Hyppää sisältöön

Pelastuslaitos hälytettiin pelastamaan veden varaan joutunutta lasta Tyrnävällä – kyseessä olikin lasten pila

Veden varaan joutunutta lasta lähdettiin pelastamaan usean paloauton voimin, kunnes kävi ilmi, että kyse oli pilasta. Palomestari kehottaa vanhempia puhumaan lasten kanssa, mitä soitto hätäkeskukseen tarkoittaa.

Hätäkeskukseen soitto voi tarkoittaa useidenkin hälytysajoneuvojen lähtemistä liikkeelle. Kuvituskuva. Kuva: Ari Haimakainen / Yle

Oulu-Koillismaan pelastuslaitos sai keskiviikkona ennen neljää iltapäivällä hälytyksen veden varaan joutuneesta ihmisestä Tyrnävällä Särkkärannassa.

Palomestari Mikko Heikkilä kertoo, että hälytyksen teki alakouluikäisen pienen pojan isä. Poika joutui kavereidensa huijaamaksi. Nämä olivat kertoneet jonkun joutuneen veden varaan. Poika oli ollut kauhuissaan, koska luuli toden olevan kyseessä. Isä reagoi välittömästi puhelulla hätäkeskukseen ja tapahtumapaikalle rientämiseen. Paikalla isälle selvisi, että poikaa oli huijattu.

Kyseessä olikin lasten suunnittelema pila.

Heikkilän mukaan kyse on pienistä lapsista, jotka eivät ymmärtäneet, että tässä tapauksessa pelastuslaitokselta lähti saman tien seitsemän paloautoa liikkeelle.

Pelastuslaitos ei ehtinyt kovin kauas asemalta, kun tuli soitto, että he voivat palata takaisin. Heikkilä kertoo soittaneensa vielä kohteeseen ja varmistaneensa, että kaikki on hyvin.

– Siinä oli todellinen vaaraelementti, kun vesistö oli todella lähellä. Aina tosi nopeasti reagoidaan sillä tavalla, että kyseessä on todellinen tehtävä ja nopeasti yritetään saavuttaa kohde.

Vastaavanlaisia pilailuun liittyviä hälytyksiä sattuu pelastuslaitoksen mukaan todella vähän. Lähtökohtaisesti kun tulee ilmoitus, että ihminen on veden varassa, se pitää paikkansa. Joskus vesipelatustehtävissä on ollut kyse erehdyksistä, kun luullaan, että joku on tippunut jäihin.

Heikkilä kuitenkin toteaa, että ilkivaltasoittoja tulee jonkin verran.

– Soitetaan olemattomista tulipaloista. Ihmiset jostain syystä haluavat nähdä näitä paloautoja vilkut päällä kotinsa lähettyvillä.

Vanhempien kannattaisi puhua lasten kanssa, mitä soitto hätäkeskukseen oikeasti tarkoittaa.

– Jos lapsi ymmärtää syy-seuraus -suhteita, niin kyllä asioista kannattaa keskustella. Hätäkeskukseen soitto tarkoittaa yleensä hälytysajoneuvojen lähtemistä liikkeelle. Siitä taas aiheutuu ylimääräistä riskiä liikenteeseen, kun liikutaan hälytysajossa.

Juttuun korjattu 24.11. kello 16.20 tieto, että alakouluikäinen poika joutuikin kavereidensa huijaamaksi, eikä hän ollut huijauksessa mukana, kuten ensin kirjoitettiin.

Seuraa mitä lähelläsi tapahtuu. Lue ja katso lisää uutisia Pohjois-Pohjanmaalta.

Suosittelemme sinulle