Hyppää sisältöön

Hämeenlinnan seudun paikallisbussien lippuhinnat laskevat ensi vuoden ajaksi

Hintojen laskun taustalla on hallituksen budjettiriihessä tekemä päätös joukkoliikenteen arvonlisäveron väliaikaisesta poistosta tammikuun alusta huhtikuun loppuun.

Joukkoliikenteen lippujen hinnat laskevat viisi prosenttia. Arkistokuva. Kuva: Petri Lassheikki / Yle

Hämeenlinnan seudun bussiliikenteen lippujen hinnat laskevat tammikuun alusta lähtien. Taustalla on hallituksen budjettiriihessä tekemä päätös joukkoliikenteen arvonlisäveron väliaikaisesta poistosta tammikuun alusta huhtikuun loppuun. Vero tippuu väliaikaisesti kymmenestä prosentista nollaan.

Hämeenlinnan seudun joukkoliikenteessä veron poiston vaikutus päätettiin tasata koko vuodelle 2023. Lippujen hinnat laskevat viisi prosenttia.

Käteisellä myytävien lipputuotteiden kuten kausilippujen ja kuljettajalta ostettavien kertalippujen hintoja alennetaan noin viisi prosenttia pyöristäen hinnat niin, että maksaessa ei tarvitsisi käyttää senttejä tai viisisenttisiä.

Lasten mobiili- ja arvolipun hinta lasketaan 1,50 euroon, jotta hinnoittelu ohjaisi käyttämään muita maksuvälineitä käteisen sijaan.

Hämeenlinnan kaupungin kaupunkirakennelautakunnan joukkoliikennejaosto päätti asiasta keskiviikkona.

Yksinkertaisuus ratkaisi

Vaihtoehtona ollut hintojen laskeminen vain neljäksi kuukaudeksi olisi tuottanut paljon töitä ja kustannuksia. Hinnat olisi pitänyt päivittää tammikuun alussa ja uudelleen huhtikuun lopussa muun muassa kaikkiin lippujärjestelmiin, bussien maksulaitteisiin ja hintataulukoihin busseissa ja julisteissa. Lisäksi asiakkaille olisi pitänyt tiedottaa määräaikaisesta muutoksesta.

Koko vuotta koskeva alennus on helpompi toteuttaa ja asiakkaille yksinkertaisempi. Sillä pyritään myös lisäämään joukkoliikenteen houkuttelevuutta pidemmällä ajalla.

Eri kaupungit ovat päätyneet useisiin erilaisiin ratkaisuihin veron väliaikaisen poiston huomioimisessa.

Lisää Kanta-Hämeen uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Suosittelemme sinulle