Hyppää sisältöön

Maavoimien pääsotaharjoitus näkyy ja kuuluu viikon ajan Pohjois-Karjalasta Ylä-Savoon

Kontio 22 -harjoituksen tavoite on kehittää aselajien yhteistoimintaa ja sotilaiden valmiuksia nopeasti muuttuvissa tilanteissa. Sotaharjoitus tuo Pohjois-Karjalaan 8000 sotilasta ympäri Suomen.

Sotaharjoituksen pääjoukkoihin kuuluvat Kainuun, Porin ja Karjalan prikaatit sekä Panssariprikaati. Kuva: PUOLUSTUSVOIMAT

Maavoimien pääsotaharjoitus näkyy Pohjois-Karjalassa ja Ylä-Savossa perjantaista lähtien.

Kontioksi nimettyyn sotaharjoitukseen saapuu joukkoja ympäri Suomen, eniten Kainuun Prikaatista, Porin prikaatista, Karjalan prikaatista ja Panssariprikaatista.

Lisäksi osallistujia tulee Utin jääkärirykmentistä, Maasotakoulusta, Puolustusvoimien logistiikkalaitoksesta ja johtamisjärjestelmäkeskuksesta.

Mukana on myös Ilmavoimat sekä Rajavartiolaitoksen joukkoja.

Yhteensä harjoitukseen osallistuu noin 8 000 sotilasta. Määrästä yli puolet on varusmiehiä ja neljäsosa reserviläisiä.

Toiminta keskittyy Sotinpuron alueelle Nurmeksessa, mutta näkyy laajemminkin Outokummusta Valtimolle sekä Joensuun pohjoispuolella. Harjoitusjoukkoja toimii myös Pohjois-Savon puolella: Iisalmessa ja Sonkajärvellä.

Harjoitusta johtaa Kainuun prikaatin komentaja Manu Tuominen.

– Tämä on toimintasuunnitelman mukainen pääsotaharjoitus. Siinä kehitetään kykyä vastata nopeasti kehittyviin tilanteisiin ja harjoitellaan yhteistoimintaa eri aselajien ja johtamistasojen välillä alkutalven olosuhteissa, Tuominen kertoo.

Puolustusvoimat päätti maavoimien pääsotaharjoituksesta Pohjois-Karjalassa loppuvuonna 2021 eli ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan. Edellisen kerran pääsotaharjoitus pidettiin rajamaakunnassa vuonna 2015. Kuva: PUOLUSTUSVOIMAT

Yleisölle harjoitus näkyy eniten liikenteessä

Yleisölle viikon kestävä sotaharjoitus näkyy eniten liikenteessä, kun joukot saapuvat ja siirtyvät paikasta toiseen talvikelin edellyttämällä nopeudella.

– Kyllä se varmasti näillä marssireiteillä aiheuttaa jonkun verran hidasteita. Siellä on aika isoja ajoneuvokolonnia tulossa Pohjois-Karjalan suuntaan eri päivinä, saattaa olla parikymmentä ajoneuvoa yhdessä letkassa, Tuominen toteaa.

Ajoneuvoja liikkuu kohti itää lännestä Tampereen ja Jyväskylän suunnalta, lounaasta Mikkelin suunnalta, pohjoisesta eli Kainuusta päin sekä etelästä samoin kuutostietä pitkin. Myös Outokummun ja Polvijärven kautta ohjataan marssiliikennettä.

– Olemme pyrkineet mahdollisimman monelle reitille hajauttamaan siten, että yksittäinen hidaste olisi mahdollisimman lyhytaikainen, Tuominen selvittää.

Hän toivoo muilta autoilijoilta kärsivällisyyttä, jotta vältettäisiin turhia ohituksia ja liikenne pysyisi turvallisena.

– Ohimenevä tämä rasite kuitenkin on, komentaja muistuttaa.

Seuraava suuri maavoimien tarkoitus on ensi touko-kesäkuussa Pohjois-Suomessa, Rovajärven suunnalla.

Suosittelemme sinulle