Hyppää sisältöön

Kaivosyhtiö veti jättimäisen varausilmoituksensa takaisin ja luopuu suunnitelmistaan Uudellamaalla

Tukes on saanut Elementx Finland Oy:ltä ilmoituksen laajan varauksen peruuttamisesta. Porvoo, Pukkila ja Pornainen valittivat varauksesta Helsingin hallinto-oikeuteen.

Tukes antoi elokuussa Elementx Finland -yhtiölle etuoikeuden valmistella malminetsintälupaa Porvoosta aina Pernajaan, Mäntsälään, Myrskylään, Pukkilaan ja Orimattilaan ulottuvalle alueelle. Kuva: Riikka Tähtinen / Yle

Kansainvälinen kaivosyhtiö on perunut poikkeuksellisen laajan varausilmoituksen Uudellamaalla.

Ilmoitus varauksen peruuttamisesta tuli yhtiöltä toissa päivänä eikä Tukes ole ehtinyt vielä vahvistaa sitä. Virallisen päätöksen varauksen peruuntumisesta Tukes arvioi tekevänsä kuukauden kuluttua.

– Kaivosyhtiö keskittyy enemmän litiumiin ja kobolttiin, ja Uudellemaalle sijoittuva varaus ei ole niin potentiaalinen siinä, sanoo Tukesin ylitarkastaja Ilkka Keskitalo.

Varauksen peruuttaminen ei ole varsinaisesti yllättänyt Tukesia.

– Näitä tulee ja menee, ja joskus hyvin nopeallakin syklillä, jatkaa Keskitalo.

Elokuun lopulla Tukes antoi taustaltaan kansainväliselle Elementx Finland Oy:lle etuoikeuden valmistella malminetsintälupaa yli 1622 neliökilometrin suuruiselle varausalueelle, johon kuuluu kuntia Mäntsälästä ja Pukkilasta aina Porvooseen ja Pernajaan saakka. Yhtiö on Gibraltarille rekisteröidyn Ropa Investments Oy:n tytäryhtiö.

Paikalliset asukkaat huolestuivat varausilmoituksesta. Porvoo, Pukkila ja Pornainen valittivat varauksesta Helsingin hallinto-oikeuteen.

Aiheesta aiemmin:

Kaivosmineraaleja etsivän yhtiön poikkeuksellisen laaja varausalue Uudellamaalla on poikinut useita valituksia Helsingin hallinto-oikeuteen.

Voit keskustella aiheesta perjantaihin 25.11.2022 klo 23:een saakka.

Suosittelemme sinulle