Hyppää sisältöön

Äitien puhelu pyykkituvasta pyykkitupaan sai ideoimaan paikan rikkinäisille vaatteille – nyt Vaatelaastari voitti vuoden Designteko-palkinnon

Vastuullisuuden korostuminen ja säästäväisyys lisäävät kiinnostusta myös vaatteiden elinkaaren pidentämiseen. Tuotteelle haetaan jatkossa markkinoita myös ulkomailta.

Vaatelaastarin muotoilujohtaja Taija Sailio näyttää, miten laastari kiinnitetään vaatteeseen.
Hanna Juopperi
Avaa Yle-sovelluksessa

Oululaiselle Vaatelaastarille on myönnetty Suomalaisen työn liiton Designteko 2022 -palkinto.

Vaatelaastari on tuote, jolla voidaan korjata esimerkiksi vaatteeseen tullut reikä kiinnittämällä sen päälle kangastarra. Tuotteen erityisyys syntyy siitä, että se kiinnitetään kankaaseen hankaamalla eikä sitä tarvitse silittää tai ommella kiinni. Lisäksi laastareiden kangasmateriaali vaihtelee tarpeen mukaan.

Tuotteen idean keksivät kaksi oululaista äitiä lasten rikkinäisten vaatteiden äärellä, Vaatelaastarin muotoilujohtaja Taija Sailio kertoo.

– Se lähti kahden äidin arkisesta puhelusta niin sanotusti pyykkituvalta toiselle. Lapsuudenystävät Jetta Liukkonen ja Anne Jurvelin-Pummila pohtivat, mitä voisi tehdä vuorelle korjattavia vaatteita.

Samalla ajatus kääntyi toisinpäin: paikkaa ei enää piilotettaisi, vaan siitä syntyisi vaatteeseen koriste.

Designteko-palkinnon perusteluissa Vaatelaastaria kiitetään vastuullisuudesta aikana, jolloin tekstiiliteollisuuden ympäristövaikutuksista keskustellaan jatkuvasti.

– On ollut upeaa seurata ihmisten havahtuneen siihen, että pikamuoti ei olekaan hyvä juttu. Halutaan ostaa hyvälaatuista ja kestävää. Se tuo mukanaan inspiraation, että olemassa olevasta vaatteesta halutaan pitää hyvää huolta, Sailio toteaa.

– Vaikka toimialalla keskitytään laajoihin systeemitason muutoksiin, kaikista merkittävin vaikutus ympäristön kannalta on sillä, että vaatteiden käyttöikää pidennetään, toteaa palkintoraatiin kuulunut muotoilija Hanna-Kaisa Alanen Suomalaisen työn liiton tiedotteessa.

Jatkossa Vaatelaastaria on tarkoitus lähteä viemään myös Suomen rajojen ulkopuolelle.

– Tässä odotellaan, josko tämän vuoden puolella vielä ensimmäiset kaupat syntyisivät ihan toiselle puolelle maapalloa, Sailio sanoo.

Vaatelaastari palkittiin äskettäin myös Kauppakamarien vastuullisuuspalkinnolla.

Seuraa mitä lähelläsi tapahtuu. Lue ja katso lisää uutisia Pohjois-Pohjanmaalta.

Suosittelemme