Hyppää sisältöön

Iivo Niskaselta rehellistä puhetta koronatartunnan rajuista vaikutuksista – koko maailmancup-kausi meni kerralla "plörinäksi"

Iivo Niskanen vältteli koronaa kaikin mahdollisin keinoin kaksi ja puoli vuotta. Nyt hän toivoo, että koronatartunnalla ei ole pitkäkestoisia vaikutuksia, jotka vaikuttavat urheilemiseen.

Iivo Niskanen on tyytyväinen, että hänen kauden päätavoitteeseensa, Planican MM-hiihtoihin ja 50 kilometrin kisaan, on vielä aikaa. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Maailmancupin avaus on usein urheilijalle hektistä aikaa, mutta Iivo Niskasen kiireet katosivat hetkessä, kun hänen koronatestistään löytyi kaksi viivaa.

Niskanen oli ehtinyt ajella tiistai-iltana jo Rukalle mökille, mutta ei ollut ehtinyt tavata maajoukkueen jäseniä tai käynyt huoltorekalla huoltajia moikkaamassa, eikä näin ollen altistanut muita.

Niskanen on onnistuneesti pystynyt välttelemään koronaa jo kaksi ja puoli vuotta, joten syystäkin sairastuminen harmitti.

– Ei hirmu paljoa huonompaa hetkeä voi olla kuin juuri kauden alkuun saada koronatartunta ensimmäisen kerran, mutta eipä sille nyt voi mitään. Jossakin kohtaa se näköjään oli vain saatava, Niskanen totesi.

Suomen hiihtoässä on koronan alkuajoista lähtien tehnyt kaikkensa, ettei saisi tartuntaa. Hän on nytkin käyttänyt FFP2-maskia joka paikassa ja tarvittaessa hän on käyttänyt kumihanskoja.

Viime sunnuntaina hän hiihti Oloksella harjoituskisassa varsin hyvin, eikä tuolloin ollut minkäänlaisia viitteitä sairastumisesta.

Niskasella oli tiistai-illalla outoja tuntemuksia ja keskiviikkoaamuna hieman kurkkukipua, painetta rinnassa, lihaskipua sekä lämpöilyä. Muuten oireet ovat olleet vielä maltillisia.

– Toivottavasti nämä jälkimmäiset variantit olisivat jo sellaisia, ettei niistä jäisi pitkäkestoisia vaikutuksia. Että ei esimerkiksi pystyisi enää urheilemaan, Niskanen sanoi ja myönsi, että koronan alkupuolella esillä olleet kovemmat tautitapaukset huolettivat.

Iivo Niskanen leireili Oloksella tiistaihin asti. Hän ehti ajaa illalla Rukalle ja tunsi olonsa jo tuolloin oudoksi. Kuva: Lehtikuva / Otto Ponto

Vaikka korona tuntuukin lieventyneen ajan myötä, on Niskanen silti suhtautunut siihen vakavasti. Varsinkin silloin, kun joukkueessa on esiintynyt tartuntoja, kuten esimerkiksi viime talvena ennen Tour de Skitä ja Pekingin olympialaisia.

– Ne ovat stressaavia tilanteita henkisesti, kun aletaan olla niiden pääkisojen edessä. Olen jo ennen koronan tuloa pyrkinyt välttämään kaikki mahdolliset taudit, enkä oikeastaan moneen vuoteen ole kunnolla kipeänä ollutkaan.

Päätavoitteeseen on vielä aikaa

Maailmancup jatkuu Rukan jälkeen tiiviinä, sillä ennen vuodenvaihteen Tour de Skitä on ohjelmassa kolme kisaviikonloppua. Niskanen ei vielä tiedä, milloin hän pääsee avaamaan maailmancupin kisakautensa, mutta hän ei aio sen suhteen kiirehtiä. Kaikki riippuu siitä, millaiseksi hänen tautinsa etenee ja milloin hän pääsee palaamaan normaaliharjoittelun pariin.

– Varmasti käyn sitten varmistamassa oman iskukyvyn ja tilanteen mattotesteissä. Siitä pystyn sitten katsomaan, missä oikeasti mennään. Koetan nyt ensin levätä, enkä ehdoin tahdoin pitkitä ja pahenna tilannetta.

Niskasen onneksi Planican MM-kisoihin on vielä reippaasti aikaa ja hänen päämatkansa, 50 kilometrin perinteisen hiihtotavan yhteislähtökilpailu, hiihdetään vasta 5. maaliskuuta. Ruka on yleensä ollut kuopiolaiselle tärkeä kilpailu, johon hän on tähdännyt.

Rukan ja muidenkin maailmancupin kisojen väliin jääminen rokottaa myös Niskasen mahdollisuuksia maailmancupin kokonaiskilpailussa. Tälle kaudelle Kansainvälinen hiihtoliitto muutti maailmancupin pisteytystä, jolloin pisteitä jaetaan enemmän ja voiton merkitys vähenee.

– Nykyinen pistelaskusysteemi on sen verran armoton, että kun tässä jää kilpailuja väliin, niin maailmancup-kausi menee jo käytännössä kokonaisuudessaan plörinäksi. MM-kisat ovat edelleen ne pääkisat, sinne on vielä aikaa.

– Nyt pitää vain järkevästi viedä kuntoa eteenpäin, ja toivottavasti pystyn ennen kaikkea täysin terveenä harjoittelemaan sinne asti.

Ennen kuin Niskanen lähtee Saana-vaimonsa kanssa ajelemaan Rukalta kotiaan kohti, täytyy hänen vielä vähän järjestellä asioita välinepuolella.

– Pitää järjestellä niin, että rekassa on välineet odottamassa, kun palaan maailmancup-kiertueelle. Jonkun pitää käydä pihassa välineitä hakemassa ja tuomassa minulle treenikalustoa niin, että pääsen sitten treenailemaan rauhassa.

Yle välittää Rukan maailmancupin kanavillaan, TV1:ssä, TV2:ssa ja Yle Puheella. Ensimmäinen kisalähetys alkaa perjantaina TV1:ssä klo 10.55 sprinttikarsinnoilla. Yle Puheella ääneen päästään klo 12.05. Tarkemmat televisiolähetysajat löydät Yle Areenasta ja teksti-tv:n sivulta 355.

Suosittelemme sinulle