Hyppää sisältöön

Linnan juhlien vastaanottoa harkittiin pitkään, sanoo Sauli Niinistö – ”Kun ajat ovat vaikeita, kiitosta on suurempi syy osoittaa”

Linnan juhliin kutsutaan huomattavasti vähemmän vieraita kuin aiempina vuosina. Niinistö ei ottanut kantaa siihen, onko Venäjän Suomen-suurlähettiläs kutsuttujen joukossa.

Suomen itsenäisyyspäivää vietetään perinteisesti tasavallan presidentti Sauli Niinistön ja puoliso Jenni Haukion isännöimällä vastaanotolla. Juhlien teema on itseensä luottava Suomi.

Tasavallan presidentin kanslia kertoi tänään torstaina Linnan juhlien ohjelmasta. Tiedotustilaisuuden avasi presidentti Sauli Niinistö. Hän puhui alkuun sekä koronapandemiasta että Venäjän aloittamasta hyökkäyssodasta Ukrainassa.

– Voi tuntua, että juhlan aihetta on kovinkin vähän. Mutta itsenäisyyspäivä ja vastaanotto on hyvä hetki osoittaa kiitollisuutta ja kunnioitusta.

Supistettu kutsuvieraslista

Niinistö muistutti, ettei koronapandemia ole vieläkään hellittänyt. Linnan juhlien vastaanoton järjestämistä harkittiin pitkään.

Tilaisuuteen on hankittu presidentin mukaan kymmenittäin ilmanpuhdistimia. Hän toivoi, että kutsutut kantavat vastuunsa ja jättäytyvät pois, mikäli heillä on koronaan viittaavia oireita tai he tietävät altistuneensa virukselle.

Presidenttipari on valmis kättelemään vieraita, mutta kättelyä ei velvoiteta kutsuvierailta.

Etukäteen kerrottiin jo, että itsenäisyyspäivää juhlitaan Presidentinlinnassa aiempaa pienemmällä joukolla. Juhliin kutsutaan noin 1 300 henkilöä eri puolilta Suomea, mikä on noin kolmanneksen vähemmän kuin aiempina vuosina.

Merkittävä osa vieraista on ensikertalaisia, perinteisesti virkansa puolesta kutsuttuja on tänä vuonna vähemmän.

Kutsutuissa on mukana muun muassa terveydenhuollon ammattilaisia ja kokonaisturvallisuudesta huolehtivia ihmisiä, sekä kaikki vuoden 2021 vastaanotolle kutsutut vieraat. Kyseinen vastaanotto pidettiin ilman vieraita koronapandemian takia.

Kaartin Combo -yhtyeen solistina toimii Maria Lund. Pienemmässä tilassa esiintyy Jukka Perko Avara ystävineen. Jazz-kokoonpano esittää elokuussa kuolleen Vesa-Matti Loirin musiikkia.

Ei veteraaneja

Sotien veteraaneja ja lottia ei kutsuta itsenäisyyspäivänä linnaan. Sen sijaan heille järjestetään oma vastaanotto itsenäisyyspäivää edeltävällä viikolla. Suomessa on yhä reilut 3 000 veteraania, keski-ikä on 97 vuotta.

Niinistö kertoi tilaisuudessa, että veteraanien oma vastaanotto johtuu koronapandemiaan liittyvistä terveyssyistä. Kunhan pandemia väistyy, oletus on, että Linnan juhlissa palataan vanhaan käytäntöön.

Niinistö ei kommentoi, onko Venäjän suurlähettiläs kutsuttu

Niinistöltä kysyttiin lehdistötilaisuudessa, onko Venäjän Suomen-suurlähettiläs kutsuttu Linnan juhliin.

Niinistö sanoi, että vieraslistaa ei perinteisesti julkisteta kanslian puolesta etukäteen. Hän kertoi kuitenkin, että tilaisuuden supistamisen vuoksi diplomaattikuntaa on paikalla aiempaa vähemmän. Esimerkiksi suurlähettiläitä, jotka eivät asu Suomessa, on jätetty kutsumatta.

– Erityisistä syistä on eräitä muita lähettiläitä jätetty kutsumatta.

Voit katsoa koko tiedotustilaisuuden alta. Tiedote löytyy täältä (siirryt toiseen palveluun).

Yle välittää Linnan juhlat itsenäisyyspäivänä kaksikielisenä lähetyksenä TV1:ssä ja Yle Areenassa. Kohti Linnan juhlia -lähetys alkaa kello 15, Presidentinlinnan ovet avautuvat kello 18.50 ja Linnan juhlien jatkoja seurataan 23.15:een asti.

Korjaus 24.11. kello 15.05. Kaartin Combon solistina toimii Maria Lund, ei Maria Sid.

Suosittelemme sinulle