Hyppää sisältöön

Norjalaisten hiihtopomojen halut ajoivat Salpausselän 100-vuotiskisat haastavaan ajankohtaan – joudutaanko mäkikisat hyppäämään lumen sijaan muoville?

Lahdessa kilpaillaan pohjoismaisten hiihtolajien maailmancupia maaliskuun viimeisenä viikonloppuna. Tuolloin terminen kevät on useana viime vuonna ollut jo pitkällä.

Mäkihypyssä rikkoutui lasikatto, kun maailmancupia hypättiin marraskuun alussa ensi kertaa lumen sijasta muoville. Kuva: Bjorn Reichert/Getty Images

Näky ei varmasti hivellyt mäkihyppyyn vihkiytyneitä.

Kun naiset ja miehet avasivat maailmancupkauden marraskuun 5. päivä Puolassa, Wislan suurmäen alastulorinne hehkui vihreää väriä iltavalojen loisteessa.

Mäkihypyn maailmancupia hypättiin vesisateessa ensi kertaa lumen sijaan muoville, toisin sanoen kesäalustalle.

Sade ei ollut järjestäjille ongelma, mutta lähes 10 asteen lämpötila oli. Vain vauhtimäki täytti maailmancupin tunnusmerkit, kiitos talvikaudelta tutun jääladun.

Mäen lumettaminen ei tullut leudoissa ja sateisissa oloissa kyseeseen. Jos näin olisi yritetty tehdä, se olisi maksanut järjestäjille kymmeniätuhansia euroja.

Mäkihyppy on lumilaji, eikä valkean mäen aikaansaaminen tuota yleensä talven aikana ongelmia – oli kyse sitten luonnonlumesta tai keinolumesta.

Alku- ja lopputalvesta tilanne voi olla kuitenkin toinen.

Maailmancup avattiin Wislan vehreissä maisemissa. Tänä viikonloppuna Kuusamossa päästään sentään hyppäämään valkeaan mäkeen. Kuva: Bjorn Reichert/Getty Images

Salpausselkä joutui vaikeaan tilanteeseen

Salpausselän maailmancupkilpailut Lahdessa on pääosin pidetty arvokilpailujen jälkeisenä viikonloppuna, helmi-maaliskuun taitteessa.

Tällä kaudella MM-mitaleista taistellaan Slovenian Planicassa. Kisat päättyvät 5. maaliskuuta.

Hiihtoliiton toiminnanjohtajan Ismo Hämäläisen mukaan Lahti halusi maailmancupin järjestettäväkseen 10.–12. maaliskuuta, mutta norjalaisten hiihtopäättäjien toiveet ajoivat suomalaisten edelle.

Ensin suksilajeissa suurinta TV-näkyvyyttä nauttivan ampumahiihdon viskaalit ilmoittivat, että heidän maailmancupinsa huipentuu Oslon Holmenkollenilla 16.–19. maaliskuuta.

Tämä pakotti pohjoismaiset hiihtolajit Kollenille Lahden haluamaan ajankohtaan, koska Norjassa yhdeksän päivää kestävää mäkihypyn RAW air -kiertuetta ei ehditä kilpailla maaliskuun lopulla.

Koska Suomen hiihtoliitolle kustannustehokkain tapa järjestää maailmancupin kilpailut on saada mäkihyppy samalle viikonlopulle maastohiihdon ja yhdistetyn kanssa, suomalaisille jäi norjalaisten jaon jälkeen käteen 24.–26. maaliskuuta.

– Siinä hiihdon suurvaltapolitiikka tuli näkyviin. Se oli ketjureaktio. Sekä toiminnallisesti että taloudellisesti meidän oli otettava kisat tuohon kohtaan. Meillä ei ollut vaihtoehtoja, Hämäläinen sanoo.

Iskeekö terminen kevät päälle?

Kun tutkitaan viime vuosien sääkarttoja alkuvuosilta, maaliskuun viimeinen viikonloppu voi aiheuttaa ajankohtana haasteita Salpausselän kisajärjestäjille.

Termillä terminen kevät kuvataan aikaa, jolloin vuorokauden keskilämpötila nousee pysyvämmin nollan asteen yläpuolelle. Ilmatieteen laitoksen mukaan terminen kevät alkoi Lahdessa tänä vuonna 12. huhtikuuta ja viime vuonna 23. maaliskuuta.

Mikäli samoissa ajoissa liikuttaisiin myös ensi maaliskuussa, ongelmia ei tule, mutta toisenlaisiakin esimerkkejä löytyy. Vuonna 2020 lämpötila nousi nollan asteen yläpuolelle pysyvästi jo 9. helmikuuta. Vuosina 2015–2019 terminen kevät on alkanut vaihteluvälillä 19.2.–25.3.

Hämäläinen myöntää, että maailmancupkauden aloittaminen muovilla pani pohtimaan, kannattaako mäkihypyn ehdoin tahdoin pitää kiinni lumistatuksestaan, jos sääolot eivät tue sitä.

Robert Johansson hiihtohississä matkalla Salpausselän mäkitorniin 28. helmikuuta 2020. Kuva: Antti Yrjönen/Getty Images

Hämäläinen toteaa silti, ettei muoville hyppääminen ole suunnitelmissa Salpausselän 100-vuotisjuhlakilpailuissa.

– Näkisin, että lumelle hyppääminen olisi kunniakkaiden perinteiden vaalimista.

– Riskianalyysiä tehdään siinä vaiheessa, kun ollaan hieman lähempänä. Nämä molemmat mallit on tietenkin otettava huomioon, Hämäläinen sanoo.

Salpausselän kisojen kilpailupäällikön, entisen huippuhyppääjän Tami Kiurun mukaan muoville hyppääminen ei ole käynyt järjestäjien mielessä.

– Olemme varautumassa talven mittaan, että pystymme lumettamaan siihen malliin, että lumelle pystytään hyppäämään.

Toiveissa paluu vanhaan

Viimeisen päätöksen lumetuksesta tekee Lahden kaupunki, joka omistaa suorituspaikat ja vastaa niiden kunnossapidosta.

Hypätään Lahdessa maailmancupia millaiselle alustalle tahansa, Hämäläinen toivoo, että kyse on poikkeusvuodesta.

– Hiihtoliiton iso tavoite on, että Salpausselän kisat järjestettäisiin jatkossa viikko arvokisojen jälkeen.

– Meidän toiveemme on, että FIS:n kalenteriratkaisuissa päästäisiin päättämään asioista pitkäjänteisemmin. Se, että maailmancupkalenteri lyödään lukkoon muutama kuukausi ennen kauden alkua, ei ole kestävä ratkaisu, Hämäläinen sanoo.

Suosittelemme sinulle