Hyppää sisältöön

Oletko ihan pihalla siitä, mitä metsien ennallistaminen tarkoittaa? Testaa tietosi visassa

Suomessa on kipuiltu luonnon ennallistamisasetuksen korkeista kustannuksista ja vaadittu muutoksia. Vaikuttamiseen avautuu tilaisuus kun EU-komission puheenjohtaja saapuu Suomeen vierailulle.

Puita ja sammalta Liesjärven Soukonkorvessa, joka ojitettiin metsäksi 1930-luvulla ja ennallistettiin takaisin luonnontilaan vuonna 1995. Kuvat otettu 9.6.2021. Kuva: Petteri Juuti / Yle

Asiantuntijoiden mukaan EU-komission puheenjohtajan ja ympäristökomissaarin Suomen vierailu on oivallinen vaikuttamispaikka luonnon ennallistamisasetukseen.

Metsien ja soiden palauttamista luonnontilaan koskeva asetus aiheutti hallituksessa sisäpoliittisen myrskyn kuun alussa. Hallitus haluaa Suomelle koituvia kustannuksia tuntuvasti alas ja muutoksia moniin yksityiskohtiin, muuten Suomi voi äänestää asetusta vastaan.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) tapaa komission johtajan Ursula von der Leyenin ja EU:n ympäristökomissaarin Virginijus Sinkevičiusin luontokeskus Haltiassa järjestettävässä keskustelussa. Mukana ovat myös Viron pääministeri Kaja Kallas ja Ruotsin varapääministeri Ebba Busch.

Suomen EU-vaikuttamista selvittänyt tutkija Laura Nordström sanoo, että vierailu on vaikuttamismahdollisuus molempiin suuntiin.

– Mutta erityisesti se on jäsenmaalle mahdollisuus vaikuttaa komission puheenjohtajaan. Vieraan vastaanottava maa saa tietyn ajan enemmän huomiota. Tietysti jäsenmaa ja komissio keskustelevat asioista koko ajan, mutta tämä on korkean profiilin visiitti, Helsingin yliopiston väitöskirjatutkija sanoo.

Ennallistamisasetuksen suhteen samoilla linjoilla olevat Suomi ja Ruotsi voivat edistää asiaansa vierailun aikana.

EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen vieraili viimeksi Suomessa helmikuussa. Von der Leyen tapasi pääministeri Sanna Marinin Kesärannassa. Kuva: Silja Viitala / Yle

Ympäristökomissaari Sinkevičius tapaa myös eduskunnan suuren valiokunnan, joka muodostaa Suomen kannan asetukseen. Jäsenmaat käsittelevät asetusta ensimmäisen kerran 20. joulukuuta EU:n ympäristöneuvostossa. Viimeistään tällöin ympäristöministeri Maria Ohisalolla (vihr.) tulee olla virallinen kanta selvillä neuvotteluja varten.

Sitran kestävyysratkaisujen johtajan Mari Pantsarin mukaan komissaarin vierailussa ei ole kyse lobbauksesta tai suomalaisten tynnyttelystä vaan tiedonjakamisesta. Pantsarin mielestä asetuksesta on käyty Suomessa yksipuolista keskustelua.

– Meillä keskustelu on pyörinyt pelkästään metsäteollisuuden ympärillä ja siinä, millaisia vaikutuksia asetuksella on metsiin. Suomessa suurin ennallistamista tarvitseva kohde ovat kuitenkin rehevöityneet järvet, Pantsar huomauttaa.

Pantsar toivoo, että jatkoneuvotteluissa päästään sopuun reilusta taakanjaosta jäsenmaiden kesken ja huomioidaan myös maanomistajien oikeudet.

Hän painottaa myös asetuksen hyviä puolia, tarkoitus on pysäyttää luontokato ja vahvistaa luontoa.

– Kun Suomessa ennallistetaan vaikka metsiä tai järviä, hyöty jää aina meille suomalaisille, Pantsar muistuttaa.

Suosittelemme sinulle