Hyppää sisältöön

Teatterin jatko Kemissä jälleen vaakalaudalla – yhdistys ei voi ottaa vastaan liikkeenluovutusta ilman kaupungin rahoitusta remonttiin

Meri-Lapin Teatteriyhdistyksen hallitus on päättänyt, että teatteriyhdistys ei ota vastaan liikkeenluovutusta, jollei kaupunki ole mukana rahoittamassa teatteritilan muutostöitä.

Niin sanotun pankin kiinteistön muuttaminen teatteritilaksi maksaa noin 440 000 euroa. Kuva: Jenni Mehtonen / Yle

Meri-Lapin Teatteriyhdistys ei voi jatkaa kaupunginteatterin toimintaa ilman kaupungin rahoitusta. Yhdistyksen hallitus on päättänyt, että teatteriyhdistys ei ota vastaan liikkeenluovutusta, jollei kaupunki ole mukana rahoittamassa teatteritilan muutostöitä.

Niin sanotun pankin kiinteistön muuttaminen teatteritilaksi maksaa noin 440 000 euroa. Yhdistyksellä ei ole remonttiin tarvittavia varoja eivätkä yhdistyksen jäsenet voi sitoutua omavelkaiseen lainantakaukseen.

Teatteritoimintaa ei voi saada taloudellisesti kestäväksi ilman lipputuloja.

Remontti kestää vähintään kolme kuukautta. Sen vuoksi on selvää, että keväästä tulee yhdistykselle haastava vaikka kaupunki myöntäisi sen tarvitseman rahoituksen.

– Jos on tiedossa, että remontti tulee, niin teemme kaikkemme, jotta keväällä löytyy muuta tuloa, sanoo Kemin kaupunginteatterin vt. johtaja Petri Jäärni.

Valtionosuudet on jo siirretty yhdistykselle

Kemin kaupunginvaltuusto päätti toukokuussa, että kunnallisen teatterin toiminta siirretään yhdistykselle.

Valtuusto edellytti, että muutos valmistellaan teatterin palvelu- ja tuotantomallin mukaisesti. Malliin on kirjattu, että teatterilla olisi toimivat esitystilat pankin kiinteistössä 1. tammikuuta 2023.

Myös valtionosuudet on siirretty yhdistykselle kyseisen mallin pohjalta.

Liikkeenluovutusta kaupungilta yhdistykselle ei ole vielä tehty.

Teatteriyhdistys lähetti keskiviikkona päätöksensä tiedoksi päättäjille eli kaupunginhallitukselle sekä valtuuston ja valtuustoryhmien puheenjohtajille.

Kaupunki ei aio enää jatkaa teatteritoimintaa

Kemin kaupunginjohtaja Matti Ruotsalainen sanoo tilanteen olevan harmillinen. Hän toteaa, että kaupunki on tehnyt päätöksen teatteritoiminnasta loupumisesta, eikä sitä olla enää ensi vuonna jatkamassa kaupungin toimintana, vaikka teatteriyhdistys ei ottaisi toimintaa vastaan.

– Toiminta ei sitten todennäköisesti jatku, Ruotsalainen toteaa.

Kemin kaupunki on toivonut apua teatteritilojen remonttiin eduskunnan joululahjarahoista ja pyytänyt myös Meri-Lapin muita kuntia esittämään vastaavan toiveen.

Kemin kaupunginhallitus päätti marraskuun alussa, että se hakee valtionhallinnolta 300 000 euroa Meri-Lapin teatteriyhdistykselle sen toiminnan jatkamiseen ja erityisesti tilojen rakentamiseen.

Ruotsalainen toivoo, että kaupungin toivomat joululahjarahat myönnettäisiin, mutta asiasta ei ole vielä takeita.

Kaupunginjohtajan mukaan Kemin kaupunki on tämän vuoden aikana tukenut mittavasti prosessia teatteritoiminnan siirtämiseksi kaupungilta teatteriyhdistykselle.

Ruotsalainen korostaa, ettei teatteriyhdistyksen jäseniltä ole edellytetty omavelkaista lainatakausta.

Lue myös:

Teatteritoiminnan valmistelu jatkuu Kemissä – hyvinvointilautakunta ei myöntänyt lisäaikaa teatteritoiminnan järjestämiseksi

Kemissä teatteriyhdistys esittää vuoden aikalisää toimintansa aloittamiseen – tilakysymys on yhä ratkaisematta

Kemi on laittanut myyntiin teatterin käytössä vuoden loppuun asti olevan Tullimakasiinin

Voit keskustella aiheesta Yle-tunnuksella 24.11. klo 23 saakka

Suosittelemme sinulle