Hyppää sisältöön

Kuopion hiippakunnan päättäjät näkevät seurakuntavaalien vaalitavan demokraattisena alhaisesta äänestysprosentista huolimatta

Piispa Jari Jolkkosen mukaan seurakuntien pitäisi aktivoida nukkuvia äänestäjiä neljän vuoden ajan, ei vain pari viikkoa ennen vaaleja.

Seurakuntavaalien vaalijuliste. Kuva: Milka Maria Krogerus / Yle

Seurakuntavaalien alhainen äänestysprosentti saa seurakunnat pohtimaan ilmiön taustasyitä, mutta vaalitapa nähdään silti demokraattisena. Esimerkiksi Kuopion seurakuntayhtymän Kuopion Tuomiokirkkoseurakunnan äänestysprosentiksi muodostui kirkkovaltuuston valinnassa 10,1, Joensuun seurakuntayhtymässä puolestaan Joensuun seurakuntien äänestysprosentti oli vain 8,7.

Kuopion hiippakunnan piispa Jari Jolkkosen mukaan seurakuntalaisille oli annettu mahdollisuus äänestää, vaalit järjestettiin laillisesti, ja kaikki avoimet paikat on täytetty, joten vaalit täyttivät niiden tehtävän alhaisesta äänestysprosentista huolimatta. Alhainen äänestysprosentti vaatii kuitenkin peiliin katsomista.

– Seurakuntavaalien äänestysprosentti on harmillisen alhainen. Sitä ei pidä selitellä pois, vaan se pitää sanoa ääneen ja rehellisesti, Jolkkonen sanoo.

Hänen mukaansa seurakuntien pitäisi aktivoida nukkuvia äänestäjiä neljän vuoden ajan, ei vain pari viikkoa ennen vaaleja.

Samalla linjalla ovat muun muassa kirkolliskokousedustaja, kirkkoherra Olli Kortelainen ja tuomiokapitulin varapuheenjohtaja, tuomiorovasti Risto Voutilainen.

– Valinta antaa kuitenkin paremman mandaatin valituille, kuin silloin jos seurakunnassa on sopuvaalit. Esimerkiksi Kuopion tuomiokirkkoseurakunnassa oli edellisissä vaaleissa vuonna 2018 sopuvaalit, sanoo Olli Kortelainen, kirkolliskokousedustaja, lääninrovasti ja Siilinjärven seurakunnan kirkkoherra.

Voutilainen näkee asian samansuuntaisesti.

– Valitut ovat seurakuntalaisten valinta, niiden, jotka ovat äänestäneet. Kaikilla seurakunnan jäsenillä on ollut mahdollisuus äänestää. En tiedä, mitä muuta mahdollisuutta olisi siihen, jotta demokratia voisi toteutua, pohtii tuomiokapitulin varapuheenjohtaja, tuomiorovasti Risto Voutilainen.

Suosittelemme sinulle