Hyppää sisältöön

Saksan maajoukkue otti kantaa MM-kisoissa – suut peitettiin käsillä joukkuekuvassa, Manuel Neuerin kapteeninnauha tarkastettiin

Saksan pelaajat tekivät näyttävän protestin jalkapallon MM-kisoissa.

Saksan maajoukkue teki yhteisen kannanoton ennen Japani-ottelun alkua. Kuva: Getty Images

Saksan joukkue teki yhteisen kannanoton ennen jalkapallon MM-kisojen ottelua Japania vastaan. Jokainen avauskokoonpanon pelaaja peitti suunsa kädellä, kun joukkue asettui yhteiskuvaan ennen ottelun alkua.

Kannanottoa ei näytetty kansainvälisissä televisiokuvissa.

Syynä kannanotolle oli Kansainvälisen jalkapalloliiton Fifan päätös kieltää sateenkaarilogolla varustetun OneLove-kapteeninnauhan käyttö. Useat eurooppalaisjoukkueet olivat suunnitelleet nauhan käyttöä MM-kisoissa.

Fifa uhkasi joukkueita pelaajan varoittamisella eli keltaisen kortin antamisella heti pelin alkuun, jos käsivarressa olisi kielletty nauha.

– Halusimme käyttää kapteenimme käsivarsinauhaa ottaaksemme kantaa arvoihin, joita meillä on Saksan maajoukkueessa: monimuotoisuus ja keskinäinen kunnoitus. Yhdessä muiden maiden kanssa haluamme, että äänemme kuullaan, Saksan jalkapalloliitto kirjoittaa Twitterissä (siirryt toiseen palveluun).

– Tässä ei ollut kyse poliittisen lausunnon tekemisestä, ihmisoikeuksista ei voi keskustella. Niiden pitäisi olla itsestäänselvyys, mutta silti niin ei ole. Siksi tämä viesti on meille niin tärkeä. Käsivarsinauhan kieltäminen on sama asia kuin äänemme kieltäminen. Pysymme kannassamme.

Katsomossa ottelua seuraavalla Saksan sisäministerillä Nancy Faeserilla on hihassaan Fifan pelaajilta kieltämä OneLove-nauha. Saksan kapteeni Manuer Neuer käyttää ottelussa nauhaa, jossa lukee ”no discrimination” eli ei syrjintää. Samanlaista nauhaa ovat pitäneet aiemmissa MM-otteluissa muun muassa Walesin kapteeni Gareth Bale ja Tanskan kapteeni Christian Eriksen.

Saksan jalkapalloliiton puheenjohtaja Bernd Neuendorf ja Saksan sisäministeri Nancy Faeser seuraamassa Japani-ottelua. Kuva: Alexander Hassenstein / Getty Images

Valokuvat paljastavat, että ottelun avustava erotuomari kävi ennen aloituspotkua tarkastamassa Neuerin kapteeninnauhan.

MM-kisojen järjestäjämaassa Qatarissa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asema on vaikea. Homoseksuaalisuus on maassa kiellettyä.

OneLove-kampanjan aloitti aikanaan Hollanti vuoden 2021 EM-kisoissa, kun he halusivat lähettää viestin syrjintää vastaan. Euroopan jalkapalloliitto Uefa antoi siis luvan sateenkaarilogolla varustetulle kapteeninnauhalle EM-kisoissa sekä tämän syksyn Kansojen liigan otteluissa.

Tuomari tarkasti Manuel Neuerin kapteeninnauhan ennen Japani-ottelun alkua. Kuva: IMAGO / Nordphoto / All Over Press

Ottelun jälkeen Saksan päävalmentaja Hansi Flick totesi lehdistötilaisuudessa, että Saksan joukkue halusi osoittaa Fifan hiljentäneen heidät. Saksa hävisi ottelun Japanille lopulta yllättäen maalein 1–2. Flick ei halunnut käyttää mielenilmausta syynä tappiolle.

– Emme etsi tekosyitä. Se olisi liian helppoa. Japani on vahva joukkue. He näyttivät voimansa tänään, Flick totesi.

Saksan tähtipelaaja ja joukkueen ainoan maalin tehnyt Ilkay Gündogan avautui rajusti ottelun jälkeen. Hän sätti joukkueensa otteita kovasanaisesti.

– Teimme tämän liian helpoksi. Etenkin toinen maali. En tiedä, onko koskaan tehty helpompaa maalia MM-kisoissa. Sellaista ei saisi tapahtua, Gündogan totesi Bildin mukaan (siirryt toiseen palveluun).

– Dominoimme ottelua suurimmaksi osaksi. (Maalivahti) Manuel Neuer pelasti meidät kertaalleen toisella puoliajalla. Meillä oli uskomattomia mahdollisuuksia tehdä maali, mutta emme tehneet enää toista. Päästämämme maalit olivat liian helppoja.

Saksa–Japani 1–2, katso ottelun maalikooste!

Päivitetty kello 19.31. Lisätty Flickin ja Gündoganin kommentit.

Suosittelemme sinulle