Hyppää sisältöön

Kuopion Energia hakee 50 miljoonan euron takausta kaupungilta – yhtiö varautuu poikkeuksellisen suuriin vakuuksiin sähkömarkkinoilla

Kuopion Energia nostaa lainaa vain tarvittaessa. Se käytetään sähkömarkkinoilla vaadittuihin vakuuksiin, jotka voivat ensi vuonna olla poikkeuksellisen isoja.

Kuopion Energia hakee kaupungilta takausta lainaan, jota käytetään tarvittaessa sähkömarkkinoiden vakuuksien maksamiseksi. Kuva Kuopion Energian Haapaniemen laitokselta. Kuva: Timo Turpeinen / Yle

Kuopion Energia hakee Kuopion kaupungilta enintään 50 miljoonan euron lainan takausta. Energiayhtiö on kokonaan Kuopion kaupungin omistuksessa.

Lainan myöntää kuntien, Kevan ja valtion omistama Kuntarahoitus. Laina-aika on enintään vuosi.

Kuopion Energian takauspyyntö perustuu siihen, että sähköpörssissä saatetaan vaatia ensi vuonna poikkeuksellisen suuria vakuuksia. Yhtiön mukaan sähköenergian markkinat ovat talvella ennen kokemattomien haasteiden edessä.

Yhtiö nostaa lainaa vain tarvittaessa, ja se käytetään sähkömarkkinoilla vaadittuihin vakuuksiin.

– Sähkön hinnat ovat jo huippukorkeat ja alalla joudutaan varautumaan myös sähköenergian saatavuuden hetkittäisiin rajoitteisiin, Kuopion Energian takauspyynnössä todetaan.

Vakuuksia vaaditaan, kun energiayhtiö myy tulevaisuuden sähkötoimituksia pörssin johdannaismarkkinoilla.

Sähköpörssin sääntöjen mukaan myyjän on toimitettava vakuus siltä varalta, että se ei pystyisi toimittamaan lupaamaansa sähköä. Vakuudella ostaja voi hankkia tarvitsemansa sähkön markkinoilta.

Maanantaina kokoontuvalle Kuopion kaupunginvaltuustolle esitetään, että kaupunki myöntää Kuopion Energialle täysimääräisen 100 prosentin omavelkaisen takauksen lainalle.

Lue myös:

Kuopion Energia haluaa nostaa kaupungin konsernitilin luottorajaansa miljoonilla euroilla lyhytaikaisen maksuvalmiuden turvaamiseksi

Suosittelemme sinulle