Hyppää sisältöön

Kaupungin pussikakkaohje herättää kysymyksiä – Helsingin Opettajien puheenjohtaja: "Tätä ei ole loppuun asti mietitty"

Ohjeistuksessa neuvotaan koulujen ja päiväkotien henkilökuntaa vessakäyntien lisäksi muun muassa ruokahuollossa ja huoltajille viestimisessä.

Ohjeistuksen mukaan opetusta ei lopeteta sähkökatkoksen aikana, vaan tilalle järjestetään muunlaista opetusta. Kuva: Benjamin Suomela / Yle

Helsingin Opettajien Ammattiyhdistyksen (HOAY) puheenjohtaja Timo Saavalaisen mukaan Helsingin kaupungin antama ohjeistus wc-käynneistä sähkökatkosten aikana jätti parantamisen varaa.

– Ensimmäinen ajatukseni oli se, että tätä ei ole loppuun asti mietitty. Olin hyvin pian yhteydessä toimialajohtoon ja kysyin, että mitä voitaisiin tehdä, jotta ohjeistuksesta tulisi parempi, Saavalainen kertoo.

Helsingin kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja Satu Järvenkallas kertoi aiemmin, että ohjeistusta päivitetään siitä saadun palautteen perusteella. Saavalaisen mukaan keskusteluyhteys kaupungin ja opettajien välillä on toimiva.

Alkuperäisessä koulujen ja päiväkotien esihenkilöille jaetussa ohjeistuksessa neuvotaan muun muassa koululaisia ja opettajia ulostamaan muovipussiin ja ”kasvatushenkilökuntaa” kuljettamaan jätökset vessojen astioista jätehuoneeseen. Saavalaisen mukaan termi on epämääräinen.

– Opettajilla on työ- ja virkaehtosopimus, jonka mukaan opettajille voidaan määrätä vain opettajan töitä. Sitten tässä oli kuitenkin ajateltu kiinteistöhuollollisia hommia. Siitä saattoi saada käsityksen, että jäteastioiden kuljettaminen olisi annettu opettajien tehtäväksi, ja työ- ja virkaehtosopimuksen mukaan se ei ole mahdollista.

Ohjeistus on tehty huonointa skenaariota varten

Saavalainen muistuttaa, että pitkät sähkökatkokset, joissa ohjeistusta jouduttaisiin noudattamaan, ovat äärimmäisen epätodennäköisiä. Myös ennalta suunniteltujen lyhyiden sähkökatkosten on arvioitu olevan epätodennäköisiä. Kaupungin jakamassa diasarjassa on ohjeita sekä lyhyiden että pitkien yli 12 tuntia kestävien sähkökatkojen varalle.

Lyhyt tunnin tai kahden sähkökatkos voi Saavalaisen mukaan olla koululaisille jopa jännittävä ja mieleenpainuva kokemus.

– Tietysti toivomme, että niitä ei tule lainkaan, eikä ainakaan niin paljon että ne alkavat opetusta todella haitata, Saavalainen sanoo.

Ohjeistuksessa on yhteensä parikymmentä sivua. Mukana on ohjeita muun muassa ruokahuoltoon, huoltajille viestimiseen, valaistuksen ja lämmityksen katkeamiseen varautumiseen sekä kulunvalvontajärjestelmien käyttöön.

Valaistuksen sammuminen vaikeuttaisi opetusta

Ohjeissa kerrotaan, että 12–24 tuntia kestävä sähkökatko voi estää toiminnan erityisesti, jos sisätilat alkavat merkittävästi jäähtyä ja ilman laatu merkittävästi heiketä. Lähtökohtana on, että lyhyempien katkosten aikana opetusta jatketaan vaihtoehtoisilla tavoilla. Kuitenkin esimerkiksi Stadin Ammattiopiston toiminta ohjeistetaan keskeytettäväksi sähkökatkoksen aikana.

Saavalaisen mukaan sähkölaitteiden toiminta ja mahdollinen valaistuksen sammuminen vaikeuttaisi opetusta. Esimerkiksi käsitöitä on mahdotonta järjestää ilman sähköä. Opettajat joutuvat myös miettimään, miten luokkia tuuletetaan ilman että ne jäähtyvät liikaa, jos lämmitys katkeaa.

– Turvallisuusnäkökulma joudutaan myös huomioimaan esimerkiksi silloin, jos koulun kuulutusjärjestelmät eivät toimi. Monenlaista varautumista on jo pelkästään arjen työskentelyyn. Toivotaan, ettei näitä vessa-asioita tarvita siihen päälle vielä ottaa huomioon, Saavalainen sanoo.

Voit keskustella aiheesta torstaihin 24.11.2022 kello 23:een saakka.

Enemmän aiheesta:

Helsinki ohjeistaa koululaisia ja opettajia ulostamaan muovipussiin, jos hätä iskee sähkökatkoksen aikana

Lämmintä vettä on vaarallista käyttää sähkökatkon aikana kaukolämpökodeissa, voi olla jopa sata-asteista

Junat kulkevat mutta asuinalueita pimenee – selvitimme 4 tärkeintä kysymystä suunnitelluista sähkökatkoista

40 prosenttia teiden valaistuksesta voi sammua, jos sähköpula uhkaa talvella

Suunnitellut sähkökatkot toteuttaisiin energiapulassa jopa vain tunnin varoajalla

Suosittelemme sinulle