Hyppää sisältöön

Näillä mailla on parhaat saumat jalkapallon MM-kultaan, jos katsotaan ikää – datan mukaan pokaalit voitetaan yhä nuoremmilla ryhmillä

Yle Urheilun asiantuntijat Miika Nuutinen ja Jonne Kunnas käyvät läpi, mikä on jalkapallon MM-kisojen mestarijoukkueiden ikäjakauma ja mitkä tämän vuoden MM-joukkueista osuvat tähän menestysikkunaan.

Näillä joukkueilla on ikänsä puolesta parhaat saumat menestyä Qatarin MM-kisoissa – katso analyysi

Arvokisoissa keskustellaan tavallista enemmän pelaajien iästä – on läpimurtopelaajia ja viimeisiä kisojaan pelaavia konkareita. Onko ikä vain numero ja mikä on paras ikärakenne menestymisen kannalta?

Jalkapallossa pelaajan parasta peli-ikää on vaikea arvioida. Siihen vaikuttavat monet asiat, kuten pelaajan ominaisuudet, pelipaikka sekä joukkueen tapa pelata.

Monen pelaajan ura jatkuu pitkään menestyksekkäänä, mutta pelaajan pelaama rooli kentällä saattaa vuosien varrella muuttua isostikin. Isossa kuvassa pelaajien peliura pitenee. Esimerkiksi Mestarien liigassa pelaajien keski-ikä on kasvanut 1,6 vuotta kaudesta 1992–1993 kauteen 2017–2018.

Yleisesti jalkapallossa käytetään termiä peak age, jolla viitataan pelaajan parhaaseen peli-ikään. Jalkapallossa usein tämä vaihe sijoitetaan ikävuosien 24–29 väliin hiukan erilaisilla painotuksilla.

Muun muassa The Athletic (siirryt toiseen palveluun) on jakanut pelaajien peli-iät pelipaikoittain keräämällä usealta vuodelta dataa Englannin Valioliigasta ja jakamalla datan pelipaikoittain. Tämän jälkeen pelipaikoittain löytyi ikävaihe, jolloin kyseisellä pelipaikalla pelaajat pelasivat eniten.

Pyrimme käyttämään vastaavanlaista jakoa, jossa eri pelipaikat jaoteltiin karkeasti erikseen neljään kategoriaan: maalivahdit (paras peli-ikä: 26–30 vuotta), puolustajat (paras peli-ikä: 25–29v), keskikenttäpelaajat (paras peli-ikä: 23–27v) ja hyökkääjät (paras peli-ikä: 25–29v).

Toki pelipaikkojen sisällä pelaajien roolit voivat olla erilaisia. Esimerkiksi laitapuolustajien paras peli-ikä on aiemmin kuin toppareilla. Näitä pelipaikkojen välisiä eroja selittävät pelillisten osatekijöiden lisäksi muun muassa erilaiset fyysiset vaatimukset – liikuttu matka, täysivauhtiset juoksumäärät, kiihdytykset ja jarrutukset.

Mestarijoukkueiden vertailu – löytyykö menestysikkuna?

Halusimme tutkia aiempia MM-kisoja ja selvittää, löytyykö mestarijoukkueiden ikärakenteesta selvää trendiä – menestysikkunaa.

Aloitamme vertailun vuoden 1998 Ranskan mestarijoukkueesta. Nämä kisat vedettiin modernin jalkapallon rajaksi. Selvä trendi näyttäisi olevan mestarijoukkueiden nuorentuminen edellisellä vuosikymmenellä, mikä on mielenkiintoista ottaen huomioon pelaajien pidentyvät urat.

Jalkapallon maailmanmestarit 1998–2018 ikäjakaumaltaan. Kuva: Axel Storbacka / Bolla

– Mestarijoukkueiden ikärakenteisiin tutustumalla voidaan päätellä, että menestymisen kannalta joukkueelle sopiva keski-ikä on 26 ja 28 vuoden välissä. Vuoden 2006 Italia on selvä poikkeus, Marcello Lippin miehistö oli kasattu kokemus edellä.

– Myös parhaassa iässä olevien pelaajien määrällä näyttäisi olevan merkitystä. Mestarijoukkueilla pääsääntöisesti noin puolet pelaajista ovat olleet peakissa eli pelipaikasta riippuen 24–30-vuotiaita, tämä näkyy grafiikassa pystyakselilla. Luiz Felipe Scolarin Brasilia 2002 koostui hämmästyttävästi lähes ainostaan parhaassa iässä olevista pelaajista – vieläpä aika hyvistä sellaisista.

Menestysikkuna nykyisissä kisoissa

Piirtämällä alue mestarijoukkueiden väliin voidaan luoda suuntaa-antava menestysikkuna ja tätä vertailemalla Qatarin MM-kisojen osallistujamaihin päästään tarkastelemaan, kenellä on menestymisen suhteen sopiva ikärakenne. Sieltä löytyykin useita mielenkiintoisia maita.

Tämän vuoden MM-joukkueiden ikäjakauma. Kuva: Axel Storbacka / Bolla

– Ikkunan vasemmalle puolelle jäävät muun muassa kisojen nuorimmat joukkueet Ghana ja USA, jotka voittaessaan olisivat tarkastelujaksomme kisahistorian selvästi nuorimmat mestarit.

– Yhdysvaltojen ikärakenne näyttää erittäin lupaavalta neljän vuoden päässä odottavia kotikisoja ajatellen. Jos nuorten pelaajien kehitys jatkuu, voi Soccerilla olla aidot menestysmahdollisuudet. Toisella puolella kuvaajaa on puolestaan menestysikkunasta yli vanhentunut Iran, jolla on edessä iso sukupolvenvaihdos, Nuutinen toteaa.

Yhdysvaltojen joukkueen ikäjakauma. Kuva: Axel Storbacka / Bolla

MM-joukkueiden ikäjakauman kuvaajan vasemman reunan peak-pelaajien määrä näyttäisi olevan keski-ikääkin suurempi jakaja menestysikkunan osalta. Esimerkiksi Argentiinan ja Hollannin keski-ikä mukailee mestarijoukkueita, mutta huippuiässä olevien pelaajien prosenttiosuus on pienempi kuin viime vuosien mestareilla.

Kun tarkastellaan tarkemmin eri joukkueiden ikäjakaumaa pelipaikoittain, niin huomataan, ettei joukkueen keski-ikä kerro välttämättä koko totuutta. Keski-ikä voi osua pelaajien parhaaseen peli-ikään, mutta syntyä siitä, että joukkueella on paljon vanhempia sekä nuorempia pelaajia.

– Ranska puolestaan tavoittelee mestaruuden uusimista hiukan vanhemmalla joukkueella kuin neljä vuotta sitten Venäjällä. He ovat tukevasti menestysikkunan sisällä, mutta kokeneiden pelaajien loukkaantumiset ovat pakottaneet uusiutumaan etuajassa.

– Neljän joukkoon kaksissa edellisissä arvokisoissa nuorella joukkueella edennyt Englanti jatkaa samalla rungolla, joka on jo kokenut, mutta silti vasta menestysikkunan alkupuolella. Peak-pelaajien määrä Englannilla on kisojen korkeimpia ja se povaa Englannille menestystä näissä kisoissa, mutta myös jatkoa ajatellen.

Englannin joukkueen ikäjakauma. Kuva: Axel Storbacka / Bolla

Belgialle turnaus näyttäisi olevan kultaisen sukupolven viimeinen, avainpelaajia on enää harvakseltaan parhaassa iässä ja varsinkin puolustus on täynnä kokemusta. Osa avainpelaajista onkin jo siirtynyt kentän laidalle, kun Thomas Vermaelen toimii Roberto Martinezin valmennustiimissä.

Hänen lisäkseen muun muassa Kevin De Bruyne on jo suorittanut UEFA A-valmentajatutkinnon, joten muutoksen tuulet puhaltavat Belgian joukkueessa reilusti. Osittain tästä syystä Belgia sijoittuu jalkapallon maailmankartalla ”Kultaisen sukupolven vajoavalle saarelle”.

– Roberto Martinez voisi halutessaan peluuttaa yhteensä lähes 100-vuotiasta kolmen pelaajan puolustuslinjaa. Samoin Brasilia on nyt menestysikkunassa, mutta seuraavat MM-kisat saattavat vaatia uusiutumista. Samaan hengenvetoon täytyy sanoa, että suurten tähtien, kuten Lionel Messin ja Cristiano Ronaldon, poistuminen näyttämöltä jättää joukkueet uuden tilanteen eteen, sanoi ikärakenne mitä tahansa.

Belgian joukkueen ikäjakauma. Kuva: Axel Storbacka / Bolla

Costa Ricalla on koko turnauksen joukkueista vähiten peak-ikäisiä pelaajia. Se luottaa yhä vahvasti menestyksekkäästi edellisissä kisoissa esiintyneisiin luottopelaajiin, kuten Keylor Navasiin ja Bryan Ruiziin. Samalla uusi sukupolvi tekee tuloaan.

Espanjan menestysikkuna on puolestaan avautumassa, mutta tuleeko Qatar Espanjalle kuitenkin liian nopeasti?

– Espanja on sekoitus kokemusta ja nuoruutta. 2010 mestarijoukkueesta on mukana enää Sergio Busquets, joka pelasi ensimmäiset maaottelunsa, kun keskikentän kollegat Pedri ja Gavi potkivat vielä päiväkodissa. Espanjan nimilista ei vedä vertoja maailmanmestarijoukkueelle ja joukkueen suurin tähti taitaa löytyä tekniseltä alueelta. Luis Enrique ei ole ujostellut luottaa nuoriin pelaajiin ja on muutenkin rakentanut joukkuetta mielensä mukaan pelaajien statuksesta riippumatta.

Espanjan joukkueen ikäjakauma. Kuva: Axel Storbacka / Bolla

Loppuyhteenvetona voidaan todeta, että mestaruudet on voitettu viime vuosina yhä nuoremmilla joukkueilla, pääsääntöisesti keski-iät sijoittuvat 26–28 ikävuoden väliin. Vastaavasti parhaassa peli-iässä olevien pelaajien määrä on tärkeä joukkueen menestyksen kannalta.

Pelaajien merkitystä yksilöinä joukkueille ei voi kuitenkaan tietenkään laskea pelkästään iän perusteella. Roolit ja valmennuksen ajatukset voivat muuttua matkan varrella paljonkin. Tästä hyvinä esimerkkeinä vanhempanakin huipputasolla yhä pysynyt 37-vuotias Kroatian Luka Modric ja vastaavasti toisessa ääripäässä 19-vuotias Espanjan Pedri.

Suosittelemme sinulle