiden työntekijöiden mukaan kyse oli tuotantopalkkiosta. Yhtiön mukaan kyse oli 7,5 prosentin osalta tuotantopalkkiosta ja sen ylittävältä osalta lisäpalkkiosta.

Keitele Wood Productsin mukaan se maksoi lakon ulkopuolelle jääneille työntekijöille lisäpalkkion ylimääräisestä työstä ja ponnistelusta. Hovioikeuden mukaan tämä ei ole hyväksyttävä syy poiketa työntekijöiden tasapuolisen kohtelun vaatimuksesta.

Hovioikeuden mukaan olisi ammatillisen järjestymisvapauden vastaista, jos työntekijöille aiheutuisi työsuhteessa haittaa luvalliseen työtaisteluun osallistumisesta. Oikeuden mukaan yhtiö ei pystynyt osoittamaan, ettei se rikkonut työsopimuslain syrjintäkieltoa.

Käräjäoikeus tuomitsi Keitele Wood Productsin maksamaan 22 työntekijälleen korvauksia menetetyistä tuotantopalkkioista, yhdenvertaisuuslainmukaisia hyvityksiä ja oikeudenkäyntikuluja yhteensä yli 50 000 euroa. Lisäksi yhtiö joutuu maksamaan työntekijöiden oikeudenkäyntikulut hovioikeudessa.

Ratkaisusta voi valittaa korkeimpaan oikeuteen, jos se myöntää valitusluvan.

Suosittelemme sinulle