Hyppää sisältöön

Avustustyössä näkyy kasvava hätä: jouluapua hakevat nyt myös keskiluokkaiset perheet

Ruuan ja energian hintojen nousu on tuonut uusia ihmisiä avustustyön piiriin. Etenkin yhden aikuisen talouksissa on vaikeaa sopeutua koviin muutoksiin.

Avustustyötä pyöritetään pitkälti vapaaehtoisten voimin. Esimerkiksi Hope ry:lle voi lahjoittaa myös omaa aikaansa. Kuva: Anni Pirnetkoski / Hope ry

Avustustyössä käsillä ovat vuoden kiireisimmät viikot. Viesti on tänä vuonna selvä. Aiempaa useampi ihminen on huolissaan pärjäämisestään, kun sähkölasku nousee ja ruoka kallistuu.

Marras–joulukuussa järjestettäviin joulukeräyksiin on tullut edellisvuosia enemmän avunpyyntöjä, ja samalla avustustyössä jännitetään, miten vaikea taloustilanne näkyy lahjoituksissa.

Hope: Mukana uusia avunhakijoita

Vähävaraisia lapsiperheitä auttavasta Hope ry:stä kerrotaan, että monilla paikkakunnilla asiakasmäärät ovat kasvaneet. Joillakin paikkakunnilla uusia asiakkaita ei ole voitu enää ottaa avun piiriin, jotta jonot eivät ruuhkautuisi entisestään.

– Joka vuosi on ollut kasvua. Jo korona-aikaan sanottiin, että on poikkeuksellinen aika ja uudenlaisia tarpeita. Tämä tuntuu vain jatkuvan, tosin toisesta syystä, kertoo toiminnanjohtaja Eveliina Hostila.

Hope ry avusti viime vuonna yli 9 200:aa perhettä. Asiakkaista yli puolet on ollut perinteisesti yhden vanhemman perheitä. Hostilan mukaan avun piiriin tippuu nyt uusia ihmisiä.

– On tullut sellaisia perheitä, joita lapsiperheköyhyys tai taloudellinen niukkuus eivät ole aikaisemmin koskettaneet, Hostila kertoo.

Diakoniatyö: Moni vetäytynyt koronan jälkeen

Myös kirkon diakoniatyössä on pantu merkille, että joukkoon on tullut uusia avuntarvitsijoita.

– Ihmisten huoli on selvästi kasvanut, toteaa Diakoniatyön asiantuntija Tiina Saarela Kirkkohallituksesta. Erityisesti yksin asuvien on vaikea vastata suuriin muutoksiin.

Johtava diakoniatyöntekijä ja pappi Tiina László Vantaankosken seurakunnasta Vantaalta arvioi, että avun tarvetta on myös paljon piilossa. Koronapandemia näkyy yhä ihmisten vetäytymisenä.

– Kun on vetäytynyt, niin liikkeelle lähteminen on vaikeaa.

László arvioi, että nopeasti heikentynyt taloustilanne voi näkyä keskiluokan tilanteen romahtamisena. Hän kannustaa ihmisiä puhumaan vaikeuksistaan diakoniatyöntekijöille.

– Asioita ei tarvitse miettiä yksin. Esimerkiksi moni yksinhuoltaja on todella kovilla. Hädässä tarvitaan nopeita ratkaisuja, kuten ruokaa, mutta haluan myös rohkaista jakamaan yhdessä asioita. Aina löytyy ratkaisu.

László muistuttaa, että diakoniatyö auttaa kaikkia apua tarvitsevia, uskontokuntaan katsomatta.

Pelastakaa Lapset: Pieni joukko nuoria lipsumassa otteesta

Joulukeräyksissä näkyy etenkin lapsiperheiden hätä. Saarelan mukaan diakoniarahaston avustushakemuksissa nousee esille, miten lapset kantavat vastuuta vähävaraisuudesta ja yrittävät olla aiheuttamatta kustannuksia.

– He tyytyvät vähempään ja luopuvat harrastuksistaan, Saarela kertoo.

Viestintäpäällikkö Satu Suontaa Pelastakaa Lapset ry:stä vahvistaa, että lisääntynyt avun tarve näkyy järjestön toiminnassa laajalti.

– Noin 110 000 lasta elää pienituloisissa perheissä, ja määrä on ollut loppuvuonna kasvussa. Vähävaraiset perheet tarvitsevat entistä enemmän taloudellista tukea. Jaamme ruokalahjakortteja sekä tuemme lasten harrastuksia ja opiskelua, Suontaa kertoo.

Varhaisen tuen palveluissa noin 700 lasta jonottaa tällä hetkellä esimerkiksi tukihenkilöä tai sporttikummia tukemaan harrastuksessa.

Nuorten mielenterveyden haasteet ja ongelmien kasaantuminen näkyvät tällä hetkellä muun muassa verkkonuorisotalo Netarissa. Keskustelupyynnöt ovat Suontaan mukaan ruuhkautuneet.

– Lähiaikoina nettikeskusteluissa on puhuttu aika paljon itsetuhoisuudesta eli rankkoja aiheita, Suontaa kertoo.

Samanlaisia tuloksia järjestö sai marraskuun alussa julkaisemassaan Lasten ääni -kyselyssä. Koronapandemia on jättänyt jälkensä etenkin pienituloisten perheiden lapsiin, ja heillä on muita enemmän arvottomuuden ja osattomuuden kokemuksia, Suontaa kertoo.

– Pieni joukko nuoria on lipsumassa otteesta.

Suosittelemme sinulle